Turecko sa podľa prezidenta Erdogana môže v prípade potreby "rozísť" s EÚ

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že Ankara sa môže "rozísť" s Európskou úniou, ak to bude potrebné. Reagoval tak na správu Európskeho parlamentu o Turecku.

16.09.2023 16:54
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (3)

Európsky parlament vo svojej výročnej správe o Turecku uviedol, že prístupový proces Ankary do EÚ za súčasných okolností nemôže byť obnovený. EP tiež vyzval Úniu, aby preskúmala „paralelný a realistický rámec“ pre svoje vzťahy s Ankarou. Správa Európskeho parlamentu má iba odporúčací charakter a nie je záväzná.

Turecko je oficiálnou kandidátskou krajinou na vstup do EÚ od roku 1999. Prístupové rozhovory však stagnujú od roku 2016 z dôvodu obáv eurobloku z porušovania ľudských práv a zásad právneho štátu.

Erdogan však v júli žiadal opätovné otvorenie rokovaní, ktoré spojil so súhlasom Turecka na vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Recep Tayyip Erdogan, Čítajte viac Vstup Turecka do EÚ. Aký postoj majú k tejto otázke slovenskí politici? Viacerí sú skeptickí

„EÚ sa snaží odtrhnúť od Turecka,“ povedal Erdogan novinárom pred cestou do Spojených štátov. Ankara podľa jeho slov zhodnotí aktuálny vývoj udalostí a ak to bude potrebné, „môže sa s EÚ rozísť“.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí tento týždeň uviedlo, že správa Európskeho parlamentu obsahuje nepodložené obvinenia a predsudky a zaujala „plytký a nevizionársky“ prístup k väzbám Turecka s EÚ.

Cyprus / Turecko / Čítajte viac Turecká armáda na Cypre napadla členov mierových síl OSN vrátane slovenských vojakov
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Turecko #Recep Tayyip Erdogan