Južná Kórea vypustila svoj prvý vojenský prieskumný satelit

Južná Kórea v piatok vypustila na obežnú dráhu prvý vojenský prieskumný satelit vlastnej výroby. Z Vandenbergovej základne Vesmírnych síl USA v americkom štáte Kalifornia ju do vesmíru vyniesla raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX. Informovala o tom agentúra Jonhap.

01.12.2023 21:44
Kórea, satelit špionážny, raketa Foto:
Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX vyniesla na obežnú dráhu prvý vojenský prieskumný satelit Južnej Kórey. 1.12.2023
debata (1)

Štart sa uskutočnil o 10.19 h miestneho času (19.19 h SEČ). Satelit sa od rakety oddelil približne štyri minúty po štarte, uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany.

Štart bol pôvodne plánovaný na 30. novembra, ale bol odložený pre zlé počasie.

Satelit bude zemeguľu obiehať vo výške 400 – 600 kilometrov. Na povrchu je schopný detegovať objekt s veľkosťou len 30 centimetrov.

Kim Čong-un Čítajte viac Diktátor Kim si pozrel snímky amerických základní vyhotovené špionážnym satelitom

Južná Kórea plánuje do konca roku 2025 vypustiť štyri ďalšie špionážne satelity, aby mohla lepšie monitorovať aktivity susednej Severnej Kórey.

Svoj vlastný špionážny satelit vypustila 21. novembra aj Severná Kórea. Odvtedy už údajne zhotovil zábery vojenských objektov USA a Južnej Kórey, ako aj talianskeho hlavného mesta Rím. KĽDR však doteraz žiadny z nich nezverejnila.

Soul tvrdí, že Pchjongjangu so satelitom po technickej stránke pomohlo Rusko výmenou za dodávku zbraní do vojny s Ukrajinou.

kľdr, severná kórea, špionážny satelit, raketa Čítajte viac Putin pomohol KĽDR s raketou, vojenská dohoda s Južnou Kóreou prestala platiť
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #špionážna družica #vesmírna raketa