USA senátor zamrzol uprostred vety a nevedel pokračovať. Je vám dobre? Pýtali sa na tlačovke

O šéfovi amerických republikánov v Senáte Mitchovi McConnellovi sa začali šíriť pochybnosti o jeho zdravotnom stave. Najdlhšie slúžiaci senátor za štát Kentucky uprostred vety na tlačovej konferencii z ničoho nič zamrzol a už nedokázal pokračovať. Po niekoľkosekundovom trápnom tichu ho kolegovia odviedli preč. Osemdesiatjedenročný politik na jar utrpel otras mozgu po páde zo schodov. Referuje o tom portál iDnes.cz.

27.07.2023 15:31
Mitch McConnell Foto: ,
Vodca republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell.
debata (6)

„Tento týždeň spolu obe strany dobre spolupracovali, máme tú sériu niekoľkých,“ hovorí americký senátor na záberoch zo stredajšej tlačovky. Sériu čoho? To už sa prítomní novinári nedozvedeli. McConnell akoby stratil reč a zamyslel sa. Po chvíli bolo zrejmé, že ide o vážnejší výpadok.

„Pane, je vám dobre?“ spýta sa ho ako prvá senátorka Joni Ernstová za štát Iowa, zatiaľ čo jej stranícky šéf zmätene hľadí do diaľky. „Mitch, chceš ešte niečo povedať, alebo sa vrátime do kancelárie? Chceš novinárom ešte niečo povedať?“ pokračuje potom lekár a senátor za Wyoming John Barrasso.

Náhľad Tim Scott Čítajte aj Kandidatúru na prezidenta USA oznámil republikánsky senátor Tim Scott

Predseda republikánov v Senáte sa nakoniec vzchopí a s kolegami opustí rečnícky pult. Podľa denníka The New York Times potom tlačovku dokončil senátor John Thune. A po neplánovanej prestávke sa vrátil aj McConnell. Novinári sa ho pochopiteľne spýtali na jeho zdravie. Odpovedal len: „je mi fajn“.

V roku 2019 bol hospitalizovaný, keď vo svojom dome spadol a musel podstúpiť operáciu. McConnell sa podľa denníka celý život pohybuje opatrne vzhľadom na detskú obrnu, ktorú v mladosti utrpel, a po úraze sa pohybuje ešte pomalšie. Osemdesiatjeden­ročný politik sa tiež musí spoliehať na naslúchadlá.

Joe Biden Čítajte aj Biden má problémy s dychom. Pri spaní mu s tým napomáha prístroj

Jeho kolegovia v stredu odmietli komentovať McConnellov zdravotný stav, ani neprezradili, či po konferencii navštívil lekára. Vo svojom programe údajne pokračoval, niektoré povinnosti však v poslednej dobe zveruje kolegom.

Debaty o zdravotnom stave pravidelne vyvoláva aj samotný prezident USA Joe Biden. Ten sa neslávne preslávil svojimi nezmyselnými výrokmi a trapasmi. V posledných rokoch má aj smolu na nešťastné pády. Napriek tomu však stále trvá na tom, že bude na svoju funkciu kandidovať aj druhýkrát.

Joe Biden Čítajte aj Biden chce zostať prezidentom. Koho a čoho sa obáva?
6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #republikáni #Senát USA #Mitch McConnell #prezident Joe Biden