Množstvo skleníkových plynov v atmosfére je rekordné. Napriek varovaniam sa stále rútime do katastrofy

Koncentrácia skleníkových plynov v zemskej atmosfére sa vlani dostala na rekordnú úroveň, množstvo oxidu uhličitého (CO2) je teraz o 50 percent vyššie ako v predpriemyselnom období. Vo svojej novozverejnenej správe to dnes uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO). Podľa jej meraní rástli aj koncentrácie metánu a oxidov dusíka, čo môže mať pre globálnu klímu ničivé dôsledky.

15.11.2023 12:22 , aktualizované: 12:44
globalne oteplovanie Foto:
debata (17)

„Napriek varovaniam, ktoré odborná komunita vysiela desiatky rokov, napriek tisíckam strán správ a desiatkam klimatických konferencií stále mierime zlým smerom,“ uviedol šéf WMO Petteri Taalas.

„Pri súčasnej úrovni koncentrácie skleníkových plynov sme na ceste k tomu, že sa teploty do konca storočia zvýšia výrazne nad limit stanovený parížskou dohodou. To prinesie ďalšie extrémne prejavy počasia vrátane intenzívnych horúčav a zrážok, topenia ľadu, zvýšenia hladín oceánov a ich kyslosti,“ doplnil Taalas.

Bratislava / Električka / Dažde / Búrka / Čítajte aj S divokými búrkami sa to bude len zhoršovať. Bratislava nie je pripravená na prívalový lejak

Správa WMO uvádza, že naposledy bolo v zemskej atmosfére toľko CO2 ako teraz zhruba pred tromi až piatimi miliónmi rokov. Vtedy boli globálne teploty o dva až tri stupne vyššie a hladina oceánov bola o desať až 20 metrov nad tou súčasnou.

Podľa meraní sa vlani koncentrácia oxidu uhličitého v atmosfére zvyšovala o niečo pomalšie ako v predchádzajúcich rokoch, odborníci to ale pripisujú aj dôsledkom prirodzených zmien v kolobehu uhlíka. Koncentrácia oxidov dusíka vlani rástla najrýchlejším tempom v histórii meraní.

Horúčavy / Teplota / Teplomer / Čítajte aj Stane sa september letným mesiacom? Teplotné anomálie označujú klimatológovia za šialené

Podľa Taalasa nemá ľudstvo „čarovnú paličku“, s pomocou ktorej by dokázalo množstvo skleníkových plynov v atmosfére rýchlo znížiť, a musí preto pokračovať v opatreniach ako je znižovanie spotreby fosílnych palív a emisií.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #WMO #emisie CO2 #klimatická kríza #globálna hrozba