Girkin: Bojím sa, že skončím ako Prigožin. Situácia je zlá, Rusko čaká víťazstvo alebo chaos

Ruský nacionalista, bývalý vojenský veliteľ proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny a kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Girkin, známy aj ako Strelkov, predpokladá, že ho ruský súd pošle do väzenia kvôli vymyslenému obvineniu. Viac sa však obáva, aby ho "neomilostili" ako vodcu ruských žoldnierov Jevgenija Prigožina, ktorý presne dva mesiace po neúspešnej vzbure proti Moskve zahynul v troskách vlastného lietadla.

08.12.2023 14:40
debata (71)

Na Girkinovo vyjadrenie z väznice upozornil dnes bieloruský opozičný server Naša Niva.

„Očakávam odsudzujúci rozsudok a odňatie slobody na neurčito. Bude to zaujímavý precedens, lebo po vznesení obvinenia mi nezostáva miesto na Zemi, kde by som bol považovaný za občana, ktorý dbá na zákony. Na Západe ma už pokladajú za teroristu po rozsudku haagskeho súdu. A vo vlasti ma zjavne čaká pochybná sláva extrémistu,“ uviedol Girkin v odpovedi na otázky spravodajského kanála Baza.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video
Výzva Vladimira Putina na záver prejavu k narodu po Prigožinovej vzbure. / Zdroj: TS Kremľa

Bývalý dôstojník tajnej služby FSB Girkin od jari 2014 velil milíciám proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. Holandský súd ho vlani v neprítomnosti odsúdil na doživotie kvôli podielu na vražde 298 ľudí na palube malajzijského lietadla zostreleného v lete 2014 nad východnou Ukrajinou. Rusko však osoby odsúdené v prípade letu MH17 odmieta vydať.

Igor Strelkov Čítajte aj Girkin: Rusko už nemá šancu vyhrať, Putin trpí bludmi

Ako stúpenec vojny proti Ukrajine Girkin čoraz ostrejšie kritizoval ruské vojenské velenie aj prezidenta Putina a označoval ich za neschopné. Otvorenou kritikou šéfa Kremľa podľa agentúry Reuters prekročil hranicu, cez ktorú sa neodvážil ísť ani líder žoldnierskej Vagnerovej skupiny Prigožin.

Ruské úrady v júli Girkina zadržali a obvinili z extrémizmu. Vo štvrtok mu súd predĺžil väzbu o pol roka.

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...

Girkin sa domnieva, že ho režim začal prenasledovať práve teraz kvôli rastúcemu pocitu neistoty a vlastnej nestabilite. „Spúšťačom bola rastúca vonkajšia aj vnútorná nestabilita Ruska, režim sa cíti neistý vlastným postavením. Zavreli ma mesiac po Prigožinovej vzbure. Zo všetkého najviac sa obávam, že namiesto obyčajného trestu ma ‚omilostní‘ rovnako ako Kuchára,“ pripustil v narážke na Prigožinovu prezývku.

Osobne ho nepoznal, z jeho smrti sa neradoval ani nijako nežialil. Mal Prigožinovi za zlé, že nechal údajne v Sýrii americkým letectvom beztrestne zmasakrovať stovky ruských žoldnierov, vrátane niekdajšieho Girkinovho veliteľa z Bosny. Girkin povedal, že krv Rusov by sa mala prelievať výlučne za vlasť, a nie kvôli hrám oligarchov a politických dobrodruhov. Prigožin mal byť podľa neho potrestaný, ale štát sa tak malo na súde. Dodal, že neverí Putinovej verzii o Prigožinovej smrti v dôsledku neopatrného zaobchádzania s granátom na palube lietadla.

Putin Čítajte aj Odhalil Putin, že sa bojí? Prigožinova smrť je ako z gréckeho mýtu

Girkin má vo väzenskej cele televíziu a rádio, s novinkami ho zoznamuje tiež žena pri pravidelných návštevách, a tak má povedomie o dianí na ukrajinskom bojisku. Nepredpokladá žiadne prímerie či zmrazenie konfliktu, vojna podľa neho ešte potrvá dlho, pretože nepriateľ – Západ – je odhodlaný postupne zničiť Rusko.

„Situácia sa prudko zhoršila, krajina vstúpila do obdobia vyhrotenej nestability, čo predviedla ako Prigožinova vzbura, tak spôsob odstránenia lídrov vzbury,“ zdôraznil. Vojenský úspech v podobe odrazenia ukrajinskej protiofenzívy podľa Girkina nič nemení na skutočnosti, že vojna trvá už 21 mesiacov, jej koniec je v nedohľadne a ani sa nečrtá splnenie akéhokoľvek cieľa, s ktorými Moskva vojnu začínala.

Igor Strelkov Girkin Čítajte aj Girkin: Ruskí vojaci slabnú, nie sú schopní dobyť mestá a získať prevahu. Obáva sa západných zbraní

Girkin je odhodlaný kandidovať v prezidentských voľbách vyhlásených na marec budúceho roka, avšak pripustil, že je veľmi nepravdepodobné, že by ho úrady k voľbám pustili.

„Prijal by som všetky opatrenia, aby som vojnu ukončil víťazstvom, pretože remízou to neskončí a porážka sa bude rovnať smrti a povedie k národnej katastrofe, ktorá svojím rozsahom poriadne presiahne už spôsobené škody. Už dávno nemáme žiadnu inú možnosť ako úplné víťazstvo, inak nám hrozí zrútenie a chaos. Ak boli aj iné možnosti, terajší režim ich premrhal a už sa nevráti,“ vyhlásil Girkin.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Vladimir Putin #Igor Girkin-Strelkov #vojna na Ukrajine