Netanjahu znova odmietol prímerie, kým Hamas neprepustí rukojemníkov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu opätovne odmietol výzvy na prímerie v pásme Gazy. K tomu podľa neho nedôjde, pokým hnutie Hamas neprepustí vyše 240 rukojemníkov, ktorých zajalo počas svojho útoku na Izrael 7. októbra. TASR o tom informuje podľa denníka The Guardian a agentúry AP.

05.11.2023 05:00 , aktualizované: 21:45
Pásmo Gazy, Izrael, Palestína Foto: ,
Palestínčania sa zhromažďujú okolo zničeného domu po izraelskom nálete v utečeneckom tábore Džabalíja na okraji mesta Gaza v sobotu 4. novembra 2023.
debata (225)

Najdôležitejšie udalosti

  • Po útoku na tábor Maghází zahynuli podľa Palestinčanov desiatky ľudí
  • V Pásme Gazy zomrelo 9770 Palestínčanov, ministerstvo žiada odvoz pre ranených
  • Izrael: Armáda postúpila k pobrežiu pásma Gazy, rozdelila ho na dve časti
  • Izraelské bojové lietadlá zasiahli utečenecké tábory v Pásme Gazy a zabili desiatky ľudí
Izraelskí vojaci / Armáda / Tank / Čítajte viac Izraelský minister obrany: Izrael nájde a zlikviduje vodcu Hamasu v Gaze

21:45 Štyria členovia rodiny libanonského novinára, vrátane troch detí, boli dnes zabití pri izraelskom útoku na idúce auto v južnom Libanone neďaleko izraelských hraníc. Radikálne islamistické hnutie Hizballáh pohrozilo Izraelu následkami a jeho ozbrojenci vypálili niekoľko rakiet na sever Izraela.

Hizballáh, Palestína, Pásmo Gazy, Čítajte viac Izraelský úder usmrtil v Libanone štyroch ľudí vrátane 3 detí. Hizballáh hrozí odplatou, odpálil rakety na Izrael

21:19 Izraelské nálety zasiahli v nedeľu dva utečenecké tábory v strednej časti Pásma Gazy a zabili množstvo ľudí, uviedli zdravotnícki predstavitelia. Útoky nastali v čase, keď Spojené štáty neustále naliehajú na Izrael, aby súhlasil s „humanitárnou pauzou“ počas neúnavného bombardovania Pásma Gazy.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestoval do Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu na predtým neohlásené stretnutie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Blinken sa v sobotu stretol s arabskými ministrami zahraničných vecí v Jordánsku po rokovaní v Izraeli s premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý trvá na tom, že nemôže dôjsť k dočasnému prímeriu, kým nebudú prepustení všetci rukojemníci zadržiavaní Hamasom. Prezident Joe Biden však naznačil, že v súvislosti s dosiahnutím spomenutej „humanitárnej pauzy“ nastal určitý pokrok.

21:07 Izraelská armáda v nedeľu večer oznámila, že jej jednotky sa pri pozemnej operácii v pásme Gazy dostali na pobrežie Stredozemného mora, čím túto palestínsku enklávu rozdelili na dve časti. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na televíziu CNN a agentúru AFP.

Izraelské obranné sily (IDF) v oznámení uviedli, že ich vojaci dosiahli pozície na pobreží Gazy v rámci rozšírenej fázy pozemných operácií. Cieľom je obkľúčiť sily militantného hnutia Hamas.

Hovorca armády Daniel Hagari povedal, že izraelské sily pokračovali vo „významných“ úderoch vo vojne proti Hamasu a budú ich vykonávať aj naďalej.

„Obkľúčili mesto Gaza… Teraz existuje južná Gaza a severná Gaza,“ uviedla armáda podľa AFP.

17:27 Viac ako 300 Američanov, ľudí s trvalým bydliskom v USA a ich rodinných príslušníkov bolo v uplynulých dňoch evakuovaných z pásma Gazy v čase prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V nedeľu to uviedol Biely dom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Evakuácia amerických občanov z pásma Gazy bola výsledkom „intenzívnych rokovaní so všetkými stranami relevantnými pre tento konflikt“, povedal zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jonathan Finer v rozhovore pre spravodajskú stanicu CBS News.

Napriek tomuto úsiliu sa Spojené štáty domnievajú, že sa v pásme Gazy stále nachádza niekoľko Američanov, dodal. Washington bude podľa jeho slov pokračovať v týchto snahách, kým nebude môcť z Gazy odísť každý Američan, ktorý to žiada.

17:22 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu opätovne odmietol výzvy na prímerie v pásme Gazy. K tomu podľa neho nedôjde, pokým hnutie Hamas neprepustí vyše 240 rukojemníkov, ktorých zajalo počas svojho útoku na Izrael 7. októbra. TASR o tom informuje podľa denníka The Guardian a agentúry AP.

„Nebude žiadne prímerie bez návratu našich rukojemníkov, hovoríme to našim nepriateľom aj našim priateľom,“ povedal Netanjahu na návšteve leteckej základe Ramon v južnom Izraeli.

„Budeme pokračovať, kým ich neporazíme,“ povedal predseda izraelskej vlády armádnym príslušníkom na základni.

17:21 Pápež František v nedeľu opäť žiadal ukončenie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Humanitárnu situáciu v pásme Gazy označil za veľmi vážnu. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„Naďalej myslím na vážnu situáciu v Palestíne a v Izraeli, kde mnoho ľudí prišlo o život… Prosím vás v mene Boha, aby ste prestali, zastavte paľbu,“ povedal František po tradičnej nedeľnej modlitbe Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

„Dúfam, že sa preskúmajú všetky možnosti, aby sa úplne predišlo rozšíreniu konfliktu… aby sa pomoc dostala do Gazy, kde je humanitárna situácia veľmi vážna, a aby boli rukojemníci okamžite prepustení,“ dodal.

15:05 Za štyri týždne bojov v Pásme Gazy v dôsledku izraelských odvetných útokov zomrelo 9770 Palestín­čanov. Medzi obeťami je 4800 detí a 2550 žien, oznámilo dnes ministerstvo zdravotníctva Pásma Gazy, ktoré je v správe radikálneho palestínskeho hnutia Hamas. Sobotňajšia bilancia predstavovala 9488 palestínskych obetí. Údaje nemožno nezávisle overiť. Ministerstvo vyzvalo na zabezpečenie cesty pre ranených do Egypta cez prechod Rafáh, ktorý je však zatiaľ dočasne uzavretý aj pre cudzincov.

14:08 Evakuácia zranených obyvateľov či držiteľov zahraničných pasov z pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah je od soboty pozastavená po tom, ako Izrael zaútočil na sanitky v Gaze prevážajúce zranených. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na egyptské zdroje z prostredia bezpečnostných služieb a zdravotníckych úradov.

Prejazd nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy je podľa zdrojov umožnený. Hnutie Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne, evakuáciu cudzincov v sobotu pozastavilo z dôvodu neochoty Izraela umožniť prevoz niektorých zranených Palestínčanov do nemocníc v Egypte, píše agentúra AFP s odvolaním na na pohraničnú stráž.

Priechod Rafah na hraniciach pásma Gazy s Egyptom je jediným východom z pásma Gazy, ktoré nemá pod kontrolou Izrael, pripomína Reuters. Opätovne bol otvorený v stredu, keď sa začala aj evakuácia s cieľom umožniť odchod cudzincom, Palestínčanom s dvojakým občianstvom, či zraneným osobám. Predchádzala tomu dohoda medzi Egyptom, Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktorú sprostredkoval Katar. Ten v nedeľu uviedol, že vyvíja maximálne úsilie s cieľom obnoviť evakuáciu.

11:45 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v nedeľu v Ramalláhu na západnom brehu Jordánu stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Toto stretnutie už predtým avizovali viaceré médiá. Blinken má s Abbásom rokovať o možnej budúcnosti pásma Gazy po skončení vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas, uviedol portál The Times of Israel s odvolaním sa na nemenovaného palestínskeho predstaviteľa. Ide o Blinkenovu prvú návštevu na západnom brehu Jordánu od prepuknutia konfliktu 7. októbra. Izrael však odvtedy tento americký minister už navštívil, pripomína AFP.

Blinken v utorok (31. októbra) povedal, že po prípadnom ukončení vojny by najväčší zmysel dávalo, ak by sa k moci v pásme Gazy vrátila palestínska samospráva, pripomenula agentúra DPA. Abbás však podľa DPA dáva jasne najavo, že to by mohlo nastať len v prípade riešenia dlhoročného konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov.

11:09 Jeden z členov izraelskej vlády pripustil, že zhodenie atómovej bomby na pásmo Gazy v prebiehajúcom konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas je jednou z možností. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu toto vyjadrenie v nedeľu kritizoval. TASR prevzala správu z agentúry AP a AFP.

Izraelský minister pre záležitosti Jeruzalema a kultúrne dedičstvo Amichaj Elijahu, člen krajne pravicovej strany Židovská sila (Ocma Jehudit), v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kol BaRama povedal, že nie je úplne spokojný s rozsahom izraelských odvetných útokov na palestínskych územiach.

Moderátor sa ho následne opýtal, či by obhajoval zhodenie „nejakého typu atómovej bomby“ na pásmo Gazy, aby „všetkých zabil“. „Je to jedna z možností,“ odpovedal Elijahu.

Minister sa neskôr v príspevku na sociálnej sieti snažil svoje vyjadrenie vysvetliť. „Každý rozumný človek by pochopil, že tento komentár bol metaforický. Rozhodne však musíme na terorizmus reagovať rázne a neúmerne,“ uviedol.

8:50 Americká lietadlová loď USS Dwight D. Eisenhower so sprievodnými plavidlami dorazila v sobotu do oblasti Blízkeho východu. Cieľom je posilniť pozície v tejto oblasti. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia amerického vojenského námorníctva (US Navy).

Skupina sa v sobotu vplavila do Červeného mora po prechode cez Stredozemné more. Pozostáva zo samotnej lietadlovej lode, krížnika Philippine Sea vyzbrojeného riadenými strelami, dvojice torpédoborcov i deviatich jednotiek bojových lietadiel a vrtuľníkov.

Posilňovanie vojenskej prítomnosti je súčasť úsilia USA odstrašiť Irán a s ním spojené ozbrojené skupiny, ktoré by mohli prehĺbiť konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas, píše agentúra AP.

Dodáva, že vo východnej časti Stredozemného mora sa už nachádza bojová skupina amerického vojenského námorníctva s lietadlovou loďou USS Gerald R. Ford.

6:56 Polícia pátra po mužovi, ktorý v sobotu v juhofrancúzskom meste Lyon dvakrát bodol do žalúdka Židovku. Vyšetrovatelia na jej dverách našli nasprejovaný hákový kríž, informovali policajti a starosta mesta, uviedli agentúry Reuters a AP.

„Takýto násilný čin je nemysliteľný. Ponúkam celú svoju podporu obeti a jej príbuzným,“ uviedol starosta Lyonu Gregory Doucet na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Hovorca polície neposkytol bližšie podrobnosti o podozrivom a uviedol, že nemôže potvrdiť, či polícia útok považuje za antisemitský zločin z nenávisti.

Policajné orgány v krajinách po celom svete hlásia prudký nárast antisemitských a islamofóbnych trestných činov po útoku Hamasu na Izrael 7. októbra.

6:34 Americký prezident Joe Biden v sobotu uviedol, že sa dosiahol pokrok v zabezpečení tzv. humanitárnej prestávky, dočasného zastavenia bojov, medzi Izraelom a palestínskou islamistickou organizáciou Hamas, na ktorej pracoval jeho minister zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AFP.

Na otázku, či sa v tomto ohľade dosiahol nejaký pokrok, Biden odpovedal „áno“ pri odchode z kostola v americkom štáte Delaware a zdvihol palec predtým, ako nastúpil do svojho vozidla. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken novinárom po rozhovoroch s rezortnými kolegami z Egypta a Jordánska v jordánskom Ammáne povedal, že prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas by bolo kontraproduktívne. Dodal však, že môže podporiť nanajvýš tzv. humanitárne prestávky, ktoré by umožnili dopravovať zásoby do Gazy a odvážať odtiaľ civilistov.

6:00 Pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy zahynulo v utečeneckom tábore Maghází päť desiatok ľudí, prevažne žien a detí. S odvolaním sa na palestínsku agentúru WAFA to v nedeľu napísala agentúra Reuters. Informáciu o počte obetí nemožno nezávisle overiť, Izrael sa k nej zatiaľ nevyjadril.

Stanica Al-Džazíra v sobotu informovala o údere izraelských ozbrojených síl na tábor Maghází, kde podľa nej boli zrovnané so zemou dve obytné budovy. Hovorca ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda hnutie Hamas, uviedol, že v Maghází zomreli najmenej tri desiatky ľudí. Agentúra WAFA udáva 51 obetí.

Agentúra AFP citovala fotoreportéra tureckej agentúry Anadolu, ktorý povedal, že pri bombardovaní sa čiastočne zrútil jeho dom v Maghází. Zahynuli pri tom jeho dvaja synovia vo veku 13 rokov a štyri roky a tiež jeho brat.

Reportér Al-Džazíry uviedol, že Izrael v noci na nedeľu opäť zintenzívnil útoky na rôznych miestach Pásma Gazy. Podľa neho bol cieľom napríklad aj utečenecký tábor Džabálija, kde izraelská armáda zničila jeden z hlavných zdrojov pitnej vody.

Hovorca izraelskej armády Avičaj Adrai v nedeľu na sociálnej sieti X opäť vyzval obyvateľov Pásma Gazy, aby sa presunuli do južnej časti tohto palestínskeho územia. Podľa neho armáda umožní bezpečný priechod medzi 10:00 a 14:00 miestneho času (9:00 až 13:00 SEČ).

Izraelská armáda v reakcii na útok Hamasu zo začiatku októbra pokračuje v bombardovaní cieľov spojených s hnutím v Pásme Gazy a minulý víkend začala rozsiahlu pozemnú operáciu s cieľom Hamas úplne zničiť. Zdravotnícke úrady v Gaze ovládané hnutím Hamas tvrdia, že izraelské bombardovanie pásma si za posledné štyri týždne vyžiadalo 9488 obetí.

225 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #útok na Izrael