Svetoví lídri predstavili plán infraštruktúrneho spojenia Európy s Blízkym východom a Indiou

Európska únia, Spojené štáty a ďalší partneri predstavili v sobotu ambicióznu iniciatívu infraštruktúry spájajúcej Európu s Blízkym východom a Indiou. Cieľom je podporovať hospodárske vzťahy, no tiež politickú spoluprácu. Informovali o tom v sobotu agentúry AFP, DPA a AP.

10.09.2023 10:30
India Naí Dillí summit G20 Biden Leyenová Foto: ,
Zľava indický premiér Naréndra Módí, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a americký prezident Joe Biden počas Partnerstva pre globálnu infraštruktúru a rozvoj v rámci summitu skupiny najbohatších ekonomík sveta G20 v indickom meste Naí Dillí 9. septembra 2023.
debata (12)

Iniciatíva tzv. ekonomického koridoru India-Blízky východ-Európa je zameraná na spojenie železníc, prístavov, elektrických a dátových sietí či vodíkových potrubí. Plán podporili aj Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE). Oznámenie zverejnili popri summite skupiny G20 v indickom Naí Dillí.

Signatári vyhlásenia o zámere dúfajú, že plán pomôže integrovať obrovský trh Indie s 1,4 miliardy obyvateľov s krajinami smerom na západ, ponúkne protiváhu k veľkým infraštruktúrnym výdavkom Číny, podporí ekonomiky na Blízkom východe a pomôže normalizovať vzťahy medzi Izraelom a štátmi Perzského zálivu, píše AFP.

„Je to naozaj veľká vec,“ povedal prezident USA Joe Biden na úvodnom podujatí. Plán označil za „historický“.

G20 Čítajte viac Summit G20 sa nečakane rýchlo zhodol na deklarácii o Ukrajine, Kyjevu sa nepáči

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že pri tejto iniciatíve pôjde o „oveľa viac než len železnicu alebo káble“. „Je to zelený a digitálny most medzi kontinentmi a civilizáciami,“ vyhlásila. Podľa jej slov by projekt železničného spojenia zrýchlil obchod medzi EÚ a Indiou o 40 percent.

„Sme presvedčení, že konektivita je prostriedkom nielen na zvýšenie vzájomného obchodu medzi rôznymi krajinami, ale aj zvýšenie vzájomnej dôvery,“ povedal indický premiér Naréndra Módí.

Biely dom už vopred oznámil, že cieľom projektu je „generovať hospodársky rast, stimuly pre nové investície a rozvinutú regionálnu integráciu“.

India, G20, Rishi Sunak, Joe Biden Čítajte viac G20 sa zhodla na prijatí Africkej únie za člena

Spravodajský portál Axios napísal, že ide o jednu z „kľúčových iniciatív“ Washingtonu zameraných na obmedzenie vplyvu Číny na Blízkom východe.

Peking v rámci svojej Iniciatívy Pás a cesta (BRI), známej aj ako Nová hodvábna cesta, podporuje infraštruktúrne projekty po celom svete a uzavrel početné dohody s takmer všetkými arabskými štátmi.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #G20 #USA #India