Šojgu: Rusko a Bielorusko posilňujú zväzový štát. Západné zbrane sú nanič, ničíme ich sovietskou technikou

Rusko a Bielorusko posilnia "spoločný zväzový štát" v reakcii na nárast vojenských aktivít NATO. Na konferencii o medzinárodnej bezpečnosti v Moskve to podľa agentúry TASS povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu.

15.08.2023 10:46 , aktualizované: 12:07
putin lukašenko Foto:
Vladimir Putin počas rokovaní v Minsku so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom. 19.12.2022.
debata (69)

„Vojenské aktivity NATO výrazne vzrástli po tom, ako sa k aliancii pripojilo Fínsko a blok do seba začlenil aj švédske vojenské štruktúry. Pre nás zostáva otvorená otázka, čo Helsinki a Štokholm získali svojím zapojením do vojenskej konfrontácie s Ruskom,“ vyhlásil Šojgu.

Fíni už cvičia s NATO. Aj na Rusov
Video
Lightning Strike (Bleskový úder), Northern Forest (Severný les) či Arctic Challenge (Arktická výzva). Toto sú vojenské cvičenia, ktoré zorganizovalo Fínsko. Krajina v apríli vstúpila do NATO a novej situácii musí prispôsobiť fungovanie svojich ozbrojených síl. / Zdroj: NATO

Rusko podľa ministra obrany pozorne sleduje prebiehajúce zmeny v súvislosti s Severoatlantickou alianciou. „Budeme adekvátne reagovať na bezpečnostné hrozby a pokusy o provokácie, vrátane posilnenia bezpečnosti zväzového štátu Ruska a Bieloruska,“ zdôraznil.

Poľsko Deň armády vojenská prehliadka Varšava Čítajte aj Poľskí hraničiari žiadali posily, dostanú celú armádu. Okolo 10-tisíc vojakov má odstrašiť agresora

Švédsko a Fínsko podali prihlášku do NATO v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorú Moskva začala vlani vo februári. Kým Fínsko sa členom v apríli stalo, pristúpenie Švédska zatiaľ stále blokuje Turecko s Maďarskom. Turecká vláda viní Štokholm z toho, že dlhodobo poskytuje útočisko tureckým disidentom, ktorých Ankara označuje za teroristov. Ankara Švédsku tiež vyčíta, že umožňuje protesty proti islamu a pálenie posvätnej knihy korán, čo Turecko považuje za šírenie nenávisti. Maďarský parlament podľa všetkého prerokuje ratifikáciu švédskej žiadosti o vstup do NATO po letnej pauze.

fínsko, rusko Čítajte aj Rusko necháva svoju vyše tisíc kilometrovú hranicu s novým členom NATO takmer nestráženú

Vojenské zdroje Ukrajiny sú „takmer vyčerpané“

„Predbežné výsledky nepriateľských akcií ukazujú, že ukrajinské vojenské zdroje sú takmer vyčerpané,“ povedal Šojgu na 11. konferencii o medzinárodnej bezpečnosti v Moskve.

Konštatoval tiež, že západné zbrane nie sú na bojisku „ničím výnimočné“ a v mnohých prípadoch "dokonca aj technika sovietskej výroby svojimi bojovými kvalitami prevyšuje západné modely“.

Šojgu na konferencii uviedol, že ruskí vojaci počas bojov na Ukrajine nepoužili kazetovú muníciu, ale toto rozhodnutie možno prehodnotiť.

„Dôsledky použitia takýchto zbraní pre civilné obyvateľstvo sú známe. Americkí predstavitelia v minulosti opakovane vyhlásili, že použitie kazetovej munície je vojnovým zločinom… Washington a jeho komplici páchajú dnes tento zločin na Ukrajine. Ako sa dalo čakať, humanitárne organizácie to neodsúdili,“ vyhlásil Šojgu.

Ľudskoprávna organizácia Human Right Watch však tvrdí, že kazetovú muníciu používa ruská aj ukrajinská armáda. Spojené štáty dodali Ukrajine kazetovú muníciu v júli.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #NATO #bielorusko #Fínsko #Švédsko #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine