Ďalší tlak na Paríž. Macron navrhol Korzike väčšiu autonómiu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas vystúpenia v regionálnom parlamente v korzickom hlavnom meste Ajaccio naznačil možnosť väčšej autonómie tohto stredomorského ostrova, píše agentúra DPA.

28.09.2023 17:16
macron, korzika Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas prejavu v korzickom regionálnom parlamente v Ajacciu v rámci trojdňovej návštevy na juhofrancúzskom ostrove vo štvrtok 28. septembra 2023.
debata

„Buďme dostatočne odvážni na to, aby sme vytvorili autonómiu Korziky v rámci republiky,“ povedal Macron. Zdôraznil, že cieľom je autonómia „nie proti štátu ani bez štátu“. Francúzsky prezident načrtol návrh na zásadnú zmenu vzťahov medzi Parížom a Ajacciom, pričom dohoda sa plánuje do šiestich mesiacov.

Macron ďalej povedal, že podporuje zakotvenie korzickej identity vo francúzskej ústave, ako to požadujú korzickí nacionalisti. Korzické orgány by mali mať väčšie právomoci a korzický jazyk by sa mal vyučovať viac, doplnil.

Tieto vzťahy sú už dlhodobo problematické. Korzickí separatisti desaťročia bojovali za väčšiu nezávislosť, často i násilnými prostriedkami.

Yvan Colonna Čítajte viac Dva týždne po napadnutí zomrel odsúdený korzický nacionalista Yvan Colonna

Národný oslobodzovací front Korziky (FLNC) zložil zbrane v roku 2014, keď umiernenejší nacionalisti získali silnejšie politické postavenie. V súčasnosti majú väčšinu v regionálnom parlamente a žiadajú o autonómny štatút.

Napätie sa prudko zvýšilo po smrti korzického nacionalistu Yvana Colonnu vo francúzskom väzení v marci minulého roka. Colonnu napadol spoluväzeň, keď si odpykával trest za vraždu francúzskeho prefekta Korziky Claudea Érignaca z roku 1998.

Na ostrove vypukli protesty. Vláda v Paríži už niekoľko mesiacov rokuje so zástupcami Korziky o nových vzťahoch.

niger Čítajte viac Francúzsko vyhovie pučistom a odíde z Nigeru: Po veľvyslancovi aj 1 500 vojakov
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #autonómia #Emmanuel Macron #Korzika