Putin: Mier bude, keď dosiahneme svoje ciele. Reagoval na Fica a Orbána

Šéf Kremľa Vladimir Putin si vo štvrtok usporiadal veľkú tlačovú konferenciu, ktorá sa tradične koná v závere roka. Putin sa vlani takémuto verejnému vystúpeniu vyhol. Hovoril hlavne o vojne proti Ukrajine. Vyhlásil, že mier bude, keď Rusko dosiahne svoje ciele.

14.12.2023 11:35 , aktualizované: 14:53
debata (241)

Kremeľ tlačovú konferenciu tento rok spojil s prezidentovými odpoveďami na otázky občanov. Podobná akcia sa po vlaňajšej pauze konala prvýkrát od invázie na Ukrajinu, ktorú Rusko začalo vlani vo februári. Putin dnes zopakoval, že Moskva chce „denacifikovať a demilitarizovať“ susednú krajinu.

Dvojník Putina sa opýtal Putina, či má dvojníkov
Video
Počas tlačovej konferencie a televíznej priamej linky s občanmi sa na obrazovke objavili dvaja Putinovia.

„Mier bude vtedy, keď dosiahneme naše ciele. Tie sa nemenia. Pripomeniem vám, o čom sme hovorili – o denacifikácii a demilitarizácii Ukrajiny, o jej neutrálnom statuse,“ odpovedal Putin na otázku, kedy nastane mier.

Šéf Kremľa vyslal invázne vojská na Ukrajinu, na čele ktorej stojí prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý má židovský pôvod, a kde krajná pravica podľa volebných výsledkov zohrala na politickej scéne veľmi malú úlohu. Moskva okrem iného tvrdí, že Ukrajinci oslavujú lídrov ukrajinských nacionalistov z čias druhej svetovej vojny Stepana Banderu, a trvá na tom, aby Ukrajina bola neutrálna a nestala sa členom NATO, o čo sa usiluje Kyjev.

Ruský vojak / Ruský okupant / Armáda / Čítajte aj 'Myslel som, že proti nacistom bojujeme, sú však medzi nami'. V ruských jednotkách narastajú etnické konflikty

Šéf Kremľa povedal, že na Ukrajine v súčasnosti bojuje 617-tisíc ruských vojakov. Z nich je podľa Putina približne 244-tisíc obyvateľov krajiny, ktorých povolali do vojenskej služby, aby bojovali popri profesionálnej ruskej armáde.

Putin dnes vyhlásil, že v súčasnosti nie je potrebná druhá vlna mobilizácie. Do armády sa podľa neho prihlásilo počas roka približne 486-tisíc dobrovoľníkov. Ďalších 300-tisíc ľudí ruské úrady podľa agentúry Reuters vlani mobilizovali. Na Ukrajine podľa prezidentovho dnešného vyjadrenia bojuje 244-tisíc mobilizovaných Rusov, okolo 41-tisícich armáda prepustila z rôznych dôvodov, napríklad kvôli „zdravotnému stavu“.

Neúspešná ofenzíva? Zvíťazíme, veria stále Ukrajinci
Video
Protiofenzíva nebola úspešná. Ukrajinci však stále veria, že budú úspešní v boji proti ruským agresorom. Budú však potrebovať pomoc západných partnerov. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Putin dnes v priamom prenose, ktorý vysielajú ruské televízie, vystupuje na tlačovej konferencii, ktorá sa zvyčajne koná vždy v závere roka. Súčasne odpovedá na otázky občanov v takzvanej „priamej linke“. V minulom roku sa ani jedno z týchto tradičných vystúpení nekonalo a tento rok Kremeľ obe akcie spojil.

Obraz ruského imperátora Alexandra III na...
Ruský prezident Vladimir Putin v strede a...
+9Novopostavená jadrová ponorka Cár Alexander III...

Rusko je pripravené obnoviť vzťahy s USA. Reagoval na Fica a Orbána

Rusko je pripravené na obnovenie svojich vzťahov so Spojenými štátmi, keď na to budú vytvorené vhodné podmienky. Vyhlásil Putin počas svojej koncoročnej tlačovej konferencie.

Veľvyslanec USA: Putin si dáva veľký pozor, aby nevyprovokoval NATO
Video
Mali by sa po tragickom raketovom incidentu v Poľsku Slováci obávať toho, že sa vojna rozšíri za ukrajinské hranice? Odpovedá americký veľvyslanec Gautam Rana. / Zdroj: TV Pravda

„Sme pripravení s nimi budovať vzťahy. USA považujeme za dôležitú a potrebnú krajinu,“ povedal Putin. Zároveň Spojené štáty obvinil z vedenia imperiálnej politiky, ktorá škodí aj im samým.

„Keď príde k nejakým vnútorným zmenám… keď budú hľadať kompromisy, namiesto toho, aby sa snažili riešiť svoje problémy sankciami a bojovými akciami, vtedy vzniknú základné podmienky na obnovenie plnohodnotných vzťahov. Zatiaľ však nie sú,“ dodal šéf Kremľa.

O vzťahoch s Európskou úniou Putin povedal, že ich normalizácia nezávisí len od samotného Ruska. Mnohé európske krajiny pritom podľa neho stratili svoju suverenitu. „Mnohé rozhodnutia, ktoré prijímajú, im škodia… no aj tak to robia,“ povedal Putin.

Vladimir Putin Čítajte aj Dostihy s jedným koňom, zosmiešnil Biely dom snahu Putina o znovuzvolenie

Zároveň označil premiérov Slovenska a Maďarska Roberta Fica a Viktora Orbána za pronárodných politikov. „Už som veľakrát hovoril. Oni nie sú proruskí politici, sú pronárodní, chránia svoje záujmy. Takí (politici) už viac nie sú… súvisí to s veľkou závislosťou od ‚staršieho brata‘ od (Spojených) štátov,“ povedal.

Stretne sa Fico s Putinom? Slovenský premiér to vysvetlil
Video
Robert Fico bol bol hneď po svojom menovaní do premiérskej funkcie na summite EÚ v Bruseli. / Zdroj: TV Pravda

Dnešná akcia nazvaná „Výsledky roka“ trvala štyri hodiny a tri minúty, poznamenala agentúra TASS. Putin sa podľa nej vyjadril za tento čas k viac ako 80 žiadostiam a otázkam obyvateľov a novinárov. Niekoľko hodín trvali aj predchádzajúce Putinove vystúpenia.

Putinovo vystúpenie je určené predovšetkým domácemu publiku a je pre prezidenta príležitosťou osobne ‚riešiť‘ problémy obyčajných ruských občanov a upevniť svoju moc pred marcovými prezidentskými voľbami, podotkla agentúra AP. Vystúpenie je podľa nej silno aranžované a je to skôr divadlo ako skutočné podrobovanie prezidenta kritickým otázkam. Putin, ktorý je pri moci už takmer 24 rokov, minulý týždeň potvrdil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

Vladimir Putin Čítajte aj Putin súhlasil, bude kandidovať za prezidenta, požiadal ho o to jeden z hostí. Voľby sa budú po prvý raz konať inak

Podľa ruskej agentúry Interfax sa v predvečer relácie zišli takmer dva milióny otázok od občanov, ktorí ich mohli napríklad telefonovať, posielať cez sms alebo sociálne siete, príjem otázok vraj pokračuje až do konca vystúpenia.

241 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Kremeľ #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine