Orbán roky rozdával pasy. Teraz narazil vo Washingtone. Budapešť: Pomsta USA

Sprísnenie bezvízového styku pre Maďarov ohlásené v utorok je pomstou Spojených štátov za to, že Maďarsko nevydá údaje o Maďaroch s dvojakým občianstvom, reagovalo maďarské ministerstvo vnútra. S odvolaním sa na server hvg.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

01.08.2023 16:14
Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (168)

Rezort vnútra uviedol, že USA požadovali od Maďarska údaje o Maďaroch žijúcich v zahraničí s dvojakým občianstvom. „Maďarsko tieto údaje nikomu nevydá, pretože ide o bezpečnosť Maďarov v zahraničí,“ uviedol rezort vnútra, podľa ktorého je táto skutočnosť príčinou, že sa teraz vláda prezidenta Joea Bidena mstí Maďarom.

Z dvoch rokov jeden a iba raz

Spojené štáty v utorok uvalili na občanov Maďarska nové cestovné obmedzenia. Obávajú sa totiž, že identita takmer milióna cudzincov, ktorí za uplynulých deväť rokov získali maďarský cestovný pas, nebola dostatočne overená. Obmedzenia sa vzťahujú na americký bezvízový program, ktorý zaručuje držiteľom pasov z viac ako 40 krajín vrátane Slovenska zdržiavať sa na území USA až 90 dní bez víz na účely služobnej cesty či turizmu.

Platnosť elektronickej cestovnej autorizácie (tzv. ESTA), v rámci ktorej môžu držitelia maďarského pasu do USA vycestovať, sa skráti z dvoch rokov na jeden, pričom každý cestujúci bude môcť vstúpiť na územie Spojených štátov len raz.

Wlachovský, Szijjártó Čítajte viac Slovenský šéf diplomacie maďarskému: Nehovor o tom, čo si iní myslia. Najprv sa ich opýtaj

Veľvyslanectvo USA v Budapešti pre server hvg.hu spresnilo, že americké opatrenie má okamžitú účinnosť, avšak týka sa iba nových žiadostí ESTA prijatých od 1. augusta. Predtým vydané povolenia ESTA sú stále platné dva roky a pre viacnásobné vstupy.

Agentúra AP pripomína, že maďarská vláda pod vedením premiéra Viktora Orbána začala v roku 2011 ponúkať cudzincom možnosť zjednodušene získať štátne občianstvo, ak preukážu maďarský pôvod, i keď nežili alebo neplánujú žiť na území Maďarska. Zrejme až dva milióny etnických Maďarov žijúcich v okolitých krajinách – najmä v Rumunsku, Srbsku a na Ukrajine – tak v rámci tohto zjednodušeného procesu nadobudli maďarské občianstvo.

Rokovacia sála parlamentu v Budapešti, Maďarsko Čítajte viac Americká stopka zbraniam zabrala. Ratifikácia vstupu Švédska do NATO je po mesiacoch v maďarskom parlamente

Kritici tvrdia, že tento proces oprávňoval etnických Maďarov žijúcich v zahraničí, ktorí zároveň v Maďarsku neplatia dane, hlasovať v maďarských voľbách, čím pomohli Orbánovej strane Fidesz k víťazstvu.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #USA #dvojaké občianstvo #bezvízový styk