Ukrajina zažalovala Slovensko, Maďarsko a Poľsko za zákazy dovozu agroproduktov

Ukrajina v pondelok oznámila, že na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) podala žaloby proti svojim trom susedom z EÚ - Maďarsku, Poľsku a Slovensku - za to, že odmietli ukončiť zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

18.09.2023 10:26 , aktualizované: 21:07
Pšenica / Obilie / Foto: ,
Muž drží v rukách pšenicu na farme v Zurivke v kyjevskom regióne
debata (128)

Trojica stredoeurópskych krajín oznámila tieto zákazy s cieľom chrániť svojich poľnohospodárov po tom, ako Európska komisia minulý piatok odmietla predĺžiť platnosť opatrení voči štyrom ukrajinským agroproduktom, ktoré tento rok prijala po dohode s členskými štátmi EÚ susediacimi v Ukrajinou.

Emil Macho Čítajte viac Na trh vstupuje obilnica sveta. Šéf agrokomory o ukrajinskej žalobe na Slovensko: Som nemilo prekvapený

Kyjev v súvislosti s rozhodnutím svojich susedov avizoval, že podnikne právne kroky. Zákazy dovozu viedli k nepríjemnej diplomatickej roztržke s Poľskom, ktoré je najvernejším spojencom Kyjeva v boji proti Rusku.

Prvá podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková však v pondelok vo svojom vyhlásení ozrejmila, že pre Kyjev je „mimoriadne dôležité dokázať, že jednotlivé členské štáty nemôžu zakázať dovoz ukrajinského tovaru“. „Preto proti nim podávame žaloby“ vo WTO, dodala Svyrydenková.

Rusi ostreľujú ukrajinské obilné prístavy na Dunaji. Je NATO pripravené?
Video
Rumunsko čelí ruským dronom, ktoré ostreľujú ukrajinské prístavy / Zdroj: NATO

Ministerka súčasne v mene Ukrajiny vyjadrila nádej, že trojica stredoeurópskych štátov zruší svoje obmedzenia a „my nebudeme musieť dlho riešiť túto záležitosť na súdoch“.

Pripomenula, že ukrajinskí vývozcovia „naďalej znášajú značné straty“ v dôsledku prestojov, dodatočných nákladov a neschopnosti plniť dohody v zahraničí.

Rezort hospodárstva dodal, že Ukrajina vzniknutú situáciu „vníma ako porušenie medzinárodných záväzkov zo strany troch krajín EÚ“. Ukrajina sa tiež domnieva, že jednostranné kroky členských štátov EÚ v oblasti obchodu sú neprijateľné a „všetky členské krajiny bloku musia koordinovať a harmonizovať obchodnú politiku, keďže patrí do výlučnej kompetencie EÚ“.

vojna na ukrajine, obilie, pšenica Čítajte viac Eurokomisia nepredĺži embargo na dovoz ukrajinského obilia do piatich krajín EÚ vrátane SR

Slovensko len predĺžilo doterajší zákaz EÚ týkajúci sa štyroch agrokomodít, no Poľsko cez víkend zaviedlo zákaz aj na ukrajinskú múku a krmivá, pričom Maďarsko zákaz rozšírilo o ďalších 25 produktov.

Ako uviedol ukrajinský obchodný zástupca Taras Kačka pre pondelkový spravodajský bulletin servera Politico, maďarské opatrenia sú prevažne politicky symbolické, no poľské môžu zasiahnuť významnú časť ukrajinského exportu. Ak ich Varšava neodvolá, Kyjev zrejme zakáže dovoz ovocia a zeleniny z Poľska.

Ruská invázia na Ukrajinu výrazne narušila ukrajinský vývoz obilia cez Čierne more, v dôsledku čoho sa EÚ stala hlavnou tranzitnou trasou a cieľovou destináciou vývozu ukrajinského obilia.

Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa vzopreli rozhodnutiu Európskej komisie ukončiť obmedzenia na ukrajinské obilie a predĺžili svoje zákazy.

Táto otázka je obzvlášť citlivá v Poľsku, kde sa v októbri konajú voľby. Súčasná populistická pravicová vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) má silnú podporu práve v poľnohospodár­skych regiónoch.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Slovensko predĺžilo zákaz dovozu štyroch komodít z Ukrajiny, vrátane pšenice
128 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Maďarsko #Slovensko #obilie #žaloba #Ukrajina #vojna na Ukrajine