Na plagátoch AfD v Pasove sa objavila nacistická symbolika

Nemecká polícia v bavorskom meste Pasov odstránila plagáty krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (Alternative für Deutschland - AfD) so zakázaným nacistickým sloganom.

11.09.2023 20:05
AfD / Alternatíva pre Nemecko / Foto: ,
Nápis "Nie AfD" na tabuli v Berlíne
debata (12)

Na plagátoch bol nápis „Alles für Deutschland“ (Všetko pre Nemecko), čo bolo heslo nacistickej polovojenskej organizácie Sturmabteilung (SA). Jeho používanie je trestné, uvádza bavorské informačné centrum proti extrémizmu.

Regionálny líder AfD v Bavorsku Stephan Protschka v pondelok uviedol, že plagáty neboli autorizované regionálnou pobočkou strany a pravdepodobne pochádzajú od miestneho kandidáta do okresného zastupiteľstva.

Tino Chrupalla / AfD / Alterantíva pre Nemecko / Čítajte viac Nemeckí extrémisti lámu rekordy. Dobehli aj sociálnych demokratov

Protschka povedal, že okamžite kontaktoval šéfa okresného združenia a žiadal, aby plagáty odstránili. „Niečo také nemá v AfD miesto. Sú určité heslá, ktoré sa jednoducho nepoužívajú – a ‚Všetko pre Nemecko‘ je jedným z nich,“ zdôraznil.

Polícia sa o plagátoch dozvedela v piatok večer, pričom malý počet okamžite zaistila. Pre podozrenie z propagácie trestnoprávneho obsahu sa prípadom zaoberá oddelenie kriminálnej polície v spolupráci s prokuratúrou.

dúhová vlajka, pochod, lgbt Čítajte viac Na vlakovej stanici v nemeckom Neubrandenburgu ukradli dúhovú vlajku a nahradili ju nacistickou
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Alternatíva pre Nemecko #nacistické symboly