KĽDR testovala nový typ motora pre balistické strely. Urýchlia vývoj nových rakiet, tvrdí Severná Kórea

Severná Kórea dnes oznámila, že úspešne vykonala test nového typu motora na tuhé palivá pre balistické rakety stredného doletu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Tá tiež uviedla, že do krajiny pricestovala ruská delegácia vedená ministrom ekológie a prírodných zdrojov Alexandrom Kozlovom. Moskva a Pchjongjang v poslednom čase posilňujú spoluprácu, predovšetkým vo vojenskom sektore, pripomínajú agentúry.

15.11.2023 14:24
debata (3)

Oznámenie o severokórejskej skúške motora prišlo v deň, keď Južná Kórea a Spojené štáty usporiadali spoločné vzdušné cvičenie, na ktorom sa zúčastnil aj americký bombardér B-52. Podľa juhokórejského ministerstva obrany boli manévre demonštrácií sily zamerané na Pchjongjang, ktorý rozvojom svojho programu jadrových zbraní a balistických rakiet porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Šojgu jasal pri prehliadke zbraní v KĽDR po boku Kima
Video
Delegácie Číny a Ruska, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čungn, na prehliadke zbraní v Severnej Kórei. / Zdroj: Profimedia

„Test motora poskytol záruku urýchlenia vývoja nového typu rakiet stredného doletu,“ uviedla severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA.

Severná Kórea sa snaží pracovať na výrobe väčšieho množstva rakiet na tuhé palivo, ktoré sa ľahšie skladujú aj prepravujú. Navyše ich možno odpáliť takmer bez varovania alebo času na prípravu, poznamenala agentúra Reuters. Tento rok KĽDR podľa Reuters otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu na tuhé palivo.

Raketa / Hwasong-18A / Čítajte aj Severokórejský denník: KĽDR vybudovala najsilnejší jadrový arzenál na svete

Južná Kórea a Spojené štáty tiež už skôr obvinili KĽDR z dodávok vojenského materiálu Rusku pre jeho vojnu na Ukrajine a Moskvu z poskytovania vojenskej technologickej podpory Pchjongjangu, čo obe krajiny popreli.

V utorok do Severnej Kórey pricestovala ruská delegácia na čele s ministrom ekológie a prírodných zdrojov Kozlovom. Kozlov uviedol, že Rusko si želá rozvíjať tesnú spoluprácu s KĽDR na základe dohôd uzatvorených na septembrovej schôdzke ruského prezidenta Vladimira Putina a severokórejského vodcu Kim Čong-una na ruskom Ďalekom východe. Vyhlásil tiež, že bol uistený o severokórejskej plnej podpore Ruska v regionálnych i medzinárodných otázkach.

KĽDR, Kim, Šojgu Čítajte aj Trpké spojenectvo. Hackeri z KĽDR špehovali ruské tajné zbrane. Rusi sa omylom sami priznali

Do Petrohradu naopak v utorok odcestovala severokórejská delegácia vedená ministrom kultúry, napísala agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #KĽDR #Kim Čong-un #balistické rakety