Krajiny V4 budú naďalej podporovať Ukrajinu. Ministri obrany schválili spoločnú deklaráciu

Krajiny Visegrádskej skupiny (V4 - ČR, Poľsko, Slovensko, Maďarsko) budú naďalej podporovať Ukrajinu v obrane proti Rusku tak, ako každá krajina uzná za vhodné. Zdieľajú napríklad pomoc Ukrajine pri odmínovaní, v zdravotníckej podpore alebo humanitárnej pomoci.

08.12.2023 14:06
debata (23)

Česká ministerka obrany Jana Černochová (ODS) to dnes povedala na tlačovej konferencii po rokovaní ministrov obrany V4, Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC) a krajín západného Balkánu. Krajiny V4 na rokovaní schválili spoločnú deklaráciu.

Fico: Ukrajinu podporíme humanitárne, nie vojensky
Video
Urobíme všetko pre to, aby sme Ukrajine pomohli humanitárne a civilne. Predpokladám, že jednou z takých vecí by mohlo byť odmínovanie," načrtol premiér Robert Fico po návšteve u ministra obrany Roberta Kaliňáka.. Vie si tiež predstaviť zdravotnícku pomoc či opravu civilných objektov. Pomoc chce podmieňovať konkrétnymi krokmi. / Zdroj: TASR

Keby krajiny poľavili v podpore Ukrajiny, bol by to signál, že Západ je slabý, uviedla po rokovaní CEDC Černochová. „Urobíme všetko možné pre to, aby sme Ukrajinu padnúť nenechali, hoci na agendu môžeme mať ako rôzne krajiny, najmä vo V4, odlišné názory,“ povedala Černochová. Krajiny sa podľa nej zhodujú v tom podstatnom.

V4, Visegrádska štvorka Čítajte aj Stretne sa Visegrádska štvorka, rozdeľuje ju názor na vojenskú pomoc Ukrajine

Spoločná deklarácia obsahuje napríklad potvrdenie významu obrannej spolupráce V4, spoluprácu pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska alebo nevyhnutnosť posilnenia domáceho obranného priemyslu. Ministri V4 sa zhodli aj na podpore Izraela a jeho práva na sebaobranu.

Božena 5 v akcii na Ukrajine

Ozbrojené sily Ukrajiny zverejnili zábery ako slovenský systém Božena 5 pomáha s odmínovaním.

Fotogaléria
Odmínovací systém Božena 5 si poradí aj s...
Valec s reťazami, ktorý slúži na odmínovanie.
+4Slovenský odmínovací systém Božena 5 v akcii na...

Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-bobrovniczky na stretnutí prevzal od Česka predsedníctvo formátu CEDC, dôraz chce klásť na spoluprácu skupiny s krajinami západného Balkánu. Stabilita regiónu je podľa neho spojená so stabilitou strednej Európy, preto Maďarsko podporuje prijatie krajín západného Balkánu do Európskej únie, ako záruku stability regiónu.

Rokovanie Severoatlantickej rady, Nato, Blanár, Kuleba Čítajte aj Kuleba poďakoval Blanárovi. Spolupráca medzi Slovenskom a Ukrajinou pokračuje

V Prahe sa zišli zástupcovia celkovo 13 krajín, popri krajinách V4 tiež ďalších členov CEDC, teda Rakúska, Slovinska a Chorvátska. Časti rokovaní sa zúčastnili delegácie štátov západného Balkánu, konkrétne z Albánska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Severnej Macedónska, Srbska a Kosova.

Rozpory medzi krajinami V4 v poslednom čase spôsobili, že Visegrádská skupina nevyvíja toľko spoločných aktivít ako v minulosti. Nezhody medzi krajinami V4 sa týkajú okrem iného rozdielneho postoja Maďarska k otázke vojny na Ukrajine vrátane dodávok zbraní krajine napadnutej Ruskom. Taktiež nový slovenský premiér Robert Fico po nástupe do funkcie zopakoval, že Slovensko nemá záujem vojensky podporovať Ukrajinu, ale ponúkne Kyjevu inú potrebnú pomoc.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #V4 #vojna na Ukrajine #vyšehradská štvorka