V Rusku odhalili ďalšiu Stalinovu sochu. Ľudia ju vraj túžili vidieť každý deň

V Rusku v utorok slávnostne odhalili ďalšiu sochu sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Nachádza sa pred hlavným vchodom do areálu továrne na výrobu policových regálov v meste Velikije Luki v Pskovskej oblasti ležiacej na severozápade európskej časti Ruskej federácie, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

16.08.2023 14:20
Rusko, Stalin, Komunizmus, Moskva, Kremeľ,... Foto: ,
Starší muž s obrazom sovietskeho vodcu Josefa Stalina, keď sa priaznivci komunistických strán zhromažďujú, aby položili kvety k hrobu neznámeho vojaka pred Kremľom v Deň víťazstva 9. mája neďaleko Moskvy.
debata (99)

Iniciátorom projektu bola nadácia na ochranu ruského kultúrneho dedičstva Viťaz, ale podporili ju aj vedenie a zamestnanci továrne Mikron.

„Ľudia vyjadrili túžbu vidieť pamätník Josifa Stalina každý deň, keď prídu do práce,“ zhrnul zástupca generálneho riaditeľa Vladimir Paršikov.

Pôvodne mal byť tento Stalinov pamätník nainštalovaný v meste Volgograd, ale z dôvodu negatívneho postoja regionálnych orgánov sa tento zámer nezrealizoval. Zvažovali sa aj možnosti jeho inštalácie v Moskovskej oblasti či vo Voroneži, ale ani tam s tým úrady nesúhlasili.

Po troch rokoch hľadania vhodného miesta napokon sochu v utorok osadili v meste Velikije Luki, ktoré je známe aj ako „Malý Stalingrad“ — na pamiatku prvého a strategicky dôležitého víťazstva v tzv. Veľkej vlasteneckej vojne.

Zbohom, sovieti. Pamätník v Kyjeve mení názov

V Kyjeve odstraňujú štátny znak bývalého Sovietskeho zväzu z pamätníka Matka Vlasť. Kladivo a kosák nahradí ukrajinský štátny znak – trojzubec. Matka Vlasť, ktorá sa neskôr premenuje na Matka Ukrajiny, je najvyššou sochou v Európe, pričom o 16 metrov prevyšuje aj americkú Sochu slobody. Bez podstavca je vysoká 62 metrov, s podstavcom 102 metrov. Cieľom je sochu zrenovovať pred 24. augustom, keď si bude Ukrajina pripomínať 32. výročie vyhlásenia nezávislosti.

Fotogaléria
Zamestnanci odstraňujú sovietsky znak zo štítu...
Zamestnanci odstraňujú sovietsky znak zo štítu...
+5Zamestnanci odstraňujú sovietsky znak zo štítu...

Počas rokov Stalinovej vlády sa obeťami masových represií v Sovietskom zväze stali milióny ľudí. Po jeho smrti boli mnohí z prenasledovaných rehabilitovaní a objekty spojené so Stalinom, vrátane miest, premenované. Zbúrali sa vtedy aj pomníky venované Stalinovi.

Lavrenti Beria Stalins family Čítajte aj "Berija bol hrdina." Putin chváli Stalinovho krvavého kata

V posledných rokoch však v mnohých ruských mestách znova osádzajú pomníky tomuto sovietskemu vodcovi a jeho busty. Len v tomto roku odhalili už dva takéto pamätníky.

Spravidla sú inštalované na súkromných pozemkoch, napríklad v areáloch sídiel krajských výborov komunistickej strany. Sú však aj na verejných miestach — napríklad vo Volgograde, bývalom Stalingrade, dodala RFE/RL.

Holodomor Čítajte aj Stalinov holodomor na Ukrajine bol genocídou, uznali poslanci. Zelenskyj ďakuje
99 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kremeľ #Sovietsky zväz #komunisti #Josif Vissarionovič Stalin