Rekord Pekingu: K Taiwanu sa za deň priblížila stovka čínskych lietadiel

Čínska armáda vyslala k Taiwanu v priebehu 24 hodín 103 bojových lietadiel a deväť námorných plavidiel. Oznámilo to v pondelok taiwanské ministerstvo obrany, podľa ktorého ide o nezvyčajne vysoký počet za posledné obdobie. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

17.09.2023 08:51 , aktualizované: 18.09.2023 06:47
debata (2)

Lietadlá a lode sa k Taiwanu priblížili medzi 06.00 h v nedeľu a 06.00 h v pondelok, následne sa otočili späť. Zo 103 čínskych lietadiel 40 prekročilo takzvanú stredovú líniu v Taiwanskom prielive a vstúpili taiwanskej zóny protivzdušnej obrany.

Tento krok podľa taiwanského ministerstva ohrozil bezpečnosť v Taiwanskom prielive a indicko-pacifickom regióne. Tchaj-pej preto vyzval Čínu, aby „okamžite zastavila takéto deštruktívne jednostranné akcie“.

Čínska invázia? Taiwan si precvičil obranu
Video

Taiwanské ministerstvo obrany len od nedeľňajšieho rána do poludnia zaznamenalo prelety 28 čínskych lietadiel. Z nich 20 prekročilo tzv. stredovú líniu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany Taiwanu v oblasti juhovýchodne a juhozápadne od ostrova.

Tzv. Stredová línia je neoficiálna, ale v minulosti do značnej miery dodržiavaná hranica, ktorá vedie stredom Taiwanského prielivu. Peking ju však podľa vlastných vyjadrení neuznáva a od minulého roka ju opakovane prekračuje.

Rusko, Gromkij, Čína Čítajte viac Vojenská spolupráca aj na mori. Čína privítala ruské lode

Rezort obrany v Tchaj-peji označil nedeľňajšie prelety čínskych lietadiel za súčasť výcvikových misií a ubezpečil, že aktuálny vývoj situácie monitorujú taiwanské hliadkovacie lietadlá a lode.

V priebehu tohto týždňa Taiwan zaznamenal zvýšený pohyb čínskych lietadiel a lodí vo svojom okolí.

Čína, J-15 Čítajte viac Trójsky kôň Pekingu? Taiwanské súostrovie plánuje most do Číny

Len medzi stredajším a štvrtkovým ránom Taiwan hlásil prelety 68 čínskych lietadiel. Toto číslo sa blížilo k „rekordu“ z apríla tohto roku, keď sa v priebehu 24 hodín priblížilo k Taiwanu 71 čínskych strojov. V spomínanom časovom úseku tohto týždňa Taiwan zaznamenal vo svojom okolí aj desať plavidiel čínskeho námorníctva.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, hoci tento ostrov má od roku 1949 fakticky nezávislú vládu. Taiwan čínske nároky odmieta a zdôrazňuje, že o osude ostrova môžu rozhodovať len jeho obyvatelia.

North Korea Russia Čítajte viac S čím prišiel Kim a čo mu dal Putin? A ako to súvisí s Ukrajinou?

Komunistická vláda v Pekingu opakovane vyhlasuje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom nevylučuje ani použitie vojenskej sily. V posledných troch rokoch čínske vojenské lietadlá opakovane vykonávajú prelety v okolí Taiwanu, samotnému vzdušnému priestoru ostrova sa však vyhýbajú.

Pred prípadnou inváziou na Taiwan varujú Čínu Spojené štáty, ktoré dlhodobo dodávajú zbrane taiwanskej armáde.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan #prelety