Nemecká polícia zakročila proti extrémistom z hnutia Ríšski občania

Nemecká spolková polícia spustila v utorok v celej krajine razie v domoch členov krajne pravicovej organizácie Ríšski občania (Reichsbürger) a zatkla niekoľko podozrivých osôb, uviedla prokuratúra v bavorskej metropole Mníchov.

10.10.2023 13:01
debata

Jeden z podozrivých, ktorého zatkli v Wolfratshausene v Bavorsku, sa podľa prokuratúry plánoval zúčastniť na plánovanom únose nemeckého ministra zdravotníctva Karla Lauterbacha a na tento účel si zaobstaral strelné zbrane v Chorvátsku.

Tino Chrupalla / AfD / Alterantíva pre Nemecko / Čítajte viac Nemeckí extrémisti lámu rekordy. Dobehli aj sociálnych demokratov

Členovia tohto krajne pravicového hnutia neuznávajú legitimitu úradujúcej vlády Nemecka a odmietajú demokratické a ústavné štruktúry spolkovej republiky, ako sú parlament, zákony a súdy, spresňuje DPA. Zoskupenie úrady obviňujú zo sprisahania s cieľom násilne zvrhnúť politický systém v Nemecku a inštalovať novú vládu.

nemecko šľachtic Heinrich XIII. Princ Reuss Čítajte viac V Nemecku rozbili skupinu extrémistov, ktorá chcela s pomocou Ruska zvrhnúť vládu

Ďalší členovia údajnej teroristickej skupiny Zjednotení patrioti (Vereinte Patrioten), ktorí vraj plánovali politický prevrat a vytvorenie novej ústavy podľa vzoru Nemeckej ríše z roku 1871, sú už pred súdom.

Podľa Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) mala scéna okolo hnutia Ríšski občania v roku 2022 približne 23 000 členov v celom Nemecku; tento počet bol o 2 000 vyšší než predchádzajúcom ro­ku.

debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Ríšski občania