Z Karabachu utiekli už tisíce etnických Arménov. Baku vyzvalo: Odovzdajte zbrane

Z Náhorného Karabachu, kde sa minulý týždeň sily arménskych separatistov vzdali Azerbajdžanu, odišlo do Arménska do dnešného poludnia miestneho času (10:00 SELČ) 4 850 ľudí. Podľa agentúry TASS o tom informovalo tlačové oddelenie arménskej vlády. Podľa Jerevanu sa obyvatelia regiónu osídleného Arménmi po azerbajdžanskej vojenskej operácii obávajú etnických čistiek.

25.09.2023 08:05 , aktualizované: 17:21
karabach Foto: ,
Etnickí Arméni z prvej skupiny asi 30 ľudí, ktorí do arménskeho mesta Goris dorazili v nedeľu 24. septembra 2023, čakajú na odbavenie v hoteli.
debata (4)

Spravodajca agentúry Reuters v karabašskej metropole Stepanakertu popisuje, ako desiatky ľudí nakladajú veci do autobusov a nákladných áut a chystajú sa na odchod, zatiaľ čo na cestách vedúcich k Arménsku sa tvoria zápchy. Vedenie etnických Arménov v Náhornom Karabachu uviedlo, že všetci, ktorí budú chcieť odísť do Arménska, na to budú mať príležitosť a dostanú zadarmo pohonné hmoty. Rusko tvrdí, že členovia jeho mierových jednotiek pôsobiacich v oblasti pomáhajú s evakuáciou.

Je koniec

Utečenci, ktorí sa dostali na arménske územie, povedali agentúre Reuters, že sa domnievajú, že s ich separatistickým štátom je koniec. „Téma Karabachu je nadobro uzavretá,“ uviedla Anna Agopjanová v hraničnom meste Goris.

„Bola to nočná mora. Dedina bola pod silnou paľbou, skoro nikto v nej nezostal,“ popísala agentúre AP situáciu v istej obci v Náhornom Karabachu žena, ktorá si nepriala zverejniť svoje meno.

V Náhornom Karabachu pred začiatkom terajšieho vysídľovania žilo asi 120-tisíc etnických Arménov. Ich vedenie tvrdí, že ľudia teraz majú strach z prenasledovania a etnických čistiek a nechcú žiť pod azerbajdžanskou nadvládou.

Odovzdajte zbrane

Azerbajdžanská bezpečnostná služba dnes podľa agentúry TASS vyzvala arménskych obyvateľov regiónu, aby urýchlene odovzdali zbrane a strelivo a vyvarovali sa porušenia, ako je napríklad ničenie majetku alebo rôznych dokumentov. Zároveň uisťuje, že „azerbajdžanské úrady plne garantujú ochranu práv a slobôd ľuďom arménskej národnosti, ktorí zbrane odovzdajú“.

Minulý týždeň v utorok Azerbajdžan zahájil v Náhornom Karabachu vojenskú operáciu s cieľom prevziať nad oblasťou kontrolu. V stredu bolo dojednané prímerie po tom, čo azerbajdžanské jednotky prelomili arménske obranné pozície a karabašské úrady de facto kapitulovali.

Pašinjan Čítajte viac Pašinjan naznačil odklon Jerevanu od politiky Kremľa. Zatkli by Arménci Putina?

Azerbajdžanské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že dvaja jeho vojaci v nedeľu zomreli, keď vojenské auto nabehlo na mínu. Nespresnilo však, kde sa to stalo.

Pašinjanovi vyčítajú nečinnosť

Polícia v Jerevane dnes zadržala viac ako 140 účastníkov protivládnej demonštrácie, ktorí v rámci akcie občianskej neposlušnosti zablokovali hlavné ulice v meste. Od minulého týždňa požadujú odstúpenie premiéra Nikola Pašinjana a jeho vlády, pretože prístup kabinetu ku karabašskému konfliktu považujú za zlyhanie.

karabach Čítajte viac Boja sa o život a utekajú. Babajan: Z Karabachu odíde 120-tisíc etnických Arménov

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev prisľúbil, že Azerbajdžan bude chrániť práva etnických Arménov v Náhornom Karabachu. „Napriek tomu, čo sa stalo pred piatimi dňami, sme začali posielať humanitárnu pomoc do azerbajdžanského (Náhorného) Karabachu. Poslali sme palivo, potraviny, lieky," povedal Alijev počas stretnutia s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganomv azerbajdžanskej exkláve Nachičevan.

„To opäť ukazuje, že obyvatelia Karabachu – bez ohľadu na ich etnickú príslušnosť – sú občanmi Azerbajdžanu. Ich práva bude Azerbajdžan garantovať,“ dodal.

Azerbajdžanský prezident vyjadril presvedčenie, že „proces reintegrácie karabašských Arménov do azerbajdžanskej spoločnosti bude úspešný“.

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale za podpory Jerevanu ho aj s priľahlým územím ovládli tamojší arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994. Počas šesťtýždňových bojov s Arménskom v roku 2020 dobyl sviatok Azerbaj aj Azerbaj. Vojnu ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom, ktoré tam má odvtedy asi 2000 vojakov v úlohe mierových síl.

Pavel Kopecký Čítajte viac Skaza v Čiernej záhrade
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach