Vojenská junta v Nigeri odmieta konať. Zosadenému prezidentovi sa v domácom väzení míňajú potraviny

Zosadenému nigerskému prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi sa dva týždne po vojenskom prevrate míňajú zásoby potravín a celkové podmienky v domácom väzení sa zhoršujú. Uviedol to v stredu jeden z jeho poradcov, ktorého cituje agentúra AP. Vodcovia nigerského prevratu odignorovali ultimátum Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), v súlade s ktorým mali do nedele vrátiť Bazoumovi moc.

09.08.2023 17:08
Niger prevrat chunta situácia protesty Foto: ,
Mohamed Toumba, jeden z vojakov, ktorí zvrhli demokraticky zvoleného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma, hovorí počas prejavu k stúpencom nigerskej vládnucej junty na protestnom zhromaždení v Niamey 6. 8. 2023.
debata (14)

Teraz čakajú na reakciu tejto regionálnej organizácie, ktorá im v prípade nesplnenia ultimáta pohrozila vojenskou intervenciou. Premiéri členských krajín ECOWAS sa vo štvrtok zídu v nigérijskej metropole Abuja, aby diskutovali o ďalších krokoch.

Demokraticky zvoleného nigerského prezidenta zadržiavajú v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey spolu s jeho manželkou a synom od vzbury príslušníkov Prezidentskej gardy, ku ktorej došlo 26. júla. Veliteľ tejto elitnej jednotky generál Abdourahamane Tiani sa následne vyhlásil za nového vládcu Nigeru.

Bazoum a jeho rodina nemajú elektrinu a jesť môžu len ryžu a konzervy. Zdravotný stav prezidenta je však zatiaľ dobrý a nemieni odstúpiť, dodal jeho poradca. Zlé podmienky v domácom väzení potvrdila vo vyhlásení aj Bazoumova politická strana, podľa ktorej prezidentova rodina nemá k dispozícii ani tečúcu vodu.

Niger Bazoum puč demonštrácia Čítajte viac Nulandová rokovala v Nigeri s pučistami, tí vymenovali premiéra

O diplomatickom úsilí zameranom na vyriešenie krízy v Nigeri s Bazoumom v utorok hovoril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. V rozhovore zdôraznil, že bezpečnosť a ochrana prezidenta Bazouma a jeho rodiny sú prvoradé. Zároveň vyzval na jeho okamžité prepustenie.

Diplomacia pred summitom ECOWAS zlyháva

Medzinárodné úsilie o diplomatické riešenie situácie v Nigeri stále viazne, keď strojcovia tamojšieho prevratu odmietli pustiť do krajiny spoločnú delegáciu afrických krajín a OSN. Susedné Mali a Burkina Faso, ktoré ozbrojený puč v Nigeri podporujú, medzitým vyzvali OSN, aby zabránila vojenskej intervencii, uviedla agentúra Reuters. Vojenská junta, ktorá na konci júla zvrhla demokraticky zvoleného nigérijského prezidenta Bazouma, tak naďalej vzdoruje tlaku, aby zasadla k rokovaciemu stolu ešte pred štvrtkovým summitom Hospodárskeho spoločenstva západoafrických krajín (ECOWAS), kde sa bude rokovať o možnom použití sily.

Tento vývoj znižuje nádeje na diplomatické rozuzlenie patovej situácie, keď hrozí ďalšia destabilizácia západoafrickej časti Sahelu. Jeden z najchudobnejších regiónov na svete už tak sužujú početné prevraty a povstania islamistických ozbrojencov.

Mali a Burkina Faso, kde sú tiež pri moci vojenské junty, v utorkovom liste vyzvali OSN, aby zabránila prípadnej vojenskej akcii proti Nigérii. Mala by vraj „nepredvídateľné“ následky a viedla k rozpadu ECOWAS, hlavného bloku krajín v regióne. „Prechodné vlády Burkiny Faso a Malijskej republiky apelujú na základnú zodpovednosť Bezpečnostnej rady (…) aby využila všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, a zabránila ozbrojenej akcii vedenej proti suverénnemu štátu,“ dodal. Uvádza sa v liste podpísanom ministrami zahraničia oboch krajín, ktorý zverejnilo ministerstvo zahraničia Mali na sociálnej sieti X, niekdajšom twitteri.

Niger, puč, prevrat, junta Čítajte viac Vojenská junta v Nigeri uzavrela vzdušný priestor pre "hrozbu intervencie"

Mali a Burkina Faso ďalej bez bližších podrobností uviedli, že sú odhodlané nájsť riešenie cez diplomaciu a rokovania. Obe krajiny sa predtým zaviazali, že v prípade vojenskej intervencie ECOWAS prídu Nigérii na pomoc, keďže by takúto akciu považovali za vyhlásenie vojny aj proti nim samotným.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v utorok večer uviedol, že hovoril so zosadeným prezidentom Bazoumom, aby mu oznámil, že trvá úsilie o nájdenie mierového riešenia krízy. Zároveň vyzval na jeho okamžité prepustenie z domáceho väzenia, kde je Bazoum zadržiavaný od prevratu z 26. júla.

Nigérijský prezident a predseda ECOWAS Bola Tinubu v utorok nariadil ďalšie sankcie namierené proti organizáciám a jednotlivcom, ktorí sa na puči podieľali, a upozornil, že všetky možnosti sú stále na stole. ECOWAS hovorí, že použitie sily by bolo poslednou možnosťou, ak vojenská junta v Nigeri neprepustí Bazouma a neodstúpi. Ministri obrany bloku minulý týždeň oznámili, že majú hotový plán intervencie, podrobnosti však nezverejnili a očakáva sa, že hlavy západoafrických štátov o ňom budú ďalej rokovať na svojom štvrtkovom summite v nigérijskom hlavnom meste Abuji.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Niger #vojenský prevrat