Experti: Čo hovorí Prigožinova smrť o Putinovom režime?

Na smrť Jevgenija Prigožina pre Pravdu reagoval Thomas Schwartz, profesor politológie a európskych štúdií z Vanderbiltovej univerzity v Nashville.

23.08.2023 21:31
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (127)

Šéf vagnerovcov zahynul pri páde súkromného lietadla v Rusku. Stroj vraj zostrelila protivzdušná obrana. Tvrdia to zdroje blízke vagnerovcom. Prigožin sa v júni pokúsil o vzburu, a jeho ľudia dokonca smerovali na Moskvu.

Výzva Putina po Prigožinovej vzbure
Video
Zdroj: TS Kremľa

"Pred niekoľkými týždňami riaditeľ CIA William Burns povedal, že ruský prezident Vladimir Putin je najvyšším apoštolom pomsty. Myslím si, že je jasné, čo tým myslel, no ide o to, že teraz zlikvidoval niekoho, koho nazval zradcom, ale potom s ním uzavrel ponižujúcu dohodu. Bezohľadným spôsobom však znovu potvrdil svoju moc, ale byť bezohľadný je charakteristickým znakom jeho režimu. Aj keď si neviem predstaviť, že by si veľa ľudí stále robilo nejaké ilúzie o Putinovej vláde, niekoho to, čo sa stalo, môže prinútiť uznať, aká je realita Ruska na čele s Putinom,“ uviedol pre Pravdu Schwartz, ktorý je okrem iného autorom knihy Henry Kissinger a americká moc.

Rusko, vojna na Ukrajine, Rostov na Done, Jevgenij Prigožin Čítajte viac Prigožin je mŕtvy, bol na palube havarovaného lietadla, potvrdili ruské úrady

Podobne to vidí Colin Clarke, bezpečnostný analytik z organizácie Soufan Group, ktorý sa zaoberá pôsobením vagnerovcov. "Prigožinova smrť nám hovorí, že Putin nikdy neodpustí, že ho niekto verejne zatienil. Neodpúšťa a nezabúda. Toto bola otázka, kedy sa to stane, nie či sa to stane,“ povedal pre Pravdu Clarke.

prigožin Čítajte viac Predpovedal Prigožinovu vzburu i smrť. Krajan veštkyne Vangy sa mrazivo presne triafa

Podľa Schwartza je ešte zložité povedať, aký bude Prigožinov odkaz. Otázne je napríklad to, čo bude s pôsobením vagnerovcov v Afrike. "Domnievam sa, že v ruských médiách Prigožina uznajú za niekoho, kto do určitej miery prispel nacionalistickým zápalom k dobru ruskej veci, ale že zašiel príliš ďaleko a že bolo potrebné obmedziť jeho i jeho sily,“ myslí si expert na na históriu medzinárodných vzťahov.

"Prigožin velil organizácii známej znásilňovaním, vraždami a vojnovými zločinmi. Toto je jeho dedičstvo. Ak existuje peklo, určite je v ňom,“ vyhlásil Clarke.

prigožin, lietadlo, pád Čítajte viac Čo sa hovorí o možných príčinách havárie Prigožinovho lietadla?

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Putinova vojna