Bývalý šéf diplomacie Jeszenszky varuje pred rozpadom V4 a izoláciou Maďarska

Smerovanie súčasnej maďarskej zahraničnej politiky by mohlo spôsobiť nielen rozpad Visegrádskej štvorky (V4), ale aj úplnú medzinárodnú izoláciu Maďarska, varoval bývalý minister zahraničných vecí Antallovej vlády a niekdajší veľvyslanec Maďarska vo Washingtone Géza Jeszenszky v analýze uverejnenej vo víkendovej prílohe denníka Népszava. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

08.11.2023 10:12
Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán po stretnutí predsedov vlád krajín V4 na Úrade vlády SR. Bratislava, 26. jún 2023.
debata (1)

Bývalý šéf diplomacie vyjadril presvedčenie, že výsledky nedávnych parlamentných volieb v Poľsku odstránili aj poslednú bariéru, ktorá bránila izolácii Maďarska.

„Niet pochýb o tom, že po reakcii Západu na ruskú agresiu a po letnom summite NATO v Madride… nastúpila nová éra studenej vojny,“ uviedol Jeszenszky, podľa ktorého niet pochýb ani o tom, kto tento proces začal.

Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video
Zdroj: TV Pravda

Pôvodný cieľ ruského prezidenta Vladimira Putina premeniť Ukrajinu na ďalšie Bielorusko, teda na ruský bábkový štát, sa podľa neho sotva podarí zrealizovať; no aj tak sa mu možno podarí anektovať niektoré časti Ukrajiny, pričom získa významné surovinové zdroje týchto oblastí, domnieva sa Jeszenszky.

Vo svojej analýze si tiež položil otázku, či je v záujme Budapešti takéto čiastočné ruské víťazstvo, v dôsledku ktorého by sa susedom Maďarska mohla stať agresívna, diktátorská, vojensky silná, ale vo všetkých ostatných ohľadoch slabá ruská veľmoc.

Fico, Tusk Čítajte viac Fico a Tusk vedeli spolu fungovať. Rozdelí ich ruská vojna a Maďarsko?

Ako dodal, nielen poučenie z dejín, ale aj súčasné medzinárodné pomery hovoria v prospech zotrvania Maďarska v súčasnom systéme spojeneckých väzieb a v európskej integrácii.

Jeszenszky tiež poznamenal, že vojna na Ukrajine vážne otriasla priateľstvom maďarského premiéra Viktora Orbána s bývalým poľským premiérom a predsedom strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczyňským, avšak v konflikte s Európskou úniou zostali obe krajiny na spoločnej platforme.

Po októbrových poľských voľbách ale tento stav podľa jeho slov končí. „Dá sa ešte hovoriť o idei V4, o úzkej spolupráci v rámci tohto zoskupenia a o jeho spoločných cieľoch? Skromné ​​víťazstvo Roberta Fica v septembrových voľbách v SR sotva bude stačiť na kompenzáciu obratu v poľskej politike o 180 stupňov,“ dodal bývalý maďarský minister zahraničných vecí.

Tusk Čítajte viac Bude V4 po voľbách v Poľsku fungovať ako Fico - Orbán verzus Praha - Varšava?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #V4 #Visegrádska štvorka