Vojenský pakt AUKUS zvažuje posilniť Nový Zéland. USA nevidí problém, Čína sa hnevá

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken poukázal vo štvrtok na možnosť, že by sa súčasťou obranného paktu AUKUS stal i Nový Zéland alebo iné krajiny. Takáto spolupráca by pritom mohla rozhnevať Čínu, ktorá je dôležitým obchodným partnerom Nového Zélandu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

27.07.2023 10:32
Nový Zéland USA Blinken Premiér Hipkins Stretnutie Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a novozélandský premiér Chris Hipkins počas stretnutia vo Wellingtone 27. júla 2023.
debata (3)

„Dvere pre zapojenie Nového Zélandu i ďalších partnerov sú evidentne otvorené, ak to v budúcnosti budú považovať za vhodné,“ uviedol Blinken. Wellington dal nedávno najavo, že zvažuje spoluprácu s Austráliou, Spojenými štátmi a Britániou v rámci ich trojstrannej obrannej aliancie.

Blinken: Mocná ruská armáda? Je iba druhá najsilnejšia na Ukrajine
Video
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v prejave v Helsinkách povedal, že len za posledných šesť mesiacov vojny zaznamenalo Rusko 100-tisíc obetí. / Zdroj: Ministerstvo zahraničia USA

Novozélandský premiér Chris Hipkins v stredu uviedol, že jeho krajina je „otvorená diskusiám“ o možnej úlohe v aliancii AUKUS, ak to nebude súvisieť s vývojom jadrových ponoriek. Na Novom Zélande totiž od konca 80. rokov minulého storočia existuje bezjadrová zóna.

Wellington pravdepodobne zvažuje spoluprácu s AUKUS na obranných technológiách ako sú kybernetika, umelá inteligencia či hypersonické zbrane, čo spadá pod tzv. druhý pilier zmluvy AUKUS.

Antony Blinken / Miroslav Wlachovský / Čítajte aj Blinken označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera

Nový Zéland a Austrália sú hlavnými spojencami USA v južnom Tichomorí. No Wellington v poslednom čase čelí obvineniam, že uprednostňuje obchodné vzťahy s Čínou pred vzťahmi s partnermi z koalície Five Eyes (päť očí) združujúcej spravodajské služby Austrálie, Británie, Kanady, Spojených štátov i Nového Zélandu.

Peking proti aliancii AUKUS dôrazne vystupuje, pretože podľa neho destabilizuje tichomorský región.

NATO Čítajte aj NATO vyčíta Číne nátlakovú politiku, aliancia tým rozčúlila Peking

Trojstranný bezpečnostný pakt AUKUS založili Spojené štáty, Británia a Austrália v septembri 2021 s cieľom posilniť bezpečnosť v indo-pacifickom regióne. Dohoda zúčastnením krajinám umožňuje zdieľať rôzne aj tajné informácie o pokročilých technológiách vrátane vývoja jadrových ponoriek.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Nový Zéland #vojenska spolupráca #Antony Blinken #AUKUS