Rusko bojuje 'svätú vojnu', tvrdí Kim Čong-un. Diktátor sľubuje Putinovi oddanosť

Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že jeho krajina ponúka Rusku vo „svätom boji” na obranu jeho bezpečnostných záujmov „plnú a bezpodmienečnú podporu“. Zjavne tým narážal na vojnu na Ukrajine, pričom tiež uviedol, že Pchjongjang bude vždy stáť po boku Moskvy na „antiimperialistickom“ fronte. Vzťahy Severnej Kórey s Ruskom označil Kim prostredníctvom prekladateľa za „prvoradé“.

13.09.2023 11:09 , aktualizované: 13:04
KĽDR, Kim Čong-un, Vladimir Putin, Rusko, Foto: ,
Na televíznej obrazovke je snímka severokórejského vodcu Kim Čong-una vľavo a ruského prezidenta Vladimira Putina počas spravodajskej relácie na železničnej stanici v juhokórejskom Soule v utorok 12. septembra 2023.
debata (79)

Putin zase vo svojom úvodnom príhovore privítal Kima v Rusku a povedal, že ho rád vidí. Medzi bodmi programu ich rokovaní uviedol hospodársku spoluprácu, humanitárne otázky a „situáciu v regióne“.

Rozhovory medzi ruským prezidentom a severokórejským vodcom sa začali v stredu v kozmodróme Vostočnyj, informovala ruská štátna tlačová agentúra Tass. Putin a Kim si predtým prezreli rôzne zariadenia kozmodrómu vrátane dvoch odpaľovacích rámp.

Rumunsko čelí ruským dronom. Je NATO pripravené?
Video
,,V reakcii na ruskú agresiu NATO posilňuje svoju prítomnosť od Baltského po Čierne more," tvrdí generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. / Zdroj: NATO

Putin prisľúbil, že Moskva pomôže Severnej Kórei s vyslaním satelitov do vesmíru. „Preto sme tu,“ odpovedal ruský prezident na otázku novinárov, či Rusko pomôže Pchjongjangu so zhotovením družíc. „Vodca KĽDR má veľký záujem o raketové technológie; snaží sa tiež o rozvoj na poli vesmíru,“ uviedol Putin.

Po príchode Kima limuzínou, ktorú priviezol jeho obrnený vlak z Pchjongjangu, mu Putin podal ruku a povedal, že ho „veľmi rád vidí“. Ruské štátne médiá citovali Kima, ktorý sa Putinovi poďakoval za pozvanie na návštevu Ruska, „napriek tomu, že je zaneprázdnený“.

Rusko, KĽDR, Kim  Čong-un, Putin Čítajte aj Moskva hľadá spojencov v KĽDR. Je to blízky a dlhoročný partner, povedal Šojgu

Pripili si na posilnenie priateľstva

Ruský prezident Vladimir Putin predniesol v stredu na oficiálnej večeri so severokórejským vodcom Kim Čong-unom prípitok za „posilnenie budúcej spolupráce“ oboch krajín. Lídri spolu večerali po tom, ako absolvovali rokovania na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, informuje TASR na základe správ agentúry AFP.

Rozhovory oboch delegácií podľa ruských štátnych médií trvali štyri až päť hodín. Kim sa po ich skončení vydal na cestu späť do vlasti.

„Pripime si na budúce posilnenie spolupráce a priateľstva medzi našimi krajinami,“ povedal Putin a zdvihol pohár. „Na blaho a prosperitu našich krajín, na zdravie predsedu (Kima) a všetkých prítomných,“ dodal. Na večeri sa – rovnako ako aj na rokovaniach – zúčastnili tiež ruskí ministri obrany a zahraničných vecí – Sergej Šojgu a Sergej Lavrov.

Putin v prípitku taktiež vyzdvihol historické väzby Moskvy a Pchjongjangu a citoval ruské príslovie, že „starý priateľ je lepší ako dvaja noví“. „Naše vzťahy boli nadviazané ešte v čase boja Kórey za slobodu v roku 1945, keď sovietski a kórejskí vojaci bojovali bok po boku proti japonským militaristom,“ povedal Putin.

KĽDR, Kim, Šojgu Čítajte aj Trpké spojenectvo. Hackeri z KĽDR špehovali ruské tajné zbrane. Rusi sa omylom sami priznali

„Aj dnes sa snažíme posilňovať putá priateľstva a dobrého susedstva. Konáme v mene mieru, stability a prosperity nášho spoločného regiónu,“ dodal.

Na rokovaniach na kozmodróme Vostočnyj, ktoré večeri predchádzali, Kim ponúkol Putinovi „plnú podporu“ pre údajne „svätý boj“, ktorý Moskva vedie v záujme ochrany svojich bezpečnostných záujmov. Zároveň ocenil ruskú armádu za jej „hrdinstvo“ v bojoch na Ukrajine.

Kim Čong-un okrem toho označil vzťahy Severnej Kórey a Ruska za „prioritu číslo jeden“.

Putin a Kim si ešte pred spoločnými rozhovormi na kozmodróme prezreli odpaľovaciu rampu, kde sa oboznámili s procesom montáže ruskej nosnej rakety typu Angara, informovali ruské médiá.

Odpálené balistické strely pred stretnutím

Ďalšia ukážka severokórejských provokácií prišla niekoľko hodín pred tým, ako sa severokórejský vodca Kim Čong-un v Rusku stretol s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Severná Kórea v stredu vystrelila do mora dve balistické strely krátkeho doletu. Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl informoval, že zaznamenali odpálenie rakiet s desaťminútovým odstupom v časti Sunan, kde sa nachádza medzinárodné letisko obsluhujúce hlavné mesto Pchjongjang. Strely leteli naprieč krajinou k východným vodám.

Šojgu jasal pri vojenskej prehliadke v KĽDR
Video
Delegácie Číny a Ruska, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čungn, na prehliadke zbraní v Severnej Kórei. / Zdroj: Profimedia

Japonská pobrežná stráž odkazujúca na ministerstvo obrany v Tokiu najprv uviedla, že rakety už zrejme dopadli, ale vyzvala lode v okolí japonského pobrežia, aby sa vystríhali pred padajúcimi objektmi. Hlavný tajomník japonskej vlády Hirokazu Macuno potom povedal, že strely dopadli do vôd mimo výlučnej ekonomickej zóny Japonska a nemajú hlásenie o škodách na lodiach a lietadlách.

Stretnutie Kima s Putinom vyvoláva obavy z možnej dohody o severokórejských zbraniach pre ruskú vojnu na Ukrajine. Severná Kórea môže mať desiatky miliónov delostreleckých granátov a rakiet založených na sovietskych návrhoch, ktoré by mohli poskytnúť obrovskú podporu ruskej armáde na Ukrajine, tvrdia analytici. Pchjongjang by výmenou za zbrane zase mohol žiadať veľmi potrebnú energetickú a potravinovú pomoc a technológie pre pokročilé zbrane, ponorky a vojenské satelity.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #KĽDR #Kim Čong-un #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine