Z Náhorného Karabachu utieklo už takmer 100 000 etnických Arménov

Z Náhorného Karabachu utieklo doteraz do Arménska viac ako 97 000 etnických Arménov. Oznámila to v piatok večer podľa ruskej agentúry TASS hovorkyňa arménskeho premiéra. V regióne až do minulého týždňa, keď oblasť po bleskovej vojenskej operácii ovládol Azerbajdžan, žilo odhadom 120 000 obyvateľov. Dopoludňajšie informácie hovorili o približne 89 000 utečencoch. Cyprus podľa agentúry Reuters oznámil, že zvažuje spôsoby, ako v prípade potreby prijať vysídlených Arménov.

29.09.2023 12:06 , aktualizované: 22:50
karabach Foto: ,
Etnická arménska žena utekajúca z Náhorného Karabachu leží na korbe nákladného auta, keď prichádza do Gorisu v arménskom regióne Syunik, v stredu 27. septembra 2023.
debata (19)

„K 18:00 (16:00 SELČ) vstúpilo do Arménska 97 735 nútene vysídlených krajanov z Náhorného Karabachu,“ oznámila hovorkyňa šéfa arménskej vlády Nazeli Bagdasarjanová.

Arméni z Náhorného Karabachu utekajú po tom, čo azerbajdžanské jednotky minulý týždeň vykonali v tejto oblasti krátku vojenskú operáciu s cieľom prevziať nad ňou kontrolu. Karabašské úrady kapitulovali. Arménske obyvateľstvo z Náhorného Karabachu odchádza kvôli tomu, že má strach z prenasledovania a etnických čistiek napriek vyhláseniam z Baku, ktoré sľubuje rešpektovať ich práva.

Arménsko Azerbajdžan Náhorný Karabach Operácia Vojenská Čítajte viac Karabašského expremiéra obvineného z terorizmu vzali v Azerbajdžane do väzby

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) podľa agentúry Reuters uviedol, že región by mohlo opustiť celkovo až 120 000 ľudí. Kavita Belaniová, predstaviteľka UNHCR v Arménsku, prostredníctvom videokonferencie novinárom v Ženeve povedala, že pri registračných centrách sa zhromažďujú obrovské davy unavených a vystrašených ľudí. „Sme pripravení poradiť si až so 120 000 ľudmi,“ uviedla.

Tretina sú deti

Podľa UNHCR tvoria asi tretinu utečencov z Náhorného Karabachu deti. „Zásadným problémom pre nás je to, že mnoho z nich bolo oddelených od svojich rodín,“ povedala Regina De Dominicisová z Detského fondu OSN (UNICEF). Podľa Červeného kríža mnoho utečencov potrebuje psychologickú po­moc.

Arménsky prezident Nikol Pašinjan vo štvrtok povedal, že v nasledujúcich dňoch už v Náhornom Karabachu nezostanú žiadni Arméni, a Azerbajdžan obvinil z etnických čistiek. Baku sa proti takému obvineniu ohradilo.

„Cyperská vláda udržiava otvorený koridor pre Arménov a v rámci toho je pripravená ponúknuť okamžitú humanitárnu pomoc,“ uviedlo okrem iného cyperské ministerstvo zahraničia. Cyprus má tradične úzke vzťahy s Arménskom a v jeho parlamente je zastúpená menšinová arménska kresťanská populácia.

Arménsko Azerbajdžan Náhorný Karabach Operácia Vojenská Čítajte viac Republika Náhorný Karabach prestane existovať 1. januára 2024

Azerbajdžanská armáda v piatok zase zadržala na hraničnom priechode s Arménskom bývalého veliteľa arménskych separatistov v Karabachu, uviedla dnes ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj blízky veliteľovi. Podľa TASSu veliteľ Levon Mnatsakanjan viedol armádu samozvanej republiky Arcach v rokoch 2015 až 2018.

Už vo štvrtok azerbajdžanský súd vzal na štyri mesiace do vyšetrovacej väzby bývalého predsedu vlády samozvanej republiky Náhorný Karabach Rubena Vardanjana, ktorý je obvinený z financovania terorizmu, účasti na vytváraní a činnosti nelegálnych ozbrojených skupín, ako aj z nelegálneho prekročenia hraníc, informovala agentúra AFP. Ak ho súd uzná vinným, hrozí mu 12 rokov väzenia.

karabach, arménsko, azerbajdžan Čítajte viac Arméni prišli o Karabach. Prídu Rusi o Arménsko?

Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale za podpory Jerevanu ho aj s priľahlým územím ovládli tamojší arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994. Počas šesťtýždňových bojov s Arménskom v roku 2020 dobyl sviatok Azerbaj aj Azerbaj. Vojnu ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom. Najmä vojnu v 90. rokoch poznamenali početné masakre civilistov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach