Bitka tajných služieb. Rusi odkryli rozsiahlu sieť ukrajinskej rozviedky, plánovali sabotáže, tvrdí FSB

Ruská tajná služba FSB dnes uviedla, že odkryla rozsiahlu sieť spolupracovníkov ukrajinských tajných služieb, ktorá na Ruskom okupovanom Krymskom polostrove plánovala útoky, sabotáže a atentáty na proruských úradníkov a ruských vojakov. V súvislosti s tým ruské úrady zadržali či už odsúdili desiatky ľudí, informovala agentúra Interfax. Ukrajinské úrady sa k tvrdeniu nevyjadrili.

11.12.2023 11:13
debata (11)

FSB tvrdí, že v spolupráci s ruským vyšetrovacím výborom zastavilo aktivity „hlboko skryté, rozsiahle spravodajské siete ukrajinských špeciálnych služieb, utvorené…, aby páchala významné sabotáže a teroristické činy“ proti štátnym orgánom, armáde i dopravnej a energetickej infraštruktúre na polostrove. Cieľmi ukrajinských agentov sa podľa ruskej tajnej služby mal stať najmä šéf krymskej okupačnej správy Sergej Aksjonov, ruský provojnový bloger Alexander Talipov alebo bývalý ukrajinský poslanec Oleh Carjov.

Chytiť, zvaliť, spútať a obviniť z vlastizrady. Takto zatýka ruská FSB
Video

Carjov, jeden z najznámejších predstaviteľov proruských separatistov vo východoukrajinskom Donbase, sa tento rok na jeseň stal terčom útoku. Zdroj z ukrajinskej tajnej služby SBU vtedy agentúre Reuters povedal, že išlo o operáciu ukrajinských spravodajských služieb.

SBU Čítajte aj Mal šéfovať bábkovej vláde, dvakrát ho postrelili. Carjova chcela zabiť SBU

„Bezpečnostné zložky navyše zabránili uskutočneniu 14 teroristických činov a sabotáží vrátane vyhodenia šiestich železničných úsekov, dvoch distribučných centier plynu, troch elektrických rozvodní a troch vozidiel do vzduchu,“ uviedol Hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara. Uviedla ďalej FSB a vo vyhlásení spomína aj nájdenie desiatok výbušných zariadení a viac ako 200 kilogramov výbušnín. Desať ľudí už ruské úrady odsúdili za prípravu sabotáží a ďalších 18 ľudí bolo zadržaných.

Ukrajinské úrady sa zatiaľ k vyhláseniu nevyjadrili a tvrdenia FSB nemožno nezávisle overiť, uviedol ruskojazyčný servis BBC. Ruské úrady svoje informácie nijako nepodložili.

letisko v Moskovskej oblasti, sabotáž, Čítajte aj Nebezpečie neprichádza už len z neba. Sabotéri odpálili lietadlá na základni v Moskve

Rusko vlani 24. februára vpadlo na Ukrajinu, kde odvtedy vedie vojnu pozdĺž stovky kilometrov dlhej frontovej línie. Zároveň na Ukrajinu vysiela strely, rakety a bezpilotné lietadlá. Ruské úrady opakovane vinia Kyjev z útokov na ruské územie vrátane tých, ktoré v súčasnosti okupujú. Rusko okupuje Krymský polostrov od jari 2014 a tvrdí, že sa stal súčasťou jeho územia. Väčšina štátov sveta to však neuznáva.

Cieľ je jasný. Ukrajinskí špeciáli majú Krymský most na dosah
Video
Krymský most je zbytočná stavba. Ukrajinské špeciálne jednotky ho majú na dosah. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
11 debata chyba
Viac na túto tému: #FSB #Krym #ukrajinská armáda #SBU #ruská armáda #vojna na Ukrajine #ruské tajné služby