Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na výmene zajatcov i normalizácii vzťahov

Arménsko a Azerbajdžan sa vo štvrtok dohodli na výmene vojnových zajatcov a avizovali kroky smerom k normalizácii vzájomných vzťahov.

07.12.2023 22:19
karabach Foto:
Na zábere z videa zverejneného ruským ministerstvom obrany vo štvrtok 21. septembra 2023 etnickí Arméni prichádzajú do tábora ruských mierových síl neďaleko Stepanakertu v Náhornom Karabachu.
debata

Azerbajdžan a Arménsko vedú dlhodobý konflikt o územie Náhorného Karabachu. Región je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale obývali ho predovšetkým etnickí Arméni a tamojší separatisti túto hornatú enklávu ovládali tri desaťročia.

Arménsko Azerbajdžan Náhorný Karabach Operácia Vojenská Čítajte viac Karabach sa vyľudňuje. Polovica Arménov za štyri dni ušla z domovov

Azerbajdžan v Karabachu obnovil svoju kontrolu po bleskovej vojne 20. septembra. Z regiónu následne utieklo do Arménska viac než 100 000 ľudí.

Mierové rokovania medzi oboma krajinami, ktoré sa usiluje sprostredkovať medzinárodné spoločenstvo, dosiaľ neboli úspešné. Jerevan i Baku pred časom naznačili, že by komplexnú mierovú dohodu by mohli podpísať ešte do konca tohto roka.

karabach, arménsko, azerbajdžan Čítajte viac Arméni prišli o Karabach. Prídu Rusi o Arménsko?

Vo štvrtok sa dohodli na „prijatí konkrétnych krokov zameraných na budovanie dôvery“ a potvrdili „zámer normalizovať vzťahy a podpísať mierovú dohodu“, uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Baku tiež prepustí 32 arménskych vojnových zajatcov, zatiaľ čo Jerevan oslobodí dvoch Azerbajdžancov.

K dohode došlo počas rokovaní medzi medzi kabinetom arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana a administratívou azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva.

Jerevan vo vyhlásení uviedol, že „pozitívne reagoval na ponuku ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena zorganizovať stretnutie ministrov zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu vo Washingtone“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko