Vojnový zločin. Najmenej 40 civilistov zomrelo pri útoku Al-Káidy v Burkina Faso

Najmenej 40 civilistov prišlo minulý víkend o život pri útoku povstalcov napojených na sieť Al-káida, ktorí chceli ovládnuť mesto Djibo v ťažko sužovanom severnom regióne Burkina Faso. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na správu úradu OSN pre ľudské práva, ktorý udalosť označil za vojnový zločin.

29.11.2023 16:06
debata (1)

Ide o jeden z najväčších násilných stretov za posledné roky v západoafrickej krajine, ktorá sa dlhodobo potýka s hrozbou zo strany ozbrojených islamských radikálov z organizácií Al-Káida a Islamský štát. Djibo, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc s Mali, títo povstalci už vyše roka blokujú a jeho obyvatelia sa stretávajú s nedostatkom základných potrieb a služieb.

Niger / Niamey / Čítajte aj Nigerská junta povolí Burkine Faso a Mali zasiahnuť na svojom území v prípade útoku

V nedeľu na mesto zaútočilo veľké množstvo ozbrojencov, ktorí okrem iného podpálili tri tábory pre vnútorne vysídlených obyvateľov, uviedol v utorkovej správe hovorca úradu OSN pre ľudské práva Seif Magango. Z útoku obvinil skupinu JNIM, ktorá zastrešuje koalíciu ozbrojených skupín napojených na Al-Káidu.

„Úmyselné útoky na civilistov alebo na osoby, ktoré sa priamo nezúčastňujú bojových akcií, predstavujú vojnový zločin,“ uviedol úrad OSN s odvolaním sa na svedectvo svojich pracovníkov na mieste.

AP poznamenala, že nebola schopná kontaktovať svedkov ani preživších v oblasti, kde často vypadáva internet a kde vládne vojenská junta, ktorá potláča občiansku spoločnosť. Štátna televízia RTB odvysielala zábery zobrazujúce početné skupiny ľudí na motocykloch, ktorí zrejme utekajú pred leteckým bombardovaním. Pravosť záberov nebolo možné bezprostredne overiť, poznamenala AP.

Sajf Ádil Čítajte aj Al-Káidu povedie Sajf Ádil. Egypťan znepokojuje Západ, USA núkajú 10 miliónov

Burkina Faso sa už od roku 2015 potýka s džihádistickým násilím, ktoré o niekoľko rokov skôr prepuklo v Mali a Nigeri a následne sa rozšírilo za ich hranice. Vládnuca junta nemá pod kontrolou zhruba polovicu územia nestabilnej krajiny, ktorá len vlani zažila dva vojenské puče. Násilnosti v Burkina Fase si za posledných sedem rokov vyžiadali životy viac ako 10 000 civilistov a vojakov a viac ako dva milióny ľudí kvôli nim opustili svoje domovy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #Burkina Faso #al-Káida #Rada OSN pre ľudské práva