Summit G20 sa nečakane rýchlo zhodol na deklarácii o Ukrajine, Kyjevu sa nepáči

Lídri krajín v skupine G20 sa dohodli na spoločnom vyhlásení zo summitu v Naí Dillí. Existovali totiž pochybnosti o tom, že by G20 mohla dosiahnuť dohodu, keďže medzi členmi panovali nezhody, najmä v súvislosti s rozdielnymi postojmi k vojne na Ukrajine. Slová lídrov na margo konfliktu sú však mierne a obmedzené len na výzvu násilne sa nezmocňovať území a nepoužívať jadrové zbrane.

09.09.2023 15:41 , aktualizované: 21:35
G20 Foto: ,
Medzi kľúčovými členmi G20 sú hlboké názorové rozdiely v spojitosti s ruskou vojnu na Ukrajine či klimatickou zmenou a preto je v posledných rokoch náročné dosiahnuť zhodu.
debata (41)

Napriek niekoľkomesačným námietkam Ruska a Číny v súvislosti s jazykom odkazujúcim na vojnu na Ukrajine sa lídri podľa indických predstaviteľov dokázali jednomyseľne zhodnúť na niekoľkých odsekoch týkajúcich sa konfliktu.

Dramatické zábery: ako Ukrajinci oslobodili Robotyne
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Vyhlásenie zo summtu, zverejnené deň pred jeho formálnym ukončením, je v súvislosti s vojnou formulované menej ostro ako vyhlásenie vydané počas minuloročného stretnutia na Bali a priamo ruskú inváziu nespomína. Členovia podľa neho zopakovali svoje národné pozície a rezolúcie prijaté v Organizácii Spojených národov (OSN) a vyzvali všetky štáty, aby konali v súlade so zásadami stanovenými v Charte OSN.

„V súlade s Chartou OSN sa všetky štáty musia zdržať hrozby silou alebo použitia sily pri snahe o získanie územia proti územnej celistvosti a suverenite alebo politickej nezávislosti akéhokoľvek štátu. Použitie alebo hrozba použitia jadrových zbraní je neprípustné,“ uvádza sa vo vyhlásení.

India, G20, Rishi Sunak, Joe Biden Čítajte viac G20 sa zhodla na prijatí Africkej únie za člena

Vlaňajšie vyhlásenie z Bali citovalo rezolúciu OSN, ktorá „najdôraznejšie odsudzuje agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine a požaduje jej úplné a bezpodmienečné stiahnutie z územia Ukrajiny“.

Ukrajina nie je spokojná

Kyjev v sobotu kritizoval spoločné kompromisné vyhlásenie lídrov skupiny G20 o ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré odsudzuje použitie sily s cieľom získať územie, ale nemenuje Rusko a ani ho priamo nekritizuje. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP a z portálu britského denníka The Guardian.

„Ukrajina je vďačná partnerom, ktorí sa pokúšali zahrnúť do textu vyhlásenia ostré slová. Zároveň hovoríme, že pokiaľ ide o agresiu Ruska proti Ukrajine, skupina krajín G20 nemá byť na čo hrdá,“ uviedol Oleh Nikolenko, hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Čo strela, to zásah. Ukrajinci na drony Šáhid dostanú austrálsky prak
Video

Nikolenko poukázal na to, že deklarácia konkrétne nespomína Rusko. Ako dodal, uvádza sa v nej len to, že „štáty nesmú konať spôsobom, ktorý sa nezhoduje s cieľmi a zásadami Charty OSN ako celku, a že sa štáty musia zdržať vyhrážok alebo použitia sily s cieľom získať územie, lebo by to išlo proti územnej celistvosti, suverenite či politickej nezávislosti nejakého štátu“.

„Je jasné, že prítomnosť ukrajinskej strany (na summite G20) by umožnilo účastníkom lepšie pochopiť situáciu,“ napísal Nikolenko na Facebooku.

Čierne more, obillie, Ukrajina Čítajte viac Rusko využíva potraviny ako zbrane a ubližuje najzraniteľnejším, zaznelo na summite G20

Nikolenko zdôraznil, že je vďačný západným krajinám, ktoré presadzovali silné odsúdenie Ruska. Nakoniec však Rusko nesúhlasilo s väčšinou znenia textu týkajúceho sa Ukrajiny a zablokovalo kompromis, ktorý „bol inak prijateľný pre všetkých ostatných“, povedal pre tlačovú agentúru Reuters diplomat z Európskej únie.

Rusko označilo vyhlásenie za vyvážené

Ruská vyjednávačka Svetlana Lukašová povedala v sobotu novinárom v indickom Naí Dillí, že spoločné vyhlásenie lídrov G20 je „vyvážené“ a Moskva ho víta. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Vyhlásenie neodsudzuje menovite Rusko za ničivú vojnu proti Ukrajine, hoci tak to bolo v prípade vlaňajšej spoločnej deklarácie na summite G20 na indonézskom ostrove Bali.

Namiesto toho sa v súčasnom vyhlásení spomínajú iba rezolúcie OSN týkajúce sa Ukrajiny a vo všeobecnosti text upozorňuje, že hranice územia štátov sa musia rešpektovať.

Lukašová priznala, že o znení textu o Ukrajine sa „viedli veľmi ťažké rokovania“. Podľa nej nakoniec blok rozvojových ekonomík BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Juhoafrická republika) a ďalší partneri prispeli k „vyváženej“ deklarácii. Dodala, že ďalšími bodmi sporov sú zmena klímy a prechod na nízkouhlíkové energetické systémy.

Slinger 3 Čítajte viac Austrálske systémy budú ničiť ruské drony aj bez toho, aby ich priamo trafili

Nakoniec sa štáty G20 zhodli, že budú konať jednotne „v záujme mieru, bezpečnosti a riešenia konfliktov po celom svete“, uviedla Lukašová.

India, ktorá tento rok predsedá G20, sa na summite snaží upriamiť väčšiu pozornosť na riešenie potrieb rozvojového sveta, hoci, ako konštatuje agentúra AP, nie je možné oddeliť mnohé otázky, ako je potravinová a energetická bezpečnosť, od vojny na Ukrajine. Na agende víkendového stretnutia sú otázky kritické pre rozvojové krajiny vrátane alternatívnych palív, efektívneho využívania zdrojov, vývoja spoločného rámca pre digitálnu verejnú infraštruktúru, potravinovej bezpečnosti či klimatickej zmeny. Počas prvého dňa summitu tiež Africká únia získala stále členstvo v G20.

Summit sa koná bez prítomnosti prinajmenšom pätiny lídrov G20. Vodcovia Ruska a Číny sa rozhodli neprísť, rovnako aj mexický prezident. Španielsky premiér zase nemohol prísť pre COVID-19.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #summit G20 #vojna na Ukrajine