Kremeľ reaguje na slovenské voľby: Je absurdné označovať Fica za proruského

Slovenskú stranu Smer je absurdné označovať za proruskú. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na víťazstvo Smeru v predčasných parlamentných voľbách. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

02.10.2023 13:19
debata (44)

„V súčasnosti sa stretávame so situáciou, keď akéhokoľvek politika v Európe, ktorý má tendenciu myslieť na suverenitu svojej krajiny, ktorý chráni záujmy svojej krajiny, ihneď označujú za proruského. Je to však absurdné,“ povedal Peskov pre novinárov v reakcii na výsledky slovenských volieb.

Monika Beňová po volebnej noci na Súmračnej. Koalíciu zložíme s Hlasom a SNS
Video

Viacerá zahraničné médiá v reakcii na výsledok slovenských parlamentných volieb uviedli, že vláda na čele so Smerom by mohla predstavovať výzvu pre NATO a ohroziť vojenskú pomoc SR pre Ukrajinu. BBC označila Smer za populistickú promoskovskú stranu. Ako o populistickej strane píše o nej aj agentúra AFP.

Robert Fico Čítajte aj BBC o Smere a voľbách na Slovensku: Vyhrala populistická promoskovská strana

Na otázku, čo Moskva očakáva od ďalších vzťahov s Bratislavou, Peskov pripomenul, že na Slovensku teraz bude vznikať koaličná vláda. Prezidentka Zuzana Čaputová prvým pokusom o zostavenie kabinetu poverí dnes popoludní práve Fica. Rusko by rádo videlo „viacerých politikov, ktorí sú skúsení, triezvi a majú tendenciu triezvo hodnotiť situáciu. Uvidíme, ako to bude ďalej,“ dodal Peskov.

Predseda Smeru Robert Fico oslavuje víťazstvo v...
Predseda Smeru Robert Fico oslavuje víťazstvo v...
Predseda Smeru Robert Fico oslavuje víťazstvo v...

Fico v nedeľu po voľbách uviedol, že zahraničnopolitická orientácia Slovenska sa meniť nebude. Smer podľa neho v prípade zostavovania vlády urobí všetko pre čo najrýchlejší prístup k mierovým rokovaniam vo vojne na Ukrajine. Strana je podľa jeho slov pripravená pomáhať humanitárne a tiež pomôcť pri obnove Ukrajinu. Na vyzbrojovanie má však iný názor.

Robert Fico a Zuzana Čaputová Čítajte aj Čaputová sa s Ficom stretne popoludní, poverí ho zostavením vlády

Do Národnej rady SR voliči posunuli sedem politických subjektov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu uviedla, že v pondelok poverí zostavením vlády víťaza volieb. Smer avizoval, že rokovania o zostavení vlády začne až po poverení.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Smer #Kremeľ #Dmitrij Peskov #parlamentné voľby 2023