Ako Ukrajina využíva Bidenovu stávku na kazetovú muníciu? Rusi z nej majú veľký strach, tvrdia vojaci

Len niekoľko metrov od vyskladanej hromady kazetových granátov americkej výroby sa 50-krát za deň ozve rana, pri ktorej praskajú bubienky v ušiach. Zvuk znamená, že tím okolo ukrajinskej delostreleckej batérie odpálil ďalšiu salvu a snaží sa zatlačiť späť postupujúce ruské sily, píše vo svojej reportáži z Charkovskej oblasti portál The Washington Post.

22.08.2023 15:28
hufnica Foto:
Ukrajina dostala kazetovú muníciu pre použitie v húfniciach kalibru 155 mm.
debata (222)

„Keď začneme kazetovou muníciou páliť, Rusi zmiznú v úkrytoch, ani nos nevystrčia,“ opisuje dôstojník ukrajinskej armády Stanislav, nachádzajúci sa na pozícii niekoľko míľ od frontovej línie v tmavom lese, ktorý ešte prúdi po poslednom ruskom ostreľovaní.

Ukrajinská armáda, ktorá denníku WP poskytla prístup k jednej z jednotiek používajúcich notoricky nepresnú kazetovú muníciu, v otázke nasadenia kazetovej munície dlho neváhala, a to napriek výčitkám ľudskoprávnych skupín i pochybnostiam vo vnútri americkej administratívy.

Húfnica Archer
Video
Húfnice Archer sa onedlho objavia na ukrajinskom fronte. / Zdroj: BAE Systems

„Je to pozitívna vec. Významne nám pomáha zvýšiť ruské straty na životoch aj vybavenie,“ povedal poradca prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

Kazetová munícia vybuchne vo vzduchu nad svojím cieľom a vypustí desiatky menších bômb, ktoré sa rozprestierajú po ľubovoľne veľkej oblasti, najviac až ako niekoľko futbalových ihrísk. Menšie bomby explodujú na kovové šrapnely, ktoré môžu trhať končatiny alebo spôsobiť iné smrtiace zranenia. Keďže niektoré z týchto menších náloží môžu byť chybné a nemusia vybuchnúť ihneď, obzvlášť rizikovými sú potom pre deti, ktoré na ne môžu naraziť aj roky po skončení konfliktu a vziať ich do rúk.

M270 Čítajte aj Ukrajinci už začali v boji používať americkú kazetovú muníciu. Ide im to celkom efektívne, tvrdí Pentagón

Aby verejnosť zbavil pochybností, vyhlásil ukrajinský minister obrany, že americká kazetová munícia „bude použitá na prelomenie obranných línií nepriateľa“, odkázal sa pri tom na bludisko ruských zákopov a mínových polí, ktoré spomaľujú ukrajinskú protiofenzívu. V praxi je však použitie kazetovej munície komplikovanejšie, opisujú vojaci.

Munícia podľa nich nedokáže zasiahnuť ruské jednotky skrývajúce sa v zákopoch, ale sú ťažkosti pre nekrytých pešiakov postupujúcich ukrajinským územím.

„Hlavnou výhodou je, že nepriateľ má teraz veľký strach vyraziť na prepad,“ povedal Stanislav, ktorý, rovnako ako ostatní vojaci, súhlasil s rozhovorom pod podmienkou, že bude použité len jeho krstné meno.

hufnica Čítajte aj Desiatky bômb v jednej. Použije Kyjev kazetovú muníciu iba v zákopoch?

„Dokonca aj podľa svištivého zvuku spoznajú prilietajúcu kazetovú muníciu,“ dodal Stanislav a popísal, že munícia prinúti postupujúcu ruskú obrnenú techniku zastaviť, aby poskytla úkryt nekrytým vojakom.

Táto schopnosť je pre Ukrajincov obzvlášť dôležitá vo svetle ruskej ofenzívy pri Lymane v Doneckej oblasti a Kupjansku neďaleko Charkova na severe. Kremeľ núti Ukrajinu vydávať zdroje na obranu týchto miest, zatiaľ čo Kyjev sa usiluje o postup na juhu. Preto mať zbraň, ktorá ruský postup spomaľuje, je výhodné aj pre protiofenzívu na juhu.

Ukrajinský vojak pri streľbe z raketometu Grad...
Ukrajinskí vojaci pripravujú rakety s letákmi,...
+4Ukrajinskí vojaci vkladajú letáky, ktoré...

Keď príde na útočné operácie, Ukrajina muníciu používa na paľbu do hustých lesov, kde nie je presná poloha ruských síl jasná, a menšie bomby rozprašuje nad pozíciami peších jednotiek, a núti ich tak zostať ukryté v okopoch bez možnosti paľbu opätovať.

Členovia jednej delostreleckej jednotky na severovýchode Ukrajiny opísali incident z konca júla, keď pálili na ruský konvoj troch vozidiel, dvoch obrnených a jedného neobrneného, po tom, ako ich uvideli sledovacím dronom. Americká kazetová munícia sa neškodne odrazila od obrnených vozidiel, ale okamžite prenikla tým nechráneným, čo spôsobilo „paniku“ a únik zostávajúcich obrnencov „do rôznych strán“, opísal jeden vojak.

Ukrajinskí vojaci tiež popisujú, že kazetové granáty umožňujú ich postupujúcim spolubojovníkom dostať sa na bližšiu vzdialenosť k ruským pozíciám, pretože nepriateľa nútia zostať v bezpečí bunkra. Ďalšou taktikou je použiť najprv ťažšie delostrelectvo, ktoré ruských vojakov vyženie z kopcov, a potom použiť kazetové granáty. „Všetko záleží od potrieb aktuálnej situácie,“ povedal jeden z vojakov.

Vojenskí analytici spochybnili, či je múdre kazetovú muníciu používať v oblastiach, ktorými budú chcieť ukrajinské jednotky v budúcnosti postupovať. Vojaci a zástupcovia vlády však v mediálnych vystúpeniach nad týmito obavami pokrčili ramenami s tým, že Ukrajinci už teraz musia kľučkovať medzi nastraženými mínami a natiahnutými drôtmi. K tomu nevybuchnutá kazetová munícia pridáva len okrajové riziko, uviedli.

Kyjev americké rozhodnutie o dodávkach predmetnej munície privítal a sľúbil, že „povedie prísne záznamy o čase a mieste jej použitia“. V odpovedi na otázku, ako tento proces dokumentácie funguje, však Stanislav povedal, že žiadny systém nie je. Zástupca ministerstva obrany pre vonkajšie vzťahy toto neskôr poprel s tým, že vždy, keď húfnica M109 vypáli salvu, jej obsluha zapíše typ munície a smer, ktorým pálila.

kazetová munícia Čítajte aj Putin sa vyhráža Ukrajine kazetovou muníciou. Okupanti ňou pritom už zabíjajú

Bidenova administratíva hovorí, že Ukrajina Spojeným štátom poskytla záruky, že bude prísne sledovať používanie kazetovej munície. Od prvej dodávky v minulom mesiaci je Washington podľa amerického zástupcu spokojný s reakciou Kyjeva, ktorý poskytuje „pravidelné záznamy o užívaní kazetovej munície, vrátane miesta použitia“.

Mnoho podrobností okolo americkej dodávky však zostáva verejnosti neznámych, čo vedie ľudskoprávne skupiny k výzvam na väčšiu transparentnosť. „Neoznámili nám ani množstvo dodanej kazetovej munície, ani dobu, počas ktorej to takto bude fungovať. Nevieme ani, koľko menších bômb v priemere zostane z jedného granátu nevybuchnutých,“ povedala Mary Warehamová, špecialistka na zbrane pri organizácii Human Rights Watch.

Warehamová a ďalší obhajcovia ľudských práv sa obávajú, že americké rozhodnutie previezť kontroverznú kazetovú muníciu na Ukrajinu podkopáva snahy zaviesť jej medzinárodný zákaz. Dohovor zakazujúci prevoz a výrobu predmetnej munície podpísalo od roku 2008 vyše 120 krajín, nie však Spojené štáty, Rusko alebo Ukrajina.

222 debata chyba
Viac na túto tému: #The Washington Post #Kyjev #kazetová munícia #vojna na Ukrajine #ukrajinská protiofenzíva