Izraelská ofenzíva v Gaze má podľa Hamasu už vyše 15-tisíc obetí, rokovanie v Katare stroskotali

Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy si vyžiadala už viac ako 15 200 obetí na životoch a ďalších viac ako 40 000 Palestínčanov pri nej bolo zranených. Podľa agentúry AP to dnes uviedlo Hamasom spravované ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy. Údaj vzhľadom na pokračujúce boje nemožno overiť.

02.12.2023 15:50 , aktualizované: 21:52
gaza Foto:
Palestínčania smútia za svojimi príbuznými zabitými pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v nemocnici v Khan Younis, sobotu 2. decembra 2023.
debata (19)

Hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze Ašraf Kidra podľa AP naposledy informoval o 13 300 mŕtvych a terajší nárast nevysvetlil. Médiá však v posledných dňoch s odkazom na úrady v Pásme Gazy písali o viac ako 15-tisíc obetiach. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze od 11. novembra bilanciu aktualizuje nepravidelne, čo súvisí s výpadkami internetu spojené s pokračujúcou izraelskou ofenzívou aj s obmedzením prevádzky nemocníc. AP zároveň pripomína, že bilancia zverejňovaná úradmi v Pásme Gazy nerozlišuje medzi obeťami z radov civilistov a bojovníkov.

Po týždennej prestávke v bojoch, ktorá bola spojená s výmenami rukojemníkov Hamasu za Palestínčanov väznených v Izraeli, Izrael v piatok ráno obnovil bojové operácie v Pásme Gazy. Spojené štáty pritom Izrael vyzývali, aby urobil všetko pre ochranu civilistov.

Väčšina dnešných izraelských úderov sa sústredila na okolie Chán Júnisu na juhu Pásma Gazy a armáda tvrdí, že zasiahla viac ako 50 cieľov Hamasu. V piatok nad oblasťou podľa OSN izraelská armáda zhodila letáky vyzývajúce obyvateľov na odchod, avšak ešte v piatok večer neboli správy o tom, že by lokalitu opúšťal väčší počet ľudí. „Nie je kam ísť,“ povedal novinárom Imád Hadžar, ktorý s manželkou a tromi deťmi pred mesiacom utiekol z mesta Bajt Lahíja na severe a uchýlil sa s rodinou do Chán Júnisu. „Vyhnali nás zo severu, teraz nás vyháňajú z juhu,“ dodal.

Izrael, Pásmo Gazy, Hamas Čítajte viac V Pásme Gazy sú ťažké boje, na severe aj na juhu: Od piatka 240 obetí

Izraelská armáda vykonala údery aj na severe a naprieč Pásmom Gazy podľa svojho vyhlásenia zasiahla na 400 cieľov. Zhruba dva milióny ľudí, teda takmer všetci obyvatelia Pásma Gazy, sa teraz nachádzajú na juhu tohto územia, píše AP. Na severe ani do susedného Egypta nemôžu, takže ich pohyb je obmedzený na oblasť s rozlohou 220 kilometrov štvorcových.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video

Izrael stiahol vyjednávačov

Izrael sťahuje z Kataru svojich vyjednávačov z izraelskej rozviedky Mosad z dôvodu, že rokovania o obnovení pokoja zbraní v Pásme Gazy dosiahli slepú uličku. Oznámila to kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informuje agentúra AFP.

„Šéf Mosadu David Barnea po slepej uličke v rokovaniach a na pokyn premiéra Benjamina Netanjahua nariadil svojmu tímu v Dauhe, aby sa vrátil do Izraela,“ uviedla kancelária izraelského premiéra vo vyhlásení.

Leo Varadkar Čítajte viac Írsky premiér pobúril Izrael. Nemáte morálny kompas, preberte sa, odkazuje mu izraelská diplomacia

Predstavitelia Mosadu v sobotu v Dauhe rokovali so sprostredkovateľmi z Kataru o obnovení pokoja zbraní v Pásme Gazy, povedal pre agentúru Reuters zdroj oboznámený so záležitosťou. Rozhovory boli podľa jeho slov zamerané na možné prepustenie iných kategórii rukojemníkov ako žien a detí, a tiež na podmienky pokoja zbraní líšiace sa od prímeria, ktorého platnosť vypršala v piatok.

Zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Džazíra v sobotu uviedol, že Hamas neprepustí ďalších rukojemníkov, kým Izrael neoslobodí všetkých palestínskych väzňov a neobnoví prímerie v Pásme Gazy. Árúrí povedal, že zostávajúcimi rukojemníkmi, ktorých Hamas zadržiava v Pásme Gazy od októbrového útoku na Izrael, sú izraelskí vojaci a muži civilisti, ktorí v minulosti slúžili v izraelskej armáde.

„Necháme vojnu prebiehať. Toto rozhodnutie je konečné. Nebudeme robiť kompromisy,“ dodal zástupca šéfa Hamasu.

Erdogan ukazuje na Izrael

Šanca na mier v Pásme Gazy po humanitárnom prímerí je nateraz stratená z dôvodu nekompromisného prístupu Izraela. Uviedol to v sobotu turecký prezident prezident Recep Tayyip Erdogan. „Vždy sme zdôrazňovali, že sme skôr za trvalé prímerie ako za humanitárnu prestávku… Bola tu príležitosť na mier a bohužiaľ sme túto príležitosť nateraz stratili kvôli nekompromisnému prístupu Izraela," citovali Erdogana turecké médiá.

Erdogan Čítajte viac Najhoršie zverstvá storočia. Erdogan označil Netanjahua za 'mäsiara Gazy'

Turecký prezident cestou zo Spojených arabských emirátov (SAE) novinárom tiež povedal, že nestráca nádej na trvalý mier v Gaze. Hamas podľa jeho slov nemožno vylúčiť z možného riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu, informovala turecká spravodajská stanica NTV.

„Musíme sa zamerať na dvojštátne riešenie… Vylúčenie Hamasu alebo jeho zničenie nie je realistický scenár,“ uviedol Erdogan.

Mierotvorca Macron?

Francúzsko je veľmi znepokojené obnovením bojov v Gaze, uviedol v sobotu francúzsky prezident Emmanuel Macron. Zároveň avizoval, že navštívi Katar, aby pomohol s rokovaniami o novom prímerí. Macron na tlačovej konferencii v Dubaji, kde sa koná klimatická konferencia OSN COP28, povedal, že súčasná situácia si vyžaduje zdvojnásobenie úsilia na dosiahnutie trvalého prímeria v Gaze a prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých militanti Hamasu zajali pri októbrovom útoku na Izrael.

Francúzsky prezident tiež vyzval Izrael, aby objasnil svoje ciele voči Hamasu. „Nachádzame sa v momente, keď izraelské úrady musia presnejšie definovať svoje zámery a konečný cieľ: úplné zničenie Hamasu, myslí si niekto, že je to možné? Ak je to tak, vojna bude trvať 10 rokov,“ uviedol.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Pásmo Gazy #izraelsko - palestínsky konflikt