Odvetný úder. Ukrajinci zaútočili na ceremoniál Rusov, zabili najmenej 25 vojakov a herečku

Pri nedeľňajšom údere na divadlo v okupovanej obci Kumačove v Doneckej oblasti padlo dvadsaťpäť ruských vojakov a herečka, speváčka a režisérka Polina Meňšichová, ktorá tam vystupovala pre nich na ceremoniáli. Príslušníci 810. brigády ruskej námornej pechoty oslavovali Deň raketových vojsk a delostrelectva. Ukrajina im údajne poslala salvu z raketometu HIMARS, informuje agentúra Nexta.

23.11.2023 13:00
debata (66)

Rusko incident nekomentovalo, ministerstvo obrany v Moskve podľa agentúry TASS obvinilo ukrajinské sily, že v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny vykonali útok na ruských novinárov, pričom jedného z nich zranili.

Tanečnú sálu v kultúrnom dome v obci Kumačove v Doneckej oblasti zasiahlo 19. novembra ukrajinské ostreľovanie. V sále pre asi 150 ľudí sa v tom čase konali oslavy dňa ruských raketových síl a delostrelectva, napísali miestne médiá.

Jeden útok, 200 mŕtvych Rusov. Ukrajinci sa pochválili videom z útoku raketami HIMARS
Video

Na internete sa objavili zábery, na ktorých je zachytená sála v momente útoku. Na pódiu je vidieť umelkyňu, podľa všetkého Meňšichovú, ako spieva a hrá na gitaru, potom sa ozve explózia a svetlá v sále zhasnú. Podľa serveru BBC News herečka neskôr podľahla utrpeným zraneniam v nemocnici.

Kumačove leží na východe Ukrajiny v oblasti okupovanej od roku 2014 Ruskom. O ďalšie časti Doneckej oblasti zvádza Ukrajina s Ruskom v posledných mesiacoch intenzívne boje. Útok sa odohral asi 60 kilometrov od frontovej línie.

munícia, 155 Čítajte aj Ukrajina napriek sľubom dostane menej delostreleckej munície. Čo treba na to, aby sa to zmenilo?

Ruskí vojnoví blogeri organizáciu vystúpení kritizovali. Akcia zhromažďujúca desiatky vojakov na jednom mieste sa nečudo stala terčom ukrajinského útoku, uviedli.

Podľa portálu Novinky.cz, informáciu o útoku proti ruskej brigáde na Telegrame potvrdil aj ukrajinský vojenský veliteľ plukovník Robert „Magyar“ Brovdi, podľa ktorého bol úder pomstou za príslušníkov 128. samostatnej horskej pešej brigády, ktorí boli zabití počas slávnostného ceremoniálu na juhu Záporožskej oblasti.

Ukrajinský vojak, vojna na Ukrajine, výcvik Čítajte aj Zákerný ruský útok, najlepší vojaci sú mŕtvi. Zakarpatská brigáda potvrdila stratu 19 vojakov, sľubujú pomstu

Brovdi ďalej uviedol, že okrem 25 mŕtvych okupantov došlo na ruskej strane aj k stratám na veliteľských pozíciách. Neupresnil však, koľko takých strát bolo. „Ešte nikdy toho 810. brigáda, o ktorej sa toľko hovorilo v Sevastopole, neschytala toľko naraz,“ uviedol ukrajinský veliteľ.

Terčom útoku ukrajinského dronu sa podľa ruského ministerstva obrany stala tiež skupina novinárov v Záporožskej oblasti. Novinári podľa ministerstva pripravovali materiály o ostreľovaní obcí v Záporožskej oblasti, ktoré podľa nich majú na svedomí ukrajinské sily. Zomrel reportér ruskej televíznej stanice Rossija-24, ktorý podľa ruského ministerstva obrany v stredu utrpel zranenia pri ukrajinskom dronovom útoku v Záporožskej oblasti.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #ceremoniál #ruská armáda #vojna na Ukrajine #HIMARS