EÚ, Rusko a USA tajne konali pred azerbajdžanským útokom. Diplomacia medzi Západom a Ruskom zlyhala

Predstavitelia Spojených štátov, Európskej únie a Ruska sa v septembri zišli v Turecku na neverejných mimoriadnych rokovaniach, ktorých cieľom bolo vyriešiť patovú situáciu ohľadom Náhorného Karabachu. Stalo sa tak len niekoľko dní predtým, ako Azerbajdžan podnikol vojenskú ofenzívu s cieľom dostať územie spravované etnickými Arménmi pod svoju kontrolu.

04.10.2023 11:26
Azerbajdžan / Arménsko / Karabach / Foto:
Rokovanie zástupcov arménskych obyvateľov Náhorného Karabachu, azerbajdžanskej vlády a Ruska o budúcnosti regiónu a etnických Arménov v azerbajdžanskom meste Jevlach 21. septembra 2023
debata (1)

Napísal to dnes server Politico, ktorý schôdzku označil za vzácny prejav diplomatických kontaktov – hoci nakoniec neúspešný – medzi Moskvou a Západom v otázke zásadného bezpečnostného problému po tom, ako ruská invázia na Ukrajinu narušila bežnú diplomaciu.

karabach, arménsko, azerbajdžan Čítajte aj Arméni prišli o Karabach. Prídu Rusi o Arménsko?

Vysokopostavený diplomat oboznámený s rozhovormi serveru Politico povedal, že sa schôdzka odohrala 17. septembra v Istanbule a bola súčasťou snahy vyvinúť tlak na Azerbajdžan, aby ukončil deväťmesačnú blokádu enklávy a vpustil do nej konvoje s humanitárnou pomocou z Arménska, ktoré by dopravili obyvateľom jedlo a palivo.

Baku ale 19. septembra začalo vojenskú ofenzívu a karabašské úrady o deň neskôr kapitulovali. To spustilo exodus, keď podľa Jerevanu o niekoľko dní oblasť opustilo vyše 100.000 ľudí, teda okolo 80 percent odhadovanej populácie. Tí z Karabachu utiekli v obavách z prenasledovania, a to napriek vyhláseniam Baku, ktoré sľubuje rešpektovať ich práva.

Armenia Azerbaijan Nagorno-Karabakh Exodus Čítajte aj Hranice z Karabachu prekročilo už vyše 100-tisíc utečencov

USA na stretnutí v Turecku zastupoval Louis Bono, poradca Washingtonu pre rokovania na Kaukaze, EÚ vyslali svojho zástupcu Toiva Klaara a Rusko Igora Chovajeva, ktorý pôsobí ako osobitný vyslanec Moskvy pre vzťahy medzi Arménskom a Azerbajdžanom, píše Politico. A upozorňuje na vzácnosť takéhoto stretnutia v súčasnej dobe.

Pripomína, že z vysokopostavených predstaviteľov USA a Ruska sa v marci krátko stretol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom na okraj zasadnutia šéfov diplomacií krajín skupiny G20 v Indii. Ruské agentúry vtedy zdôrazňovali, že ministri spolu hovorili len „za chôdze“ a nešlo vraj ani o rokovania.

Azerbajdžan / Arménsko / Karabach / Čítajte aj Prvé kolo rokovaní o budúcnosti Karabachu skončilo. Baku ich označilo za konštruktívne

Hovorca amerického ministerstva zahraničia sa k rokovaniam USA, EÚ a Ruska v Turecku ohľadom situácie na Náhornom Karabachu nechcel vyjadriť a uviedol iba, že „súkromné diplomatické rozhovory nekomentujeme“.

Nemenovaný americký činiteľ oboznámený s rokovaním však serveru povedal, že rozhovory vychádzali z toho, že Kremeľ má v regióne stále vplyv. „Potrebujeme byť schopní s Rusmi v tejto veci spolupracovať, pretože majú na strany vplyv, je to hlavne z toho dôvodu, že sa teraz nachádzame v neistom momente,“ uviedol americký úradník. „Veríme, že je dôležité udržiavať komunikačné kanály s relevantnými sprostredkovateľmi, aby sa predišlo nedorozumeniam,“ uviedol serveru k schôdzke nemenovaný predstaviteľ EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #diplomacia #Azerbajdžan #Náhorný Karabach #Rusko - USA #Politico