Izrael útočí na nemocnicu Šifá. OSN či Jordánsko to odsúdili, Fatah hovorí o vojnovom zločine

Izraelské jednotky zasahujú proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v areáli najväčšej nemocnice v Pásme Gazy, uviedla izraelská armáda. Akciu odsúdili humanitárne organizácie, úrad OSN či Jordánsko, ktoré ju označilo za porušenie medzinárodného humanitárneho práva. Palestínske hnutie Fatah vniknutie izraelskej armády do nemocnice považuje za vojnový zločin.

15.11.2023 02:45 , aktualizované: 23:17
Pásmo Gazy / Bombardovanie / Foto: ,
Izraelská vlajka veje na vrcholku zničenej budovy v Pásme Gazy 15. novembra 2023
debata (173)

Najdôležitejšie udalosti

  • Izraelská armáda ohlásila zásah proti Hamasu v nemocnici Šifá
  • Izrael povolí dodávky palív do Pásma Gazy
  • Turecký prezident Erdogan označil Izrael za teroristický štát, dianie v Gaze považuje za genocídu

Demonštrácia na podporu Palestíny v nemeckom Osnabrücku.

Video

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.

Video
Situácia v nemocnici Šifá po útokoch Izraela

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Zranení Palestínčania ošetrovaní v nemocnici...
Zranené palestínske dievča leží na podlahe v...
+21VAROVANIE (drastický obsah): Muž prekračuje...
Palestína / Pásmo Gazy / Tulkarem / Čítajte viac Izraelská armáda obsadila v Gaze parlament i ďalšie inštitúcie Hamasu

22:27 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v stredu schválila rezolúciu vyzývajúcu na „dlhšie humanitárne prestávky a koridory v celom Pásme Gazy“. Predchádzajúce štyri pokusy o prijatie návrhu rezolúcie neuspeli. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Rezolúciu, ktorú pripravila Malta, podporilo 12 krajín. Spojené štáty, Británia a Rusko sa zdržali hlasovania. Prijatý dokument vyzýva na zavedenie „humanitárnych prestávok a koridorov v celom Pásme Gazy na dostatočný počet dní“, aby sa pomohlo civilistom na obliehanom území.

Ide v poradí o prvé uznesenie súvisiace s prebiehajúcou vojnou Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, ktoré BR OSN prijala.

21:48 Izraelská armáda v stredu uviedla, že počas zásahu v najväčšej nemocnici Šifá v meste Gaza objavila vojenské vybavenie vrátane zbraní patriace palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„V nemocnici sme našli zbrane, spravodajský materiál a vojenskú technológiu a vybavenie,“ oznámil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

„Našli sme aj operačné veliteľstvo s vybavením na komunikáciu… patriace Hamasu,“ dodal. Armáda zverejnila aj zábery, ktoré zachytávajú zbrane, granáty a ďalšie vybavenie nájdené v nemocnici. Agentúre AFP sa ich nepodarilo nezávisle overiť.

21:28 Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v stredu oznámil, že Izrael sa rozhodol neobmedziť počet nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou, ktoré majú povolenie na vstup do Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Griffiths novinárom povedal, že OSN má pripravených približne 460 vozidiel v egyptskom meste Aríš, ktoré je najbližšie k hraničnému priechodu Rafah. Zároveň vyjadril „veľkú vďačnosť“ za to, keď sa prostredníctvom generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa dozvedel, že izraelská vláda sa rozhodla neobmedzovať počet nákladných vozidiel vstupujúcich do Pásma Gazy.

„Máme nákladné vozidlá, potrebujeme palivo a potrebujeme peniaze na zaplatenie dodávok, a potom môžeme robiť prácu, pre ktorú sme tu,“ uviedol Griffiths.

19:32 Spojené štáty nedali Izraelu zelenú pre jeho zásah v najväčšej nemocnici v meste Gaza. Uviedol to v stredu Biely dom s tým, že takéto rozhodnutia robí výlučne izraelská armáda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Neodobrili sme ich vojenské operácie v okolí nemocnice,“ povedal hovorca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Kirby novinárom v reakcii na tvrdenie palestínskeho militantného hnutia Hamas, že za zásah v nemocnici Šifá je „plne zodpovedný“ americký prezident Joe Biden.

13:49 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko sa obáva, že po vypuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy mnohé krajiny znížia svoju pozornosť venovanú Ukrajine.

„Dôsledkom toho môže byť, že Rusko nebude potrestané a bude jednoducho pokračovať v tom, čo robí,“ povedal 52-ročný Kličko, bývalý profesionálny pästiar. Podľa jeho slov by sa Rusku v takomto prípade otvorili aj ďalšie možnosti.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko stojí pred... Foto: SITA/AP, Andrew Kravchenko
Dron / Dronový útok / Vitalij Kličko / Starosta Kyjeva Vitalij Kličko stojí pred obytnou budovou zničenou dronom, na ktorú dopadol počas ruského nočného útoku v Kyjeve 8. mája 2023

Starosta uviedol, že na nadchádzajúce mesiace hľadí s obavami, pretože Ukrajina čelí tretej zime bojov proti ruskej invázii v plnom rozsahu. „Som nervózny zo zimy,“ povedal Kličko. Politik opísal situáciu vo svojej vlasti ako „ilúziu života, ktorá môže byť každou sekundou zničená“.

„Ľudia na Ukrajine snívajú o mieri. Odovzdanie časti Ukrajiny Rusku je nemysliteľné. Bojujeme aj za našu európsku budúcnosť,“ zdôraznil Kličko. Rusko napadlo Ukrajinu vo februári 2022 a odvtedy tam zúri vojenský konflikt.

Kyjevský starosta povedal, že koniec bojov je v nedohľadne. Jeho mesto je na blížiacu sa zimu dobre pripravené – aj vďaka pomoci partnerských miest ako Lipsko. „Nemôžeme však vylúčiť, že ruské rakety zničia našu infraštruktúru,“ varoval. Aj preto Kličko občanom svojho mesta radí, aby boli pripravení na najhoršie a mali dostatok potravín, pitnej vody a teplého oblečenia. (dpa, tasr)

13:42 Dnešnú akciu izraelskej armády v nemocnici Šifá v meste Gaza odsúdili humanitárne organizácie, úrad OSN či jordánske ministerstvo zahraničia, ktoré ju označilo za porušenie medzinárodného humanitárneho prá­va.

Izraelčania svoj zásah zdôvodňujú tým, že v nemocnici malo zázemie islamistické hnutie Hamas, ktoré minulý mesiac zaútočilo na južný Izrael. Jordánsky minister zahraničia Ajmán Safadí uviedol, že katastrofálnu situáciu v nemocnici Šifá spôsobilo mlčanie Bezpečnostnej rady OSN.

„Odsudzujeme mlčanie k tejto brutalite. Poskytuje sa ním krytie vojnových zločinov. Je to neprijateľné a neospravedlniteľné. Rada (bezpečnosti OSN) musí konať,“ napísal na sieti X šéf jordánskej diplomacie.

Jeho ministerstvo vydalo zároveň vyhlásenie, v ktorom nočný zásah izraelskej armády v nemocnici Šifá označilo za „porušenie medzinárodného humanitárneho práva“ a uviedlo, že Izrael je zodpovedný za životy civilistov a zdravotníkov.

Za „vojnový zločin“ považuje vniknutie izraelskej armády do nemocnice Šifá palestínske hnutie Fatah, ktorého líder Mahmúd Abbás je šéfom Palestínskej autonómie so sídlom v Ramalláhu na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

„Som zdesený správami o armádnom zásahu v nemocnici Šifá v Gaze,“ uviedol na sieti X zástupca generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. „Ochrana novorodencov, pacientov, zdravotníckeho personálu a všetkých civilistov musí prevážiť nad všetkým. Nemocnice nie sú bojisko,“ dodal Griffiths.

Aj Medzinárodný výbor Červeného kríža a šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedli, že sú „mimoriadne znepokojení“ vojenskou operáciou v nemocnici Šifá a majú obavy o zdravotníkov, pacientov a tisíce civilistov, ktorí v nemocničnom areáli našli útočisko pred izraelskou ofenzívou. (čtk)

13:16 Palestínska samospráva v stredu odsúdila vojenskú operáciu Izraela v najväčšej nemocnici mesta Gaza ako porušenie medzinárodného práva. Zároveň požiadala o ochranu pacientov a civilistov v tomto palestínskom zdravotníckom zariadení.

Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že v nemocnici je najmenej 2 300 pacientov, zamestnancov a vysídlených civilistov. Vstup izraelskej armády je „flagrantným porušením medzinárodného práva“, uvádza sa vo vyhlásení palestínskeho ministerstva zahraničných vecí. Vyzvalo „medzinárodné spoločenstvo, aby bezodkladne zasiahlo a ochránilo civilistov“.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v stredu pri odsúdil vojnu Izraela proti hnutiu Hamas. „Je to vojna proti existencii Palestínčanov, proti palestínskej národnej identite, identite tejto krajiny a identite obyvateľov,“ uviedol Abbás v meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu. Táto palestínska enkláva okupovaná Izraelom je geograficky oddelená od Pásma Gazy.

Izrael vysvetlil, že vojenská akcia v nemocnici súvisí so snahou zničiť hnutie Hamas, ktoré má pod nemocnicou infraštruktúru, veliteľstvo a sklady zbraní. (tasr, afp)

13:10 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu kritizoval kanadského premiéra Justina Trudeaua, ktorý vyzval na ukončenie zabíjania žien a detí vo vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas.

„Sledujeme to v televízii, sociálnych médiách, počúvame svedectvá lekárov, rodinných príslušníkov, detí, ktoré prišli o svojich rodičov… Svet je svedkom zabíjania žien, detí, bábätiek. Toto musí prestať,“ uviedol Trudeau na podujatí v Britskej Kolumbii.

„Nie je to Izrael, kto sa dobrovoľne zameriava na civilistov, ale Hamas, ktorý podpálil a hromadne zabíjal civilistov pri najhorších hrôzach spáchaných na Židoch od holokaustu,“ reagoval Netanjahu na sociálnej sieti X.

„Zatiaľ čo Izrael robí všetko pre to, aby civilistov držal mimo nebezpečia, Hamas robí všetko pre to, aby ich udržal v nebezpečí,“ uviedol izraelský premiér s tým, že zodpovednosť by mal niesť Hamas a nie Izrael. „Sily civilizácie musia podporiť Izrael pri porážke barbarstva Hamasu,“ dodal.

Kanada a ďalšie západne krajiny podporili právo Izraela na sebaobranu po brutálnom útoku Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom militanti zabili približne 1 200 ľudí a ďalších 240 uniesli. Izrael na útok reagoval bombardovaním a pozemnou inváziou do pásma Gazy, ktoré si podľa palestínskych úradov vyžiadali už vyše 11 300 obetí.

Trudeau uviedol, že Hamas „musí okamžite prestať používať Palestínčanov ako ľudské štíty“. Izrael zároveň vyzval na maximálnu zdržanlivosť. Kanadský premiér v utorok vzdal hold kanadsko-izraelskej mierovej aktivistke Vivian Silverovej (74), ktorá zahynula 7. októbra pri útoku Hamasu. Jej úmrtie potvrdili v utorok, pričom sa pôvodne predpokladalo, že bola rukojemníčkou. (afp, tasr)

13:03 Výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová v stredu navštívila Pásmo Gazy a odsúdila hrozivé scény, ktorých bola svedkom. Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas vyzvala, aby zastavili túto hrôzu.

„To, čo som videla a počula, bolo zničujúce. (Tamojší obyvatelia) znášali opakované bombardovanie, straty a vysídlenie,“ uviedla Russelová vo vyhlásení. Podľa jej slov nemá milión detí v Pásme Gazy kam ísť do bezpečia.

Riaditeľka UNICEF-u patrí medzi málo medzinárodných predstaviteľov, ktorí navštívili Pásmo Gazy po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra. V nemocnici v meste Chán Júnis na juhu tejto palestínskej enklávy sa stretla s deťmi, ich rodinami a pracovníkmi UNICEF-u.

Russelová vyzvala na „okamžité humanitárne prímerie“ a umožnenie poskytovania pomoci do Gazy bez obmedzení. Dodala, že „na novorodeneckom oddelení v nemocnici sa bábätká držali pri živote v inkubátoroch, zatiaľ čo sa lekári obávali, ako dokážu udržať stroje v chode bez paliva“. (ap, afp, tasr)

11:46 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v parlamente označil Izrael za teroristický štát, ktorý porušuje medzinárodné právo. Dianie v Gaze považuje za genocídu, píše agentúra Reuters.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Erdogan označil Izrael za teroristický štát. Je podľa neho evidentné, že vlastí jadrové zbrane

9:25 Izrael povolí dodávky pohonných hmôt do Pásma Gazy pre humanitárne operácie, uviedol v stredu izraelský Úradu pre koordináciu vládnych aktivít na (palestínskych) územiach (COGAT).

Izrael povolí dodávky paliva vôbec prvýkrát od invázie Hamasu do južného Izraela 7. októbra. Po tomto útoku Izrael zablokoval dodávky palív do Pásma Gazy s tým, že Hamas by ich mohol využiť na vojenské účely. Bez pohonných hmôt v Gaze nemôžu fungovať elektrické generátory v tamojších nemocniciach a nedostatok paliva tiež brzdí Organizáciu Spojených národov pri dodávaní humanitárnej pomoci.

COGAT v stredu skoro ráno oznámil, že povolí nákladným autám OSN, aby v priebehu stredy dotankovali na hraničnom priechode Rafah na egyptských hraniciach. Úrad v reakcii na žiadosť Spojených štátov uviedol, že povoľuje do Gazy dodanie 24 000 litrov paliva. Termín jeho dodávky ale nie je známy.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) v utorok večer uviedol, že sa mu minuli zásoby paliva a čoskoro preto pozastaví svoje operácie v Pásme Gazy. (tasr/ap)

7:40 Nemocnice v čase vojny chráni medzinárodné humanitárne právo, Izrael však tvrdí, že „pokračujúce vojenské využívanie nemocnice Šifá zo strany Hamasu ohrozuje jej chránený štatút“. Izrael sa podľa vyhlásenia domnieva, že dal militantom Hamasu dostatok času na zastavenie ich údajných aktivít v budove.

Spojené štáty v utorok citovali spravodajské služby, ktoré naznačujú, že Hamas má pod nemocnicou v meste Gaza veliteľský uzol, čo zrejme podporuje tvrdenie Izraela. CNN upozorňuje, že nemôže nezávisle overiť tvrdenia USA alebo Izraela.

Hovorca izraelskej armády Peter Lerner pre CNN uviedol, že prítomnosť civilistov v nemocnici predstavuje výzvu pre pozemnú operáciu a izraelské sily sa snažia „zmierniť“ dopad. Medzi členmi operácie sú podľa neho aj zdravotníci a arabsky hovoriace osoby.

Jeden z lekárov v nemocnici Chálid abú Samra pre CNN povedal, že pred izraelskou operáciou dostali varovanie len 30 minút vopred. Novinár v nemocnici Chádir al-Zanún televízii zas povedal, že do nemocničného komplexu prišli aj tanky a v areáli sa odohrala prestrelka. Či boli izraelskí vojaci aj vo vnútri nemocničných budov, nie je podľa novinára jasné.

Palestínska ministerka zdravotníctva Mai al-Kaila, ktorá sídli na Západnom brehu Jordánu, v stredu povedala, že operácia Izraela v nemocnici predstavuje „nový zločin proti ľudskosti, zdravotníckemu personálu a pacientom“.

7:04 Izraelská polícia začala vyšetrovať obvinenia zo sexuálneho násilia, ku ktorému malo dôjsť počas bezprecedentného útoku palestínskeho militantného Hamasu na izraelské územie v blízkosti Pásma Gazy zo 7. októbra. Oznámili to v utorok izraelskí predstavitelia, píše agentúra Reuters.

Vyšetrovanie zrejme potrvá celé mesiace, povedal novinárom v meste Bejt Šemeš hlavný inšpektor David Kac z jednotky pre závažnú a organizovanú trestnú činnosť. Vyšetrovanie je podľa jeho slov obzvlášť náročné, keďže na niektorých miestach, kde došlo k páchaniu sexuálneho násilia, prebiehali aj niekoľkodňové boje medzi izraelskými silami a militantmi z Hamasu.

„Je to oveľa zložitejšie, pretože je tu aj otázka času, ktorý už uplynul, kým sme sa dostali k telám, pričom niektoré z nich tam ležali celé dni,“ povedal Kac. Dodal, že faktorom je aj „trauma“, s ktorou bojujú všetci preživší. Podľa Kaca potrvá ešte nejaký čas, kým budú môcť rozprávať o to, čo prežili.

„Máme ďalšie spoľahlivé informácie o zločinoch vrátane sexuálnych útokov, od očitých svedkov, z forenzných expertíz, ktoré stále skúmame, ako aj z výpovedí ďalších účastníkov,“ dodal.

Hamas sa k správe bezprostredne nevyjadril.

6:10 Biely dom po oznámení izraelskej operácie v nemocnici Šifá zopakoval, že nechce „vidieť prestrelku v nemocnici“. Tiež informoval, že prezident Biden v utorok popoludní washingtonského času (neskoro večer SEČ) hovoril o najnovšom vývoji konfliktu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Kvôli bojom je teraz podľa Hamasu mimo prevádzky väčšina nemocníc v Gaze, v prípade tej najväčšej kolaps lekárskej starostlivosti po víkende potvrdila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Istý zdravotník v utorok večer povedal televízii Al-Džazíra, že v okolí areálu prebiehala „neustála streľba, neustále bombardovanie“, neskôr doplnil, že terčom sa stala aj samotná nemocnica a že v areáli sú tanky a buldozéry. „Všade počúvame výbuchy,“ uviedol.

Spravodajská spoločnosť BBC cituje svedka, podľa ktorého bolo v nemocničnom komplexe šesť tankov a viac ako sto vojakov. Pri vstupe do nemocnice podľa neho použili dymovnicu. „Videl som, ako vojaci vstupujú do špecializovaného chirurgického oddelenia,“ uviedol muž.

Palestínska samospráva pôsobiaca na okupovanom Západnom brehu Jordánu podľa agentúry Reuters v reakcii na zásah v nemocnici Šifá uviedla, že prisudzuje izraelským jednotkám plnú zodpovednosť za životy zdravotníkov, pacientov a utečencov. Izraelčanov obvinila z „nových zločinov proti ľudskosti“.

2:45 Izraelské jednotky vykonávajú „precízny a cielený“ zásah proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v areáli najväčšej nemocnice v Pásme Gazy, oznámila armáda vo vyhlásení na sociálnej sieti X. Operácia sa podľa nej týka istej časti nemocnice Šifá a zakladá sa na nešpecifikovaných informáciách spravodajcov a „operačnej nutnosti“.

Oznámenie prichádza po tom, ako boli v posledných dňoch hlásené boje medzi Izraelčanmi a ozbrojencami Hamasu v bezprostrednej blízkosti areálu. V ňom bolo pred izraelskou inváziou približne 1 500 pacientov, areál sa tiež v posledných týždňoch stal útočiskom tisícov ľudí utekajúcich pred izraelským bombardovaním. Podľa izraelskej armády a americkej vlády sa pod nemocnicou skrývala infraštruktúra Hamasu.

Podľa nového vyhlásenia armáda v utorok dala príslušným orgánom v Gaze ultimátum, aby všetky vojenské aktivity v nemocnici Šifá skončili. „Bohužiaľ sa tak nestalo,“ uvádza komuniké. Hamas tvrdenia, že využíva nemocnice pre svoje aktivity vrátane zadržiavania rukojemníkov, odmieta.

V nemocnici Šifá podľa svetových médií zrejme zostávali tisíce ľudí vrátane stoviek pacientov. Areál je od víkendu bez elektriny a v posledných dňoch prichádzali správy, že za rýchlo sa zhoršujúcich podmienok museli ľudia v hromadnom hrobe pochovať desiatky tiel vrátane novorodencov, ktorí boli predtým v inkubátoroch. Al-Džazíra uvádza, že úrady v Gaze pred nočným útokom dostali od Izraelčanov varovanie, na ktoré nemenovaný palestínsky činiteľ reagoval okrem iného slovami, že chodby nemocnice sú plné ľudí.

Izraelská strana tvrdí, že v uplynulých dňoch umožnila „rozsiahlu evakuáciu“ areálu. „Sily IDF (skratka izraelskej armády; pozn. ČTK) zahŕňajú zdravotnícke tímy a ľudí hovoriacich po arabsky, ktorí prešli špeciálnym výcvikom, aby sa pripravili na toto zložité a citlivé prostredie,“ uviedla armáda k zásahu v nemocnici. Cieľom je podľa nej vyhnúť sa akejkoľvek ujme „civilistov používaných Hamasom ako ľudské štíty“.

Nemocnica Šifá podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) od začiatku týždňa nie je schopná poskytovať lekársku starostlivosť. Istý zdravotník v utorok večer povedal televízii Al-Džazíra, že v okolí areálu prebiehala „neustála streľba, neustále bombardovanie“, neskôr doplnil, že terčom sa stala aj samotná nemocnica. „Je to naozaj strašné, koľko útokov zažívame. Nerozumieme, prečo sa to deje teraz uprostred noci,“ uviedol.

Izraelská armáda spustila inváziu v Gaze na konci októbra v reakcii na bezprecedentný útok, pri ktorom bojovníci Hamasu na izraelskom území zabili približne 1 200 ľudí a ďalších vyše 200 uniesli. Odvetné bombardovanie si podľa Hamasom ovládaného ministerstva zdravotníctva Pásma Gazy vyžiadalo vyše 11-tisíc mŕtvych.

Palestínska samospráva pôsobiaca na okupovanom Západnom brehu Jordánu podľa agentúry Reuters v reakcii na zásah v nemocnici Šifá uviedla, že prisudzuje izraelským jednotkám plnú zodpovednosť za životy zdravotníkov, pacientov a utečencov.

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael #Šifá