OSN: Od nástupu Talibanu bolo zabitých vyše 200 ľudí spájaných s bývalým režimom

Od nástupu hnutia Taliban k moci bolo v Afganistane zabitých viac ako 200 predstaviteľov bývalej afganskej vlády a bezpečnostných zložiek. Uviedla to Pomocná misia OSN v Afganistane (UNAMA) vo svojej správe zverejnenej v utorok.

22.08.2023 14:50
Taliban Foto: ,
Talibanskí bojovníci kontrolujú cestu počas osláv druhého výročia návratu radikálneho hnutia Taliban k moci v Afganistane 15. augusta 2023
debata (6)

UNAMA zdokumentovala od 15. augusta 2021, keď sa moci v krajine chopili fundamentalisti, do konca júna 2023 najmenej 800 prípadov porušenia ľudských práv a najmenej 218 mimosúdnych vrážd s napojením na Taliban. Išlo najmä o členov bývalej armády, polície a spravodajských zložiek.

USA po takmer 20 rokoch opustili svoju hlavnú vojenskú základňu v Afganistane.

Video

„De facto bezpečnostné sily (Taliban) zadržali jednotlivcov často krátko predtým, než boli zabití. Niektorých previezli do detenčných zariadení a zabili vo väzbe, ďalších odviezli na neznáme miesta a zabili. Ich tiel sa buď zbavili alebo odovzdali rodinným príslušníkom,“ uvádza sa v správe.

Podľa vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka správa UNAMA tvorí „obraz o zaobchádzaní s jednotlivcami spájanými s bývalou vládou a bezpečnostnými silami.“

taliban Čítajte viac Mier netrval ani polroka. Taliban v Pakistane zavelil do útoku

Türk vyzval predstaviteľov Talibanu, aby dodržiavali „povinnosti vyplývajúce z medzinárodného práva v oblasti ľudských práv tým, že zabránia ďalšiemu porušovaniu práv a budú brať páchateľov na zodpovednosť“. Zároveň pripomenul, že Taliban po prevzatí moci sľúbil všeobecnú amnestiu všetkým svojím odporcom a kritikom.

Afganské ministerstvo zahraničných vecí vedené Talibanom v reakcii na správu UNAMA vyhlásilo, že nemá informácie o žiadnych prípadoch porušovania ľudských práv, ktorých by sa dopustili jeho príslušníci.

Približne polovica vrážd, ktoré UNAMA zdokumentovala, sa stala štyri mesiace po nástupe talibov k moci, pričom v roku 2022 bolo zaznamenaných 70 mimosúdnych vráž­d.

taliban Čítajte viac Verejné popravy, ukameňovanie či bičovanie sú v Afganistane opäť realitou
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #OSN