Dilema ohľadom zatykača na ruského vodcu vyriešená. Putin do Južnej Afriky nepôjde

Ruský prezident Vladimir Putin sa na budúcomesačnom ekonomickom samite krajín BRICS v Johannesburgu nezúčastní. Oznámil to v stredu úrad juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu. Toto rozhodnutie znamená, že Juhoafrická republika nebude čeliť dileme, či má uplatniť zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) na ruského lídra.

19.07.2023 15:31
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (46)

Juhoafrická republika je signatárom dohody, ktorou vznikol ICC a na základe toho by mala povinnosť Putina zatknúť, hoci krajina jasne naznačila, že zatykač pravdepodobne neuplatní. Stredajšie oznámenie však Juhoafrickej republike umožňuje vyhnúť sa problému a prichádza potom, ako Ramaphosa v posledných dňoch telefonicky hovoril s Putinom.

Ódor o Orbánovi a ruských vojnových zločinoch na Ukrajine
Video
Slovenský premiér Ľudovít Ódor sa vyjadril k slovám maďarského predsedu vlády, že ruský prezident Vladimir Putin nie je vojnový zločinec. / Zdroj: TV Pravda

„Na základe vzájomnej dohody sa prezident Vladimir Putin na summite nezúčastní. Ruskú federáciu bude zastupovať minister zahraničných vecí Sergej Lavrov,“ píše sa v komuniké prezidentskej kancelárie.

Putin, Ukrajina Čítajte aj Ramaphosa požiadal ICC, aby nemusel zatknúť Putina. Chce sa vraj vyhnúť vojne

Ekonomický blok BRICS tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Lídrov na augustový samit Juhoafrická republika pozvala predtým, ako ICC v marci vydal na Putina zatykač.

Dmitrij Medvedev Čítajte aj Zatknú Putina v Juhoafrickej republike? Bolo by to vyhlásenie vojny Rusku, tvrdí Medvedev
46 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Vladimir Putin #BRICS #medzinárodný zatykač #ICC #vojna na Ukrajine