V sudánskom Darfúre zabili rakety najmenej 39 ľudí, väčšinou ženy a deti

Najmenej 39 osôb, väčšinou žien a detí, dnes zabili rakety odpálené na sudánske mesto Nyala v Darfúre počas pokračujúcich bojov medzi armádou a polovojenskými skupinami. S odvolaním sa na zdravotnícke zdroje a očitých svedkov o tom informovala agentúra AFP. Zatiaľ nie je jasné, ktorá zo znepriatelených strán rakety odpálila.

29.08.2023 10:37 , aktualizované: 14:52
Sudán / Darfúr / Foto:
debata

Podľa zdrojov OSN bolo od 11. augusta nútených utiecť z Nyaly viac ako 50-tisíc ľudí. V meste sú prakticky trvalo odrezané všetky komunikačné siete a konflikt v tejto oblasti naberá na sile.

Sudánska armáda vedená generálom a faktickým vládcom africkej krajiny Abdal Fattáhom Burhánom od 15. apríla zvádza boje s polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF) bývalého Burhánovho zástupcu Muhammada Hamdana Dagala. Dvojica generálov sa k moci dostala pučom v roku 2021, neskôr sa ale rozišla kvôli nezhodám ohľadom rozdelenia moci.

Boje sa rozšírili z Chartúmu a západného regiónu Darfúr aj do štátov Kordofan a Džazíra, zabili tisíce ľudí a prinútili milióny opustiť svoje domovy.

sudán, utečenci Čítajte viac OSN varuje pred hladom v Sudáne. Svoje domovy opustili vyše 4 milióny ľudí

Fattah al-Burhan odletel v utorok do Egypta na svoju prvú zahraničnú cestu od apríla, uviedla vládnuca Zvrchovaná rada krajiny. Generál Burhan bude rokovať s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom as-Sísím „o najnovšom vývoji v Sudáne a bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami“, uviedla rada vo vyhlásení.

Burhana sprevádzali šéf spravodajských služieb Ahmad Ibrahim Muffadal a dočasný minister zahraničných vecí Ali al-Sadeq.

Šéf sudánskej armády Abdal Fattah al-Burhan... Foto: TASR/AP, Aron Ranen
Abdal Fattah al-Burhan Šéf sudánskej armády Abdal Fattah al-Burhan odpovedá na otázky novinárov v New Yorku

Burhan minulý týždeň opustil svoje chránené veliteľstvo v Chartúme a navštívil svoje jednotky v častiach vojnou zničenej krajiny. V pondelok v červenomorskom meste Port Sudan v prejave k vojakom sa zaviazal bojovať proti RSF, aby „ukončili rebéliu“.

„Mobilizujeme sa všade, aby sme porazili toto povstanie, porazili túto zradu, týchto žoldnierov, ktorí prichádzajú z celého sveta,“ povedal Burhan.

Plán jeho súpera na ukončenie bojov požaduje „civilnú vládu založenú na demokratických normách“ a „jedinú, profesionálnu, národnú vojenskú inštitúciu“ – čo je veľmi problematický bod, ktorý zmenil bývalých spojencov na rivalov.

Viaceré snahy o sprostredkovanie ukončenia konfliktu, najmä zo strany Saudskej Arábie a Spojených štátov, zlyhali. V júli sa v Egypte, ktorý susedí so Sudánom a bol zaplavený utečencami, sa konalo krízové stretnutie, na ktorom sa zúčastnili africkí lídri s cieľom nájsť riešenie.

Chartúm Čítajte viac Čakali „až“ 10 minút. V Sudáne sa po prímerí opäť bojuje
debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #raketový útok #Darfúr