V Gaze sa po týždni opäť bojuje, rokovania o prímerí s neistou šancou pokračujú

Izraelská armáda ráno obnovila svoje bojové operácie v Pásme Gazy len krátko po tom, ako bez predĺženia vypršalo napokon sedemdňové prímerie medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas. Tiež Hamas a ďalšie ozbrojené palestínske skupiny z Pásma Gazy opäť začali odpaľovať salvy rakiet smerom na izraelské územie a v oblasti zrejme bojujú s izraelskými pozemnými silami. Medzinárodné organizácie na čele s OSN vyjadrili ľútosť, že sa nepodarilo pokoj zbraní predĺžiť. Rokovania oboch strán za sprostredkovanie katarskej diplomacie síce údajne pokračujú, denník Haarec však citoval nemenovaného zástupcu Izraela, podľa ktorého je nádej na predĺženie pokoja zbraní teraz len malá.

01.12.2023 06:20 , aktualizované: 14:05
debata (17)
Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

Zástupca Hamasu v Libanone Usáma Hamdán a kancelária izraelského premiéra sa v piatok dopoludnia navzájom obvinili z porušenia dohody o prímerí; Izrael podľa Hamasu odmietol návrhy hnutia na prepustenie dospelých rukojemníkov a vydanie tiel zosnulých a Hamas podľa Izraela neprepustil všetky ženy držané ako rukojemníčky a už nad ránom vypálil rakety na Izrael.

Kancelária premiéra Benjamina Netanjahua ráno vydala vyhlásenie, podľa ktorého sa po konci prímeria nemenia ciele izraelskej vojenskej operácie. Sú nimi naďalej návrat ľudí unesených Hamasom a ďalšími palestínskymi skupinami pri krvavom útoku na juh Izraela zo 7. októbra, likvidácia Hamasu v Pásme Gazy a zabezpečenie toho, že oblasť už nikdy nebude pre Izraelčanov predstavovať bezpečnostnú hrozbu. Za sedem dní prímeria si Izrael a Hamas podľa odhadov agentúry AFP vymenili 110 rukojemníkov za 240 väznených Palestínčanov.

Izraelskí vojaci / Armáda / Tank / Čítajte viac Po mesiaci vojny Izrael prvý raz pripúšťa krátku pauzu

Palestínske úrady za prvých niekoľko hodín od konca prímeria hlásia desiatky obetí izraelských úderov naprieč celým Pásmom Gazy, počet obetí podľa dát úradov ovládaných Hamasom rýchlo narastá. Cez priechod v Rafáhu prestali z Egypta do Pásma Gazy prechádzať kamióny s humanitárnou pomocou a palivom

Nočné správy denníka The Wall Street Journal o údajnom predĺžení pokoja zbraní o ďalší deň sa nepotvrdili, keď sa v Izraeli okolo 6.00 h SEČ prvýkrát od 24. novembra rozozneli sirény varujúce pred prilietajúcou raketou a agentúra Šiháb, ktorá má blízko k Hamasu, písala o streľbe a explóziách na severe Pásma Plyny. Izrael o niekoľko hodín predtým výmenou za osem unesených rukojemníkov z väzníc prepustil posledných 30 Palestínčanov, ktorých autobus previezol do Ramalláhu, kde ich vítali desiatky ľudí, niektorí s vlajkami Hamasu.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

Izraelské ozbrojené sily v piatok ráno v Pásme Gazy nad južným mestom Chán Júnis zhodili letáky varujúce obyvateľov, že táto oblasť je nebezpečná. Palestínski civilisti by podľa letákov mali odísť smerom k priechodu Rafáh. Armáda tiež vyhlásila, že obyvateľom poskytuje aktuálne informácie o bezpečných zónach a že za týmto účelom vydala podrobnú mapu Pásma Gazy rozdelenú na stovky malých zón. Podľa agentúry Reuters tento postup jasne signalizuje, že sa Izrael chystá svoju ofenzívu v Pásme Gazy rozšíriť.

Nad obnovením bojov vyjadril ľútosť generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý dúfa, že bude možné pokoj zbraní obnoviť. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vývoj označil za katastrofu a Detský fond OSN (UNICEF) varoval, že ďalšie útoky spôsobia „nové krviprelievanie“, ale inak k ničomu nepovedú.

Israel Palestinians Battered Kibbutz Čítajte viac Izraelčania ukázali zverstvá teroristov. Neporovnávajte nás s Hamasom, odkazujú

Súčasný konflikt vypukol po tom, ako islamistické hnutie Hamas začalo 7. októbra rozsiahly útok na juhozápade Izraela. O útoku sa často hovorilo ako o „prekvapivom“, americký denník The New York Times (NYT) však prišiel s informáciou, že izraelské bezpečnostné zložky mali zhruba 40-stranový dokument s plánmi Hamasu v rukách už od minulého roka, plán však zrejme nepovažovali za pravdepodobný. Nie je jasné, či o dokumente vedelo izraelské politické vedenie.

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan navštívil Izrael

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan navštívil Izrael na „žiadosť a pozvanie“ preživších a rodín obetí útoku militantného hnutia Hamas zo 7. októbra. Oznámil to vo štvrtok ICC.

Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...

„Táto návšteva, aj keď vo svojej podstate nie investigatívna, predstavuje dôležitú príležitosť na vyjadrenie súcitu so všetkými obeťami a na zapojenie sa do dialógu,“ uviedol ICC vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti X.

Khan má navštíviť aj Ramalláh na okupovanom západnom brehu Jordánu, kde sa stretne s vysokopostavenými palestínskymi predstaviteľmi.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael