Čína „zabrala“ ruský ostrov. Putin neurobí nič, myslí si expert

Čína nahnevala všetkých. Rusko je však opatrné. Šéf Kremľa Vladimir Putin si len ťažko môže dovoliť kritizovať čínskeho komunistického lídra Si Ťin-pchinga. Moskva je od vlaňajšej invázie na Ukrajinu čoraz viac závislá od Pekingu.

31.08.2023 05:55 , aktualizované: 02.09.2023 00:00
Putin, Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v marci stretol v Moskve so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.
debata (166)

O čo ide? Čínske médiá informovali o nových štandardizovaných mapách krajiny. Tie však zahŕňajú aj sporné územia či priamo oblasti, ktoré patria iným štátom.

Rusko plus Čína. Vstupujeme do éry nových kríz?
Video
Zdroj: TV Pravda

India a Malajzia už vyjadrili nesúhlas s novou čínskou mapou. Na nej je indický štát Arunáčalpradéš a náhorná plošina Doklam v Himalájach súčasťou Číny. „Odmietame tieto nároky, pretože nemajú žiadne opodstatnenie. Takéto kroky čínskej strany len komplikujú vyriešenie záležitosti na hraniciach,“ reagoval rezort indickej diplomacie.

zväčšiť Veľký Ussurijský ostrov. Foto: Google Maps
Veľký Ussurijský ostrov. Veľký Ussurijský ostrov.

Aj ministerstvo zahraničných vecí Malajzie v stredu mapu odmietlo. Tvrdí, že presadzuje vyriešenie sporu nenásilným a rozumným spôsobom prostredníctvom dialógu a rokovaní.

Z geopolitického hľadiska je však asi najpikantnejšie, že na mape si Čína privlastnila Veľký Ussurijský ostrov. Ten leží v ústí rieky Ussuri do rieky Amur. Na ostrov si desaťročia robili nároky Rusko a Čína a spor sa podarilo vyriešiť až v roku 2008. Západná časť ostrova teraz patrí Číne, východná Rusku.

Čína, námorníctvo Čítajte viac Plánuje Čína námorné základne po svete? Zistite, kde by mohli byť

Na najnovšej mape z Pekingu je to však inak. Celý ostrov zabrala Čína.

„Kremeľ rozhodne venuje veľkú pozornosť čínskym mapám – najmä tým oficiálnym – ktoré tvrdia, že ruské územie v skutočnosti patrí Číne. No, ak je aj Putin nahnevaný, nemôže sa nahlas sťažovať, keďže Moskva sa v dôsledku západných sankcií stala závislou od ekonomických vzťahov s Pekingom,“ reagoval pre magazín Newsweek expert na ruskú zahraničnú politiku Mark Katz z Univerzity Georgea Masona.

Čína, J-15 Čítajte viac Čína či Rusko? Peking je väčšia hrozba, myslí si exminister obrany USA

Po viacerých protestoch proti mape sa nakoniec opatrne ozval aj Kremeľ. "Ruská a čínska strana sa držia spoločného stanoviska, že otázka hraníc medzi našimi krajinami je definitívne vyriešená,“ uviedla v Moskve hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Otázkou je, ako čítať, čo sa deje. „Ľudia by sa mali v súvislosti s príbehom čínskej mapy upokojiť. Samozrejme, je možné, že Čína uvažuje o prekreslení svojej hranice s Ruskom. Ale je tiež možné, že to nejaký byrokrat p**ral. Neveríte mi? V roku 2018 americké Hodnotenie rozmiestnenia jadrových zbraní uviedlo, že Taiwan je súčasťou Číny," napísal na sociálnej sieti Twitter James Acton, analytik z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine