Nigerská junta povolí Burkine Faso a Mali zasiahnuť na svojom území v prípade útoku

Nigerská junta, ktorá sa minulý mesiac ujala moci v krajine, vo štvrtok oznámila, že povolí armádam susedných štátov Burkina Faso a Mali zasiahnuť v Nigeri "v prípade agresie".

25.08.2023 12:03
Niger / Niamey / Foto: ,
Nigerská polícia hliadkuje v uliciach hlavného mesta Niamey
debata (1)

Ministri zahraničných vecí Burkiny Faso a Mali, Olivia Rouambaová a Abdoulaye Diop, navštívili vo štvrtok nigerské hlavné mesto Niamey, kde ich prijal nový vládca Nigeru generál Abdourahamane Tchiani.

Obaja ministri privítali podpis príkazov povoľujúcich armádam Burkiny Faso a Mali „zasiahnuť na území Nigeru v prípade, že tam dôjde k agresii“, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré prečítal zástupca generálneho sekretára nigerského ministerstva zahraničných vecí.

Mohamed Bazoum / Niger / Čítajte viac ECOWAS súhlasil s vojenskou intervenciou v Nigeri. Chce zosadiť vojenskú juntu

Podľa agentúry DPA bol podpísaný „vojenský pakt“ týchto troch krajín. Predstavitelia nigerskej armády 26. júla zvrhli demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, čo donútilo regionálny blok západoafrických štátov ECOWAS pohroziť použitím sily v Nigeri, ak pučisti nevrátia Bazouma do funkcie.

Niger je štvrtou krajinou západnej Afriky, kde sa od roku 2020 odohral prevrat. Predtým nastal v Burkine Faso, Guinei a Mali. Junty v Burkine Faso a Mali oznámili, že akýkoľvek vojenský zásah u ich suseda, v Nigeri, bude pokladaný za „vyhlásenie vojny“ proti ich krajinám.

A Tchiani v sobotu v televíznom prejave varoval: „Ak bude proti nám podniknutý útok, nebude to prechádzka parkom, ako si zrejme niektorí ľudia myslia.“

Niger / Prevrat / Niamey / Čítajte viac "Preč s Francúzskom, preč s ECOWAS-om". Demonštranti s ruskými vlajkami podporili prevrat nigerskej junty
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #Niger #Burkina Faso #vojenská junta