Severokórejský denník: KĽDR vybudovala najsilnejší jadrový arzenál na svete

Severná Kórea vybudovala pod vedením vodcu Kim Čong-una "najsilnejší jadrový arzenál na svete", uviedol v pondelok severokórejský štátny denník Rodong sinmun. Predpokladá sa, že KĽDR v súčasnosti posilňuje svoj jadrový a raketový program a pokúsi sa o vypustenie špionážneho satelitu.

06.11.2023 09:11
Raketa / Hwasong-18A / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

„Vďaka sile revolučného priemyslu vládnucej Kórejskej strany práce sa jadrový arzenál krajiny mimoriadne posilnil a stabilne dosiahol najvyššiu úroveň na svete,“ uviedol redaktor Tong Thae-gwan, ktorý zohráva pre severokórejský režim propagandistic­kú úlohu.

Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA
Video

Predpokladá sa, že KĽDR je práve v záverečnej fáze príprav na tretí pokus o vypustenie špionážneho satelitu. Pokúšali sa o to už v máji a v auguste, oba pokusy však dopadli neúspešne. Pchjongjang po poslednom pokuse tvrdil, že tretie vypustenie satelitu uskutoční v októbri, k čomu však nedošlo. Južná Kórea sa domnieva, že úspešnosť je teraz pravdepodobnejšia, najmä vzhľadom na pomoc od Ruska.

KĽDR, Kim, Šojgu Čítajte viac Trpké spojenectvo. Hackeri z KĽDR špehovali ruské tajné zbrane. Rusi sa omylom sami priznali

Severná Kórea dodala podľa juhokórejskej tajnej služby Rusku viac ako milión delostreleckých nábojov a ďalšie zbrane pre vojnu Moskvy proti Ukrajine. Pchjongjang podľa nej dostal pomoc v oblasti satelitnej technológie.

kórea Čítajte viac Aj s Američanmi. Južná Kórea po desaťročí ukázala svoju armádu v plnej paráde

KĽDR zároveň v nedeľu vyhlásila 18. november za „deň raketového priemyslu“, aby tak poukázala na minuloročné úspešné odpálenie medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM) Hwasong-17.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #špionážna družica