Pápež František nedokázal dokončiť tradičnú modlitbu. Dočítať ju musel jeho pomocník

Pápež František dnes nepredniesol tradičnú nedeľnú modlitbu z okna paláca na námestí svätého Petra, ale z kaplnky vo svojej vatikánskej rezidencii. Jej podstatnú časť navyše prečítal jeho pomocník.

26.11.2023 15:44
Pápež František Foto: ,
Pápež František na veľkej obrazovke na námestí sv. Petra sa prihovára veriacim počas modlitby z kaplnky svojej vatikánskej rezidencie 26. novembra 2023
debata (3)

Modlitba bola prenášaná na veľkoplošnej obrazovke na hlavnom vatikánskom námestí. Pápež zrušil svoje sobotné aktivity kvôli ľahkej chrípke.

Prvé minúty pápeža Františka na Slovensku

Video

Pápež sa tiež v sobotu odobral do rímskej nemocnice na vyšetrenie, ktoré podľa Vatikánu vylúčilo pľúcne komplikácie. Keď mal pápež 21 rokov, prekonal zápal pohrudnice a prišiel o časť pľúc.

Momentálne osemdesiatosemročný František sa prihovára vždy v nedeľu k veriacim na Svätopeterskom námestí. Dnešnú modlitbu prečítal biskup Paolo Braida v priamom prenose z jeho rezidencie. Veriaci ju mohli sledovať na obrazovkách na Svätopeterskom námestí alebo na webových stránkach Vatikánu. František, ktorý na videozázname kašľal a mal obviazanú ruku, uviedol, že má problém so „zápalom pľúc“.

Pápež František Čítajte viac Sídlo opozície voči pápežovi, kde žil Benedikt, mení podobu. František tam umiestni mníšky

V modlitbe pápež okrem iného ďakoval za prímerie v bojoch medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas, poďakoval tiež za prepustenie niekoľkých rukojemníkov.

Začiatkom tohto mesiaca pápež vynechal čítanie pripraveného prejavu na stretnutí s európskymi rabínmi, pretože bol nachladnutý, ale len o niekoľko hodín neskôr sa pri stretnutí s deťmi zdal byť v dobrej kondícii.

V júni pápež podstúpil brušnú operáciu. V nemocnici strávil deväť dní a vyzerá, že sa z tejto operácie úplne zotavil.

Pápež František Čítajte viac Pápež František úspešne podstúpil ďalšiu operáciu

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa má 1. až 3. decembra zúčastniť klimatickej konferencie COP28 v Dubaji, kde sa očakávajú takmer celodenné bilaterálne stretnutia so svetovými lídrami. Konferencia sa koná od 30. novembra do 12. decembra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František