Vojenská junta v Nigeri uzavrela vzdušný priestor pre "hrozbu intervencie"

Vojenská junta v Nigeri v nedeľu večer oznámila, že uzavrela vzdušný priestor krajiny. Varovala zároveň, že každý pokus o jeho narušenie sa stretne s "ráznou a okamžitou reakciou".

07.08.2023 06:38
Niger, puč, prevrat, junta Foto: ,
Po tom, čo vzbúrení vojaci zvrhli demokraticky zvoleného prezidenta Nigeru, narastá neistota ohľadom budúcnosti krajiny. Na transparente je napísané: "Dole s Francúzskom, nech žije Putin."
debata (14)

Oznámenie prišlo pred tým, ako vyprší termín, ktorý dalo regionálne združenie západoafrických krajín aktérom prevratu v Nigeri na to, aby odovzdali moc späť demokraticky zvolenému prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi. V opačnom prípade im pohrozilo možnou vojenskou intervenciou.

„Vzhľadom na hrozbu intervencie, ktorá je čoraz jasnejšia vďaka prípravám susedných krajín, je vzdušný priestor Nigeru uzavretý od tohto dňa… pre všetky lietadlá až do odvolania,“ uviedla junta vo vyhlásení.

Niger / Amadou Abdramane / Čítajte viac Vojenská junta v Nigeri požiadala o pomoc ruských vagnerovcov

Bazouma zvrhli 26. júla, keď ho zadržali členovia prezidentskej stráže. Odvtedy ho zadržiavajú v jeho rezidencii v hlavnom meste Niamey.

Niger, protest Čítajte viac Zvrhnutý prezident Nigeru vyzýva USA, aby obnovili ústavný poriadok v jeho krajine

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) dalo nigerskej junte na vzdanie sa moci týždeň. Po neúspešných snahách o diplomatické kontakty s ňou ministri obrany krajín ECOWAS v piatok oznámili, že sfinalizovali plán možnej intervencie v Nigeri.

V nedeľu sa v nigerskej metropole zišli desaťtisíce stúpencov vojenského prevratu, ktorí na štadióne privítali aj delegáciu vojenskej junty.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Niger