Kam zmizol Navaľnyj? Pýtajú sa jeho spojenci aj USA. Ruské úrady mlčia

Ruský líder opozície Alexej Navaľnyj už nie je vo väznici IK-6 vo Vladimirskej oblasti, kde si odpykával svoj trest, oznámila podľa jeho spolupracovníka ruská väzenská služba (FSIN) súdu. Kde sa teraz kritik Kremľa nachádza, však úrady neuviedli. Na vyjadrenie Navalného právnika Vjačeslava Gimadiho upozornila dnes ráno agentúra Reuters.

15.12.2023 10:18 , aktualizované: 15:48
debata (11)

Navaľného spojenci upozorňujú, že o ňom nemajú žiadne informácie už desať dní a väzenská správa ho zrejme preváža do inej trestaneckej kolónie.

Dvojník Putina sa opýtal Putina, či má dvojníkov
Video
Počas tlačovej konferencie a televíznej priamej linky s občanmi sa na obrazovke objavili dvaja Putinovia.

„Súd prečítal informáciu federálnej väzenskej služby, že Navaľnyj opustil IK-6 za hranice Vladimirskej oblasti. Kam presne (ho odviezli) a kde sa teraz nachádza, nepovedali,“ napísal na sociálnej sieti X Gimadi.

Navaľného spolupracovníci upozorňujú už niekoľko dní, že nevedia, kam sa ruský opozičný predák podel a v akom je stave. O tom, že ho úrady nechali z väznice vo Vladimirskej oblasti previesť, informovala v pondelok jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová, keď napísala, že ho právnici hľadali v dvoch väzenských kolóniách v regióne a tamojšie správy im povedali, že v nich nie je.

„Pripomínam, že advokáti nevideli Alexeja od 6. decembra,“ napísala dnes Jarmyšová na X. Jeho ďalšia spolupracovníčka Marija Pevčichová o deň skôr na rovnakej platforme uviedla, že sa Navalného tím obrátil s žiadosťou o pomoc na Výbor OSN pre ľudské práva. „To, čo sa deje s Alexejom, je v skutočnosti vynútené zmiznutie a flagrantné porušenie jeho základných práv,“ dodala.

Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) tvrdí, že Navaľnyj opustil územie Vladimírskej oblasti, kde si doteraz odpykával svoj trest, a je prevážaný do nápravnovýchovného ústavu v inej časti krajiny. Jeho príchod tam bude zverejnený v súlade so zákonom. Uvádza sa to vo vyhlásení FSIN prečítanom v piatok na zasadnutí súdu, ktorý sa zaoberal Navaľného sťažnosťou na vedenie väznice IK-6 v Melechove.

Spojené štáty sú správami o Navaľnom taktiež hlboko znepokojené, informoval hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Navaľnyj by podľa Kirbyho mal „byť okamžite prepustený“, avšak „v prvom rade nemal byť nikdy uväznený“.

V rozhovore s novinármi, ktorí cestovali s prezidentom USA Joeom Bidenom na palube lietadla Air Force One do Filadelfie, Kirby dodal, že Biely dom bude spolupracovať s veľvyslanectvom USA v Moskve, ktoré bude zisťovať ďalšie informácie o osude Navaľného.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj na zábere... Foto: SITA/AP
Navaľnyj Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj na zábere zo 7. júna 2022 na videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, v súdnej sieni v ruskom Vladimirove.

Štyridsaťsedem­ročného Navalného presunuli do väznice IK-6 s prísnym režimom, ktorá sa nachádza v obci Melechovo vo Vladimirskej oblasti zhruba 200 kilometrov východne od Moskvy, vlani v júni. Navaľnyj sa opakovane sťažoval na časté pobyty na samotke za banálne priestupky. Minulý týždeň Jarmyšová vyhlásila, že sa opozičníkovi nedávno v cele urobilo zle.

Navaľnyj Čítajte aj Navaľného presunuli z väzenia, nie je známe kam. USA sú znepokojené

Navaľného spolupracovníčka Ljubov Sobolová minulý týždeň agentúre Reuters povedala, že sa opozičníkovi spojenci obávajú jeho možného ďalšieho prevozu do inej trestaneckej kolónie s prísnejším režimom. Načasovanie podľa nej súvisí so začiatkom prezidentskej volebnej kampane, v ktorej dlhoročný šéf Kremľa Vladimir Putin oznámil, že sa bude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

Vladimir Putin Čítajte aj Putin súhlasil, bude kandidovať za prezidenta, požiadal ho o to jeden z hostí. Voľby sa budú po prvý raz konať inak

Proces prevozu väzňov po železnici cez rozsiahle územie Ruska môže trvať týždne, pričom príbuzní a rodina nemusia mať informácie o mieste ich pobytu a zdravotnom stave, kým väzni nedorazia na miesto určenia, uvádza Reuters. Podobne opísala situáciu AP, ktoré Jarmyšová povedala, že transfer väzňa môže trvať „týždne, ba dokonca mesiace“, kedy nikto nebude vedieť, kde prevážaný je.

„Musíme ho teraz hľadať v každej kolónii so zvláštnym režimom v Rusku. Je ich asi 30 po celom Rusku. Netušíme, kde ho nájdeme,“ povedala Jarmyšová. Väzenská služba na otázku ohľadom Navaľného AP neodpovedala. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov na otázku novinárov uviedol, že Kremeľ pohyb jednotlivých väzňov nesleduje.

Navaľnyj Čítajte aj Pre Navaľného 19 rokov? Kritici Kremľa: Putin je nejaký optimistický, čo sa týka svojho zdravia

Známy kritik Kremľa, ktorý bol v minulosti otrávený, je za mrežami už tretí rok. Ruské súdy mu uložili niekoľko trestov, okrem iného za extrémizmus. Navaľnyj všetky obvinenia odmieta. Odporcovia Kremľa sa domnievajú, že režim v Moskve sa snaží uvrhnutím Navalného do väzenia zbaviť nepohodlného kritika.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #ruský súd #vojna na Ukrajine #Alexander Navaľnyj