Spolupracoval s ukrajinskými atentátnikmi. Rusko obviňuje Čecha z pokusu o vraždu vojaka na Kryme

Ruské úrady vinia istého "obyvateľa Českej republiky", ktorý žil nejakú dobu v Simferopole na polostrove Krym, z pokusu o vraždu vojaka, napísala dnes ruská štátna agentúra TASS. Urobila tak v súvislosti s oznámením ruskej tajnej služby FSB, že odhalila rozsiahlu sieť spolupracovníkov ukrajinských tajných služieb, ktorá na Ruskom nelegálne okupovanom polostrove plánovala útoky, sabotáže a atentáty na proruských úradníkov a ruských vojakov.

11.12.2023 15:45
debata (5)
Chytiť, zvaliť, spútať a obviniť z vlastizrady. Takto zatýka ruská FSB
Video

V súvislosti s tým ruské úrady zadržali či už odsúdili desiatky ľudí, informovala agentúra Interfax. Ukrajinské úrady sa k tvrdeniu nevyjadrili. „Na českú ambasádu na Ukrajine, ktorej je Krym súčasťou, sa nikto v súvislosti s týmto prípadom neobrátil,“ informoval na otázku ČTK hovorca českého ministerstva zahraničia Daniel Drake.

„Všetci obvinení sú vo väzbe, podávajú priznania a spolupracujú pri vyšetrovaní,“ cituje TASS tlačové oddelenie ruského vyšetrovacieho výboru, ktorý s FSB na prípade spolupracuje.

Rusko - Ukrajina Čítajte aj Bitka tajných služieb. Rusi odkryli rozsiahlu sieť ukrajinskej rozviedky, plánovali sabotáže, tvrdí FSB

Ruská tajná služba tvrdí, že s vyšetrovacím výborom zastavila aktivity „hlboko skrytej, rozsiahlej spravodajskej siete ukrajinských špeciálnych služieb, utvorenej na to, aby páchala významné sabotáže a teroristické činy“ proti štátnym orgánom, armáde i dopravnej a energetickej infraštruktúre na polostrove. Cieľmi ukrajinských agentov sa podľa FSB mali stať najmä šéf krymskej okupačnej správy Sergej Aksjonov, ruský provojnový bloger Alexander Talipov alebo bývalý ukrajinský poslanec Oleh Carjov.

Rusko, Moskva, vojna na Ukrajine, dronový útok Čítajte aj Kyjev: Útok na Moskvu bol 'špeciálnou operáciou'. Kremeľ nariadil ťažkú cenzúru

Carjov, jeden z najznámejších predstaviteľov proruských separatistov vo východoukrajinskom Donbase, sa tento rok na jeseň naozaj terčom útoku stal. Zdroj z ukrajinskej tajnej služby SBU vtedy agentúre Reuters povedal, že išlo o operáciu ukrajinských spravodajských služieb.

„Bezpečnostné zložky navyše zabránili uskutočneniu 14 teroristických činov a sabotáží vrátane vyhodenia šiestich železničných úsekov, dvoch distribučných centier plynu, troch elektrických rozvodní a troch vozidiel do povetria,“ uviedol Hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara. Uviedla ďalej FSB a vo vyhlásení spomína aj nájdenie desiatok výbušných zariadení a viac ako 200 kilogramov výbušnín. Desať ľudí už ruské úrady odsúdili za prípravu sabotáží a ďalších 18 ľudí bolo zadržaných.

Zalužnyj Čítajte aj Kyjev priznal útoky na Rusko. Zalužnyj: Nepriateľa budeme zabíjať aj na jeho území. Krym bude náš

„Okrem toho, obyvateľa Českej republiky, ktorý nejaký čas žil v Simferopole je vinný z pokusu o vraždu, ktorá sa chystala v prípade vojaka,“ píše TASS. „Dňa 23. septembra agent (ukrajinskej tajnej služby) SBU blízko bytového domu na ulici Sadovaja (v meste) Džankoj aktivoval improvizované výbušné zariadenie, ktoré umiestnil pod vozidlo Chevrolet Aveo,“ píše agentúra s poznámkou, že útok sa nepodaril kvôli „okolnostiam“.

Ukrajinské úrady sa zatiaľ k vyhláseniu nevyjadrili a tvrdenia FSB nemožno nezávisle overiť, uviedol ruskojazyčný servis BBC. Ruské úrady svoje informácie nijako nepodložili.

Ukrajinskí vojaci, Dneper, Cherson, vojna na Ukrajine Čítajte aj Porážka Ruska vedie cez Krym. Ako sa vojna začala, tak sa aj skončí, tvrdia odborníci

Rusko vlani 24. februára vpadlo na Ukrajinu, kde odvtedy vedie vojnu pozdĺž stovky kilometrov dlhej frontovej línie. Zároveň na Ukrajinu vysiela strely, rakety a bezpilotné lietadlá. Ruské úrady opakovane vinia Kyjev z útokov na ruské územie vrátane tých, ktoré v súčasnosti okupujú. Rusko okupuje Krymský polostrov od jari 2014 a tvrdí, že sa stal súčasťou jeho územia. Väčšina štátov sveta to však neuznáva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #FSB #Krym #proruskí separatisti #vojna na Ukrajine