Zelenskyj sa oboril na susedov pre obilie. Poliaci mu odkázali, že môžu stratiť chuť podporovať Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slovne zaútočil na svojich susedov, ktorí predĺžili embargo na ukrajinské obilie. Ide o Slovensko, Poľsko a Maďarsko. Uviedol, že hrajú politické divadlo a hoci sa vraj zdá, že hrajú svoju rolu, pripravujú javisko pre moskovského herca. Poliaci mu nezostali nič dlžní. Varovali ho, že ak sa spor o obilie vyhrotí, môže poľská verejnosť stratiť chuť podporovať Ukrajinu.

20.09.2023 20:15
Volodymyr Zelenskyj, OSN Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tlieska pri prejave prezidenta Joea Bidena na 78. Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov v New Yorku v utorok 19. septembra 2023.
debata (30)
Zelenskyj sa takto pustil do susedov a nahneval Poliakov
Video
Časť prejavu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Kritizoval krajiny, ktoré predĺžili embargo na ukrajinské obilie (Slovensko, Poľsko, Maďarsko). Poľsko reagovalo najhlasnejšie a najtvrdšie - ohlásilo zastavenie dodávok poľských zbraní na Ukrajinu. / Zdroj: UN

Ukrajina kvôli trvajúcemu embargu podala v pondelok žalobu u Svetovej obchodnej organizácie (WTO) na tri krajiny, ktoré zákaz dovozu predĺžili. Zelenskyj vyčítal priateľom v Európe, že solidaritu len hrajú a rozohrávajú „thriller s obilím“.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Tvrdé slová Zelenského na pôde OSN. "Európskym priateľom" vytkol nepriame napomáhanie Moskve

Už skôr sa k sporu s obilím vyjadril aj poľský prezident Andrzej Duda, ktorý prirovnal Ukrajinu k človeku, ktorý sa topí a v panike môže stiahnuť pod vodu aj toho, kto sa mu snaží pomáhať.

"Podobá sa to trochu na situáciu medzi Poľskom a Ukrajinou, uviedol Duda. „Na Ukrajinu útočí Rusko, nepochybne je vo veľmi ťažkej situácii, chytá sa všetkého, čoho sa len dá… Musíme sa chrániť pred tým, aby nám ublížil, pretože ak nás utopí, tak mu už nepomôžeme. Takže sa musíme starať o naše záujmy a budeme to robiť efektívne a rozhodne,“ uviedol poľský prezident.

Andrzej Duda, OSN Čítajte viac Duda: Ukrajina sa správa ako topiaci sa, bránime sa, aby nás nestiahla do hlbín

Poľský minister Szymon Szynkowski vel Sęk, ktorý má na starosti európske záležitosti, varoval Ukrajinu, že eskalácia tohto problému by mohla pôsobiť na verejnú mienku v Poľsku a mohlo by to znamenať, že Poliaci stratia chuť naďalej Ukrajinu podporovať.

himars, poľsko Čítajte viac Spor medzi Varšavou a Kyjevom má dohru. Poľsko zastavilo dodávky zbraní Ukrajine

„Radi by sme ďalej podporovali Ukrajinu, ale na to, aby to bolo možné, musíme mať v tejto veci podporu poľského ľudu. Preto, ak nebude podpora od poľského ľudu, bude pre nás náročné pokračovať v podpore Ukrajiny tak, ako sme to robili doteraz,“ povedal minister podľa portálu Ukrajinská pravda.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Kyjev ustupuje. Po vyhrážkach so žalobou na Slovensko prišiel s prekvapivým vyhlásením

„Ukrajina ako krajina s vysoko rozvinutým poľnohospodárskym sektorom si musí uvedomiť, že pred vstupom do Európskej únie stojí pred ňou množstvo špecifických podmienok. A to nielen v tejto otázke,“ povedal Szynkowski vel Sęk. „Bude musieť splniť všetky podmienky a ukrajinské poľnohospodárstvo môže mať určite prístup na európske trhy, ale nie spôsobom, ktorý by ohrozoval poľských farmárov,“ dodal minister podľa ukrajinského portálu.

Bulharsko pozastaví dovoz slnečnicových semien z Ukrajiny

Bulharsko dočasne zastaví dovoz slnečnicových semien z Ukrajiny. Vláda v Sofii o tom rozhodla po dohode s bulharskými pestovateľmi, ktorí v uplynulých dňoch proti dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov protestovali. Informovala o tom rozhlasová stanica BNR.

Bulharsko minulý týždeň uviedlo, že nepredĺži zákaz dovozu ukrajinského obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov, ktorý mal skončiť 15. septembra a ktorý kvôli ochrane trhu prechodne zaviedla Európska komisia pre päticu krajín východného krídla EÚ.

Slovensko, Poľsko a Maďarsko na rozdiel od Bulharska oznámili, že budú pokračovať v obmedzení dovozu ukrajinského obilia. Ukrajina kvôli tomu na trojicu krajín podala sťažnosť u Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Obchodný spor následne prerástol v diplomatickú roztržku medzi Ukrajinou a Poľskom, ktoré je inak blízkym spojencom Kyjeva v jeho boji proti ruskej invázii.

Pšenica / Obilie / Čítajte viac Ukrajina zažalovala Slovensko, Maďarsko a Poľsko za zákazy dovozu agroproduktov

Postoj bulharskej vlády vyvolal protesty bulharských poľnohospodárov, ktorí od pondelka protestovali za predĺženie dovozného embarga na ukrajinské poľnohospodárske produkty a na mnohých miestach krajiny zablokovali dopravu.

Vláda dnes podpísala s poľnohospodármi memorandum, ktoré predpokladá zákaz dovozu ukrajinských slnečnicových semien do vtedy, kým nebude spotrebovaná bulharská produkcia z poslednej poľnohospodárskej sezóny. Kabinet premiéra Nikolaja Denkova zároveň rozhodol o zvýšení kompenzácií poľnohospodárom o 63 miliónov levov. Farmári po podpise dohody ukončili protest, pri ktorom hrozili svojimi strojmi zablokovať centrum Sofie.

Podľa BNR sa teraz vedú rokovania s Európskou komisiou o zákaze dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov, ktorý by presahoval desať percent domácej produkcie v daných krajinách.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj