Opili sa, vznikol spor a nastala streľba. Ruský vojak chcel vraždu kolegu hodiť na Ukrajincov

Ruský vojenský súd odsúdil za vraždu ostreľovača, ktorý svojou zbraňou zastrelil kolegu počas popíjania vodky v kryte na frontovej línii. Vraždu sa potom pokúsil zamaskovať ako dielo ukrajinských diverzantov. Súd mu vymeral osem rokov vo väzenskom tábore s prísnym režimom, uviedol dnes na svojom webe ruský portál Kommersant.

17.08.2023 10:53
rusko ukrajina vojak ruský Foto: ,
Ruský vojak v okupovanom Doneckom regióne na východe Ukrajny.
debata (11)

Prípad Ivana Alexejeva, mobilizovaného vlani v októbri, prerokoval verejne posádkový súd v Novočerkassku. Obžalovaný priznal vinu. Podľa denníka sa zločin odohral tento rok 13. januára, keď štyria vojaci v zákopoch oslavovali „starý Nový rok“, čo je ruský výraz pre Nový rok podľa „starého“, juliánskeho kalendára, ktorým sa naďalej riadi pravoslávna cirkev.

Ruská zemljanka na fronte na Ukrajine
Video

„O polnoci zhustla situácia v kryte. Jeden z vojakov, nespokojný z príliš hlasného hovoru Alexejeva, mu to vyčítal a vzápätí ho udrel päsťou do hlavy. Dvaja ďalší vojaci zabránili začínajúcej roztržke. Neskôr ale odišli spať a v kryte zostali len účastníci konfliktu. Podľa obžalovaného sa jeho oponent, len čo zostali sami, znovu na neho vrhol, najprv päsťami, ale potom siahol po útočnej puške AK-74 (kalašnikov) a pokúsil sa vystreliť. Ale ostreľovač, ktorý nebol taký opitý, ho predstihol a vpálil mu guľku do hlavy z odstreľovačskej pušky SVD-S, zbraň Dragunov vo výsadkárskej verzii so skrátenou hlavnou a sklopnou pažbou,“ referuje portál. Alexejev potom mŕtvolu odtiahol z krytu ďalej od zákopov, kde ešte niekoľkokrát zabodol do tela nôž, aby vraždu zamaskoval ako bojovú stratu spôsobenú ukrajinskými záškodníkmi, dodal Kommersant.

Vysadkari 1 Čítajte aj Ak na vojne nepiješ, môžeš sa zblázniť, vravia ruskí vojaci

Mŕtvola s prestrelenou hlavou sa našla nasledujúci deň, asi 20 metrov od krytu. V ňom sa našla aj strela, ktorá mŕtvemu preletela hlavou a ktorú vrah v zhone nenašiel a neschoval. Najprv sa pokúsil zločin obhajovať potrebnou sebaobranou, než podrobne vypovedal, čo sa v kryte odohralo, a plne priznal vinu.

Súd na priznanie prihliadol ako na poľahčujúce okolnosti, tak aj k odstrelovačovým úspechom na bojisku, oceneným vojnovými vyznamenaniami. Za priťažujúcu okolnosť naopak označil spáchanie zločinu vojenskou zbraňou.

Rusko, Čečenci, Kadyrov Čítajte aj V ruskej armáde nastal konflikt. Kadyrovovci a Dagestanci po sebe spustili streľbu, zomreli desiatky z nich

Alexejevovi, ktorému hrozilo 15 rokov za mrežami, vymeral osem rokov vo väzenskom tábore s prísnym režimom. Musí tiež zaplatiť honorár úradne pridelenému obhajcovi, dodal Kommersant.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #alkohol #vražda #ostreľovač #ruská armáda #vojna na Ukrajine