Ak na vojne nepiješ, môžeš sa zblázniť, vravia ruskí vojaci

Ruskí vojaci na fronte pijú, fajčia marihuanu a šnupajú mefedron. Potvrdzujú to súdne záznamy, ktoré analyzoval investigatívny portál Viorstka.

22.07.2023 06:00
Vysadkari 1 Foto:
V Deň výsadkárov začiatkom augusta tečie v Rusku vodka doslova potokmi.
debata (159)

Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 ruské vojenské súdy v pohraničných regiónoch doslova každodenne riešia prípady súvisiace s nadmerným pitím alkoholu, zistila Viorstka. Pred vojnou sa to zďaleka tak často nedialo.

V Rusku sa zrazili tankery. Kapitán bol opitý, kormidloval pomocník
Video
Zdroj: Telegram

Zvýšil sa aj počet trestných činov súvisiacich s drogami. Ruskí vojaci ich užívajú priamo v kasárňach. Zvyčajne sa priznávajú, že na fronte im to pomáha vyrovnať sa so stresom a v tyle potlačiť posttraumatickú stresovú poruchu. Velitelia zvyknú zasiahnuť iba v prípadoch, keď sa vojaci tak opijú, že už nie sú schopní zvládať bojové úlohy.

Reportéri Viorstky našli v záznamoch súdov južných pohraničných regiónov a anektovaného Krymu hromadu prípadov hrubých disciplinárnych priestupkov v armáde. Od januára do júna 2023 posádkový vojenský súd v Rostove riešil najmenej 48 káuz súvisiacich s užívaním alkoholu. Krymský vojenský súd – 38 prípadov, vladikavkazský vojenský súd – 29 prípadov. Pre porovnanie, v januári 2022, mesiac pred začiatkom veľkej vojny, mal krymský posádkový vojenský súd len 4 takéto prípady a vladikavkazský vojenský súd žiadny.

Vzdajú sa ruskí vojaci? Ukrajinci na nich pôsobia psychologicky
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Vojenské predpisy prísne zakazujú požívanie alkoholu v čase výkonu vojenskej služby. Kvalifikujú ho ako hrubé porušenie disciplíny, za ktoré vojakom hrozí väzba.

Takmer všetci vojaci, ktorých kauzy súvisiace s alkoholom riešil v roku 2023 súd, skončili v cele posádkovej strážnice na 5 až 25 dní.

V jednej ruke zbraň, v druhej fľaša

„Všetci pijú, najmä v dobrovoľníckych jednotkách. Čím bližšie k frontovej línii, tým pijú viac,“ hovorí Alexandr, dobrovoľník baškirského práporu Salavata Julajeva.

„Ruskí vojaci vždy pilili, ale predtým to robili vo svojom voľnom čase. Teraz začali piť priamo so zbraňami v rukách,“ píše Viorstka.

„Pred vojnou si pracoval od ôsmej rána do šiestej večer. Po osemnástej hodine si sa mohol opiť do nemoty, hlavné bolo, aby si na druhý deň bol v službe,“ spomína bývalý dôstojník Jevgenij, ktorý bojoval na Ukrajine a po zranení opustil armádu.

Alkohol, vodka, krčma, tvrdý alkohol Čítajte viac Vrátia Rusom hodinu vlka? Vodku im predajú až krátko pred poludním

V prvej línii sa pije „všetko, čo sa nájde“, hovoria Viorstke oslovení vojaci: lieh, vodku z vyrabovaných obchodov i samohonku nájdenú v ukrajinských domoch na okupovaných územiach. „Na Ukrajine je veľa alkoholu,“ vysvetľujú.

„Vojaci vošli do mesta, nemali žiadne jedlo, prešli pivnicami, vlámali sa do domov – našli zemiaky, uhorky, fľaše vína a samohonky, vzali si ich pre seba,“ hovorí bývalý dôstojník Jevgenij.

Bližšie k tylu sa na armádnom stole občas objaví aj brandy. „Ak nepiješ, môžeš sa zblázniť. Preto všetci pijú,“ vysvetľuje Jevgenij.

Frontových sto gramov

„V našej rote mal výkonný práporčík vždy, ako sa hovorí, frontových sto gramov – mohli ste si vypýtať panáka, ak ste boli vo veľkom strese, napríklad po boji. Ale to bol čistý lieh, vypiješ a hneď spadneš, takže to nebolo veľmi populárne,“ hovorí Ildar, bývalý dobrovoľník baškirského prápora pomenovaného po generálovi Šajmuratovovi.

Ruskí vojnoví veteráni si na sviatočných... Foto: SITA/AP
Russia Victory Day Ruskí vojnoví veteráni si na sviatočných stretnutiach zvyknú prípitkami pripomenúť frontových sto gramov vodky.

„Tých, ktorí trochu pijú a nepreháňajú to, si velitelia nevšímajú,“ cituje Viorstka svoje armádne zdroje. Problémy sa začnú, ak sa vojak opije natoľko, že už nemôže vykonávať svoje služobné povinnosti.

„U nás sa snažia problém vyriešiť v rámci jednotky, a ak to nejde, tak ich pošlú na lekárske vyšetrenie a potrestajú pokutou,“ hovorí Alexandr, dobrovoľník z baškirského práporu Salavata Julajeva.

V niektorých jednotkách sa s opilcami pozhovárajú „po chlapsky“.

Bývalý dôstojník Jevgenij si spomína, že sa rozhodol zastrašiť vojaka, ktorý sa opil a zaspal počas strážnej služby: „Zbili sme ho a povedali sme, že ak sa to bude opakovať, necháme ho utekať a budeme na neho strieľať traumatickými zbraňami. Začal menej piť. Pil, ale bál sa."

Russia Ukraine War Drone Strikes Explainer Čítajte viac Ako dostať turistov na Krym? Cez vojnovú zónu, alebo s výsadkármi, radí Moskva

Ako vyplýva zo súdnych prípadov, ktoré analyzovala Viorstka, ruskí vojaci pijú takmer 24 hodín denne  - počas osobného voľna, v kasárňach po večierke, na stráži, pri oprave techniky, alebo v kuchyni pri príprave jedla pre jednotku. Niektorí, ako traja vojaci v poľnom tábore na severe Krymu tento rok v máji, sa tak opijú, že sa nevedia zobudiť na rannú prehliadku.

Iní opúšťajú poľné tábory a pijú na verejných miestach. Napríklad v júni krymský vojenský súd poslal na 10 dní za mreže vojaka Arťoma Bolotina, ktorý si v obchode kúpil fľašu vodky a hneď ju vypil. Opitého vojaka našli kolegovia, ktorí sa ho vydali hľadať.

Na rovnakom mieste na Kryme v marci tohto roku polícia zadržala na železničnej stanici vojaka Ruslana Isajeva, v minulosti trikrát disciplinárne potrestaného za opitosť. Isajev povedal, že sa neopil bez dôvodu – mal rande s dievčaťom, po ktorom ju vyprevadil k vlaku.

Rusi sa skoro v Kachovke utopili. Ukrajinci ich museli zachrániť
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Prepil poplach

Niektorí, ako napríklad mobilizovaný Dmitrij Danilov na Kryme, pijú v nádeji, že sa vyhnú nepríjemným vojenským akciám. O desiatej večer 17. júna Danilov, ktorého jednotka plnila bojovú úlohu, začul, že veliteľ pískol poplach. Vliezol do služobného auta a začal piť. Danilov nevyšiel z auta až do tretej ráno, keď ho našla vojenská polícia. Súd ho poslal na 20 dní za mreže.

Mnohí z tých, čo boli stíhaní za opitosť, priznali, že pili, pretože boli unavení a vystresovaní. Riziko trestu ich v pití nezastaví. V databázach prihraničných vojenských súdov sú teraz desiatky nepreskúmaných zápisníc. Bývalý dôstojník Jevgenij si je istý tým, že vojaka niekoľkodňová väzba v posádkovej strážnici od alkoholu neodstraší.

„Strážnica je tichá a bezpečná,“ hovorí. "Naparia ti napríklad 20 dní, – to znamená 20 dní na prespanie bez toho, aby si niečo musel robiť. Je to oveľa príjemnejšie ako v zákope pod paľbou.“

Marihuana a mefedron

Alkohol nie je jediný spôsob relaxu, ku ktorému sa ruskí vojaci uchyľujú. Vojenské súdy teraz riešia viac kriminálnych drogových prípadov ako kedykoľvek predtým. Len v polovici roku 2023 pribudlo na vojenských súdoch v Rostove, Krasnodare, Sevastopole, Vladikavkaze, Voroneži, Kursku a krymskej posádke 34 trestných prípadov týkajúcich sa držby, distribúcie a výroby drog.

Vojaci, ktorých prichytili s drogami, uprednostňovali marihuanu a mefedron.

„Drogy sa v armáde konzumujú o niečo menej ako alkohol. Niektorí moji vojaci fajčili marihuanu,“ hovorí Jevgenij. Nižší velitelia s tým nerobia problémy, aj sami si niekedy dajú jointa. „Marihuana je stále lepšia ako alkohol: pomáha uvoľniť sa, nie je taká zdraviu škodlivá a človek neupadá do neadekvátneho stavu,“ myslí si bývalý dôstojník.

Hašek pre Pravdu: Pracovať pre nepriateľa sa nemá. Ruským športovcom musíme ponúknuť azyl
Video
Zdroj: TV Pravda

V pohraničných regiónoch, súdiac podľa rozsudkov, sa drogy kupujú na darknetovom trhu a platia sa v rubľoch cez online platobné systémy. Niektorí vojaci sa pri vyšetrovaní nepriznajú, kde tovar kúpili, a tvrdia, že tašku našli náhodou v kríkoch. Iných prichytia hneď pri kúpe – na miestach, kde drogoví díleri schovávajú dávky, často čakajú policajti. Ďalším sa podarí prepašovať drogy do kasární. Ak v trestnom konaní je reč len o držbe pre osobnú potrebu, súdy nie sú prísne. Prísnejšie sú voči tým, ktorí sú obvinení z distribúcie.

Väčšinou sú vojaci odsúdení na podmienečné tresty či pokuty, obvyklá sadzba je 20-tisíc rubľov, čo je 200 eur. Ak je vojak intoxikovaný, ale droga sa u neho nenašla, trestné stíhanie sa ani nezačne a súd ho pošle za hrubé porušenie disciplíny na niekoľko dní do cely v posádkovej strážnici.

vojna na Ukrajine Čítajte viac Moore: Kyjev oslobodil za mesiac viac územia, ako Moskva za rok obsadila. Analytici potvrdzujú postup

Postihy dílerov sú ale drakonické. Dmitrij Randickij dostal najtvrdší trest spomedzi vojakov, ktorých prípady Viorstka preštudovala. Vojenský súd pre krymskú posádku ho odsúdil na 5,5 roka v trestaneckej kolónii s prísnym režimom za to, že predal kolegovi vrecúško konope, či marihuany (v rozsudku to nebolo špecifikované). Randickij, súdiac podľa rozsudku, našiel veľký krík na území jednotky v blízkosti skladu s leteckým palivom, rastlinu odrezal, vysušil, skryl a potom speňažil.

„Vo vojne nie je možné nepiť, neužívať návykové látky a vydržať všetko, čo sa deje. Možno v iných armádach je to možné, ale nie v ruskej," uzavrel pre Viorstku bývalý dôstojník Jevgenij a dodal: „Ľudia sa opíjajú v civile kvôli každodenným problémom, a čo už potom na vojne!“

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #alkohol #drogy #vodka #ruskí vojaci #vojna na Ukrajine