Rusko opäť 'vzkriesilo' admirála, vyjadril sa k Čiernomorskej flotile. Niečo na tom nesedí

Viktor Sokolov, admirál Čiernomorskej flotily, predstúpil v stredu pred novinárov, pri príležitostí odovzdania cien futbalovému tímu, ktorí vyhrali armádny šampionát. Respektíve ruské média tieto zábery zverejnili 27. septembra. Jeho vyjadrenia pred kamerou sú však časovo nesúladné a víťazný tím FK Černomorec sa s medailami pochválil na sociálnych sieťach 19. septembra. Ukrajinské špeciálne sily skoršie uviedli, že Sokolov prišiel o život pri útoku na veliteľstvo flotily v Sevastopole.

28.09.2023 12:31
zvezda news, viktor sokolov, admirál, Rusko,... Foto:
Snímka z videa, ktorom admirál Viktor Sokolov predstúpil v Sevastopole pred novinárov.
debata (153)

Správu priniesol portál Novinky.cz, ktorý sa odvolávajú na web Ukrajinskej pravdy.

"Nič sa nestalo. Život ide ďalej. Čiernomorská flotila plní úlohy, ktoré jej zadáva velenie, spoľahlivo a úspešne. Úlohy úspešne plnia aj pozemné sily a ponorky, námorné letectvo a pobrežné sily. Sami viete, že o hrdinských činoch našich príslušníkov sú priebežne informácie v televízii,“ povedal na videu veliteľ Čiernomorskej flotily pre ruskú televíziu TV Zvezda.

Nie je jasné pri akej príležitosti bol komentár vytvorený. Na videu nie sú žiadne časové značky, Sokolov nespomína nijaké udalosti, ktoré by mohli približne naznačovať načasovanie jeho vyjadrení a samozrejme vôbec nevyvracia medializované správy o jeho likvidácii.

Storm Shadow v akcii: Ruské veliteľstvo čiernomorskej flotily v troskách
Video
Moment dopadu rakety Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia, na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme. Pri ataku zomrelo najmenej deväť ľudí, ďalších 16 ich bolo zranených. / Zdroj: Twitter/Nexta

Admirál sa tiež vyjadril o tom, že 810. brigáda ruskej námornej pechoty získala Rád Ušakova. Aj to má ale háčik. Rusmi dosadený gubernátor Sevastopoľa Michail Razvožajev informoval na telegrame o odovzdaní rádu pre 810. brigádu pred mesiacom, 29. augusta.

Nepresvedčivé sú taktiež udalosti ohľadom ocenenia futbalistov. Na ruskej sociálnej sieti VKontakte, priamo na profile futbalového tímu FK Černomorec sa objavilo video s fotografiami s obdržanými oceneniami už 19. septembra. Armádny šampionát, ktorého sa zúčastnili sa ukončil deň predtým, 18. septembra.

Screenshot z profilu futbalového tímu... Foto: VKontakte / Černomorec
Ruský futbalový tím, VKontakte, FK Černomorec Screenshot z profilu futbalového tímu Černomorec, na ktorom sú zaznamenaní hráči s oceneniami už 19. septembra.

Ukrajinský denník zaujal tiež fakt, že o účasti veliteľa Čiernomorskej flotily, jedného z najmocnejších mužov ruského námorníctva, neinformovali žiadne lokálne médiá, iba tie celoštátne.

Na webe víťazného klubu FK Černomorec sa tiež objavila informácia, že odovzdávanie cien za účasti Sokolova sa uskutoční 20. septembra. Túto stredu ju však nahradili ‚aktuálne zábery‘. Dokonca ani ruským komentárom v diskusii na sociálnej sieti Vkontakte pod fotografiami, sa to celé akosi nezdá. Používateľ pod prezývkou Anatolij Viktorovič, sa pýta: „Odkedy sa medaily odovzdávajú dvakrát?“

Deň predtým Ruské ministerstvo obrany zverejnilo zábery, ktoré zachytávajú veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily Viktora Sokolova na videokonferencii vojenských činiteľov s predstaviteľmi ministerstva. Namiesto toho, že potvrdzujú, či naozaj žije, vytvárajú len ďalšie špekulácie.

Viktor Sokolov, konferencia, velitelia, Rusko Čítajte viac Rusko zverejnilo zábery s údajne mŕtvym admirálom. Sedí bez pohnutia a nič nepovie

Ukrajinská armáda v piatok na Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, podnikla kombinovaný útok s nasadením dronov a rakiet. Videá vyhotovené počas úderu ukazovali, že budova veliteľstva flotily bola opakovane zasiahnutá a ťažko poškodená.

Sevastopoľ, Krym, sídlo Čiernomorskej flotily Čítajte aj Zabili sme šéfa Čiernomorskej flotily, tvrdí Kyjev. Veliteľstvo v Sevastopoli dorazilo TNT
153 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kremeľ #Sevastopoľ #čiernomorská flotila #vojna na Ukrajine #Sokolov